Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Εγκλωβισμένοι στο βούρκο

Κλειστά παρέμεναν και χτες τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη του Κιλκίς, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 9.000 πρόσφυγες, που, παρά το κρύο και τη βροχή, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεν εγκαταλείπουν τον καταυλισμό, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους.

Τον καταυλισμό στην Ειδομένη επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή. Επίσης, δήλωσε ότι «δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη», ότι «επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή». Πρόσθεσε ότι οι λοιμώξεις, που πλήττουν κυρίως τα παιδιά, είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στο μεταξύ, περίπου 110 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά διαφόρων ηλικιών - ακόμη και νεογέννητα - εντοπίστηκαν χτες σε ξύλινο σκάφος ανατολικά της Σαμοθράκης. Το Λιμενικό τούς μετέφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μετά την ταυτοποίηση θα οδηγούνταν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Στον Πειραιά

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ήταν και χτες στοιβαγμένοι σε χώρους υποδοχής επιβατών και στην πέτρινη αποθήκη του λιμανιού στον Πειραιά. Πρόκειται για πάνω από 3.000 ανθρώπους, ενώ ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-2 είναι γεμάτος, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω από αυτόν. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χτες στις 7 το πρωί το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη.

Στον Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Blue Star 2» από Ρόδο, Κω και Λέρο, με 144 μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά. Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμενόταν να διανείμουν ξηρά τροφή, ενώ δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Στο μεταξύ, άλλους 939 πρόσφυγες και μετανάστες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 22 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Μεγίστης.

Στο μεταξύ, τις 36.000 πλέον αγγίζουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρίες προσφύγων και ένταση στον Πειραιά(7/4/2016)
Νέα βλάβη σε πλοίο της ακτοπλοΐας(3/7/2014)
Βλάβη σε πλοίο(17/12/2000)
Τα «σαπάκια» ...προειδοποιούν(7/7/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org