Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016 - αριθ. φύλλου: 12382

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η οργανωμένη λαϊκή πάλη να εμποδίσει τα νέα μέτρα, να διεκδικήσει ανάκτηση απωλειών

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την «αξιολόγηση» και την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων και κατώτατου μισθού


ΣΕΛ.  4
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Στις 2 με 10 Απρίλη η πορεία αγώνα κατά της ανεργίας

Συνέντευξη Τύπου χτες από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, όπου δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα της πορείας που, μετά από 10 μέρες και 220 χιλιόμετρα, θα καταλήξει στο Σύνταγμα


ΣΕΛ.  16

Με συμφωνία της κυβέρνησης ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Οπως επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι το σφράγισμα συνόρων και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Πολιτική που έχουν συνυπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία υποκριτικά διαμαρτύρεται, καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), που «πέφτουν απ' τα σύννεφα», ενώ συναίνεσαν στην «εθνική στρατηγική» για το Προσφυγικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντ. Τουσκ, επιβραβεύοντας τα κράτη που έκλεισαν το δυτικό βαλκανικό διάδρομο των προσφύγων - μεταναστών, χρησιμοποίησε αυτολεξεί απόσπασμα από τη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής, όπου αναφέρεται: «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος τους».

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες όσων συμφωνούν με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

ΣΕΛ.  4  -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατηγική επιλογή...

Το «κλείσιμο» του βαλκανικού διαδρόμου, καθώς και οι δηλώσεις Τουσκ, μέσω διαδικτύου, που επικροτούν τη στάση των κρατών που οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση - ως υλοποίηση μάλιστα των κατευθύνσεων της Συνόδου Κορυφής, ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ - επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή έχει επισημάνει το ΚΚΕ. Δηλαδή, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν στο μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά τόσο στις αιτίες του Προσφυγικού όσο και στις επιπτώσεις από αυτό. Ο Ντ. Τουσκ χαρακτήρισε το «κλείσιμο» του διαδρόμου κοινή απόφαση των 28 κρατών της ΕΕ και όχι μονομερή ενέργεια. Γεγονός που αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυστηρά προσηλωμένη στην πολιτική της ΕΕ, συμμετέχει στα παιχνίδια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή.

Βεβαίως, αποδεικνύεται ότι η ίδια η διαχείριση του Προσφυγικού αποτελεί πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, ένα ακόμα - θα μπορούσαμε να πούμε - μαζί με τη διαπάλη για την πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Ανταγωνισμοί που δεν αφορούν απλώς τον επιμερισμό των «ευθυνών» και των βαρών στη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και το ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Συρία. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι η «αναβάθμιση» του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή με αφορμή το Προσφυγικό, όπως αυτή εκφράστηκε με τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, αποτελεί επιλογή της Γερμανίας και σχετίζεται και με την προσπάθεια παρέμβασής της στις εξελίξεις στη Συρία.

Οι αντιδράσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που συναίνεσαν στην πρόσφατη μάλιστα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό, είναι υποκριτικές, είναι για τα μάτια του κόσμου. Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι οι αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και βεβαίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Δεν χωράει αμφιβολία ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ενσωματώνοντας στις διεκδικήσεις και προτάσεις που άμεσα μπορούν να απαντήσουν στις επιπτώσεις του προβλήματος, στοχεύοντας πάντα σταθερά στις αιτίες του.


Μαζική διαδήλωση των συνταξιούχων της Αττικής

Στους χαμηλούς μισθούς απέδωσε τις πετσοκομμένες συντάξεις ο υπουργός Εργασίας

Με μια μαζική διαδήλωση, που έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι της Αττικής εξέφρασαν χτες την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή των συνταξιούχων στη 48ωρη απεργία.


ΣΕΛ.  10  -  15

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει εκτάκτως αύριο Σάββατο. Λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας το επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 16/3.ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 16 Μάρτη

ΣΕΛ.  17
Κοινή υπόθεση γυναικών και ανδρών η πάλη για την ισοτιμία

Αποσπάσματα από ομιλία της Αλ. Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής, με αφορμή την 8η Μάρτη


ΣΕΛ.  13
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέο «μαχαίρι» σε εισοδήματα άνω των 1.300 ευρώ από συντάξεις

ΣΕΛ.  4
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τραμπουκισμοί χρυσαυγιτών - Χτύπησαν δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»

ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org