Οι «επιχειρηματικές συνέργειες» συζητήθηκαν στα διάφορα επιχειρηματικά φόρα που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας
Από την παρουσία των Αλ. Τσίπρα και Α. Νταβούτογλου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ |
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ομιλίες του σε επιχειρηματικά φόρα στη Σμύρνη, ανέδειξε το ζήτημα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προφανώς όχι από τη σκοπιά της ασφάλειας των λαών, οι οποίοι εμπλέκονται βαθύτερα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αλλά ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων για: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, σιδηροδρομική υπερταχεία Ηγουμενίτσας - Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, διεύρυνση της συνεργασίας στον Τουρισμό κ.ά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη λιμενική συνεργασία Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «να αποτελέσει έναυσμα για τη σύντομη υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ένα επιχειρηματικό σχέδιο στο οποίο, από πλευράς μας, θα παράσχουμε κάθε στήριξη και διευκόλυνση».
Οπως είπε, «ουσιαστικός παράγοντας ο οποίος θα αποτελέσει εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας (...) Η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (...) Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα από την εντατικοποίηση των επαφών τους, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες, αντιλήψεις ισχύος και πολιτικές παραμέτρους. Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας θα συνεχίσουν να είναι προπομποί των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και η παρουσία σας εδώ σήμερα θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεργειών».
Μιλώντας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ - όπου συμμετείχαν περισσότερες από 340 ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς - ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών ότι οι κυβερνήσεις τους είναι «αρωγοί στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας και στην καλλιέργεια επιχειρηματικών συνεργειών».
Σαν βάση για την οικοδόμηση επιπλέον κερδοφόρων συνεργασιών παρουσίασε τις επιδόσεις των ήδη υπαρχουσών, μιλώντας για:
-- Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, με αξιοσημείωτη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου (από 1,062 δισ. ευρώ το 2000 σε 3 δισ. ευρώ το 2015). «Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και κατέχει βαρύνουσα σημασία ανάμεσα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
-- Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, που σήμερα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών: Νέες τεχνολογίες, πληροφορική, τουρισμός, υπηρεσίες Υγείας, πλαστικές ύλες, φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανία τροφίμων και άλλοι.
-- «Αξιόλογες» επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα στους τομείς των τουριστικών υποδομών, τον τραπεζικό και τη μεταποίηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στην Τουρκία υπολογίζονται σε 6 δισ. δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι στην επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσε το «Enterpise Greece», αρμόδιος φορέας υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, συμμετείχαν 41 ελληνικές επιχειρήσεις και συλλογικοί φορείς, με συνολικά 60 εκπροσώπους, κυρίως από τους κλάδους δομικών υλικών, τροφίμων, μεταποίησης, τουρισμού και ακινήτων, Ενέργειας, logistics και μεταφορών, ναυτιλίας, υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το «Enterprise Greece», «είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν 400 επιχειρηματικές συναντήσεις με περισσότερες από 300 τουρκικές επιχειρήσεις, ενδεικτικό δείγμα του ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών».
Αναφερόμενος στην κρατική στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαφήμισε το περιβάλλον που διαμορφώνει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, λέγοντας: «Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Ελληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους».
Συγκεκριμένα, υπέδειξε τους κλάδους τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ναυτιλίας, μεταφορών και κατασκευών, σημειώνοντας ότι σ' αυτούς «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για ενίσχυση των σχέσεων και ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργειών».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα «ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο διμερούς οικονομικής συνεργασίας, το οποίο διέπει όλους τους ανωτέρω επιμέρους τομείς επιχειρηματικής συνεργασίας, παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών δράσεων ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές εταιρείες».
Βεβαίως, υπέδειξε και τη δυνατότητα συνεργειών για είσοδο σε άλλες αγορές. «Ευκαιρίες ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών συνεργειών αναδεικνύονται, ωστόσο, και σε αγορές τρίτων χωρών, δεδομένης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας και της επιχειρηματικής μας παρουσίας και σε άλλες ηπείρους», όπως είπε.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, του ζήλου που επιδεικνύει η συγκυβέρνηση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη το επόμενο τριήμερο, όπου θα έχει σειρά επαφών και ομιλιών με επιχειρηματίες και φορείς.
Μεταξύ άλλων, θα έχει συναντήσεις με την Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ), την Τουρκική Βιομηχανική και Επιχειρηματική Ενωση (TUSIAD) και την Ενωση Καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Κωνσταντινούπολης CAPALI CARSI, με την οποία θα συζητήσει την πρόταση για αδελφοποίηση των παλαιών παραδοσιακών αγορών Αθήνας (Πλάκα - Μοναστηράκι) με τις αντίστοιχες της Κωνσταντινούπολης και του Ισφαχάν του Ιράν.
Η δε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, σε δελτίο Τύπου για τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε στην Τουρκία με τον ομόλογό της, αναφέρει ότι στόχος είναι «η αύξηση της ανταλλαγής των τουριστικών ροών, η ανάπτυξη και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού και η ενθάρρυνση των τουριστικών αγορών των δύο χωρών για κοινά τουριστικά πακέτα, πρωτοβουλίες και προγράμματα απευθυνόμενα σε τρίτες και μακρινές αγορές». Προωθείται ακόμη «η συνεργασία στην τουριστική επαγγελματική κατάρτιση, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ενθάρρυνση τουριστικών επενδύσεων».