Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αισιόδοξος για τη σταθερή πορεία ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, μέσα στα επόμενα χρόνια, παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης και την επίδραση της κρίσης στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εμφανίστηκε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ.

Ο Λι διαβεβαίωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στην προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων «προσανατολισμένων στις αγορές», υποσχέθηκε μείωση της υπερπαραγωγής χάλυβα και άνθρακα αλλά και αποδυνάμωση του ελέγχου και του ρόλου του κράτους στον τομέα των επιχειρήσεων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κινεζική οικονομία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, θα επιτύχει το στόχο ανάπτυξης με ρυθμούς μεταξύ 6,5 - 7% αποφεύγοντας περισσότερες μαζικές απολύσεις εργαζομένων (πέρα από τις προαναγγελθείσες μειώσεις αρκετών εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον τομέα παραγωγής άνθρακα και χάλυβα).

«Οσο παραμένουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος, η οικονομία της Κίνας δεν θα υποστεί ανώμαλη προσγείωση», σημείωσε ο Λι. Απαντώντας σε ερώτηση για την αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «επιθυμεί αρμονική συνύπαρξη με τους γείτονές της».

Νωρίτερα χτες, 2.778 από το σύνολο παρόντων 2.859 βουλευτών είχαν εγκρίνει το πενταετές πλάνο της κινεζικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της χώρας.

«Επισημάνσεις» από τον Αμερικανό ναύαρχο Σουίφτ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ναύαρχος και διοικητής του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό, Σκοτ Σουίφτ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα της Αυστραλίας, προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ χάσουν την πρόσβαση σε διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που διεκδικούνται από το Πεκίνο, «τότε οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες του στρατιωτικού πεδίου». Πρόσθεσε ότι η περίπτωση των διαφιλονικούμενων περιοχών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που διεκδικούνται από αρκετές χώρες της περιοχής, «δεν είναι ναυτικό ζήτημα» αλλά υπόθεση με επιπτώσεις «που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς δικαίου». Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν διεκδικήσεις» στην περιοχή αλλά «ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Παρουσίασε ως «κοινή αίσθηση» ότι η στάση ορισμένων «πως η ισχύς δημιουργεί το δίκαιο επανέρχεται στην περιοχή μετά από 70 και πλέον χρόνια ασφάλειας και σταθερότητας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...».

Ο ναύαρχος Σουίφτ ισχυρίστηκε, τέλος, πως μολονότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού «δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερες ναυτικές βάσεις σε χώρες όπως η Αυστραλία».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ