Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ «ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»
Προωθεί τις μπίζνες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Οι μπίζνες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αντιθέσεις, είναι το ζητούμενο του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας - Ιορδανίας «σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης», που επικύρωσε χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ψήφο των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων. Το μνημόνιο καταψήφισε η Χρυσή Αυγή γιατί, κατά τον ειδικό της αγορητή, Χρ. Παππά, πρόκειται για συμφωνία «ασήμαντου περιεχομένου» και «διπλωματικό τουρισμό»...

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «την επαύριο της "Αραβικής Ανοιξης" η ΕΕ επιδιώκει σταθερά την ενίσχυση των σχέσεών της με την Ιορδανία, στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, δεδομένου του στρατηγικού χαρακτήρα της χώρας στους κόλπους της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ αλλά και του Αραβικού Κόσμου γενικότερα».

Και επειδή οι μπίζνες θέλουν και το κατάλληλο... «ευνοϊκό περιβάλλον», προσθέτει ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες και στην προκειμένη περίπτωση με την Ιορδανία, «σε μια προσπάθεια στήριξης των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της ιορδανικής πλευράς για εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το μνημόνιο. Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Στ. Τάσσος, «είναι προκλητικό και αποκαλυπτικό συνάμα τα ερείπια, ο πόνος και ο θάνατος που άφησε πίσω της η "Αραβική Ανοιξη" να θεωρούνται πρόσφορο έδαφος, για να εμπεδωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί - βλέπε δικτατορία της αστικής τάξης - και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη - βλέπε καπιταλιστική ανάπτυξη - γιατί αυτή η σύμβαση, αυτή η συνθήκη δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εμπεδώνει το είδος της ανάπτυξης που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Και αυτό σημαίνει τσάκισμα μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων και πόλεμο για τη διεκδίκηση του ελέγχου των φυσικών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους στην περιοχή».

Ο ίδιος, κατά τη συζήτηση του μνημονίου στην αρμόδια Επιτροπή, τόνισε: «Η συμφωνία εντάσσεται στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία της ΕΕ, που αποτελεί όχημα παρεμβάσεων και επεμβάσεων της ΕΕ στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου (...) Εχει ήδη οργανωτικές δομές, γραμματεία, συνόδους κ.λπ., αξιοποιείται ως όχημα για τη διείσδυση ευρωμονοπωλιακών ομίλων στις χώρες της περιοχής». Παράλληλα, σημείωσε, «απηχεί και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης» να αξιοποιήσει «τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» για να αναβαθμίσει το ρόλο της και να ενισχύσει τα κέρδη της.

Τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, με την οποία παρατείνεται για ένα μήνα το καθεστώς αναστολής πώλησης των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος,«εμείς ως ΚΚΕ είχαμε καταψηφίσει το συγκεκριμένο νόμο, γιατί ακριβώς μέσα από αυτόν ξεκίνησε το ξήλωμα του "πουλόβερ" και για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και τη διαχείριση και παραχώρηση των "κόκκινων" δανείων στα διάφορα funds. Με τη σημερινή τροπολογία, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά, δίνεται μια νέα παράταση της αναστολής της εφαρμογής του άρθρου 3 του νόμου για τα "κόκκινα" δάνεια. Από αυτήν την άποψη, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία. Θα ψηφίσουμε "παρών" και σε αυτήν την επέκταση της αναστολής, όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά».

ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν την τροπολογία, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση για «ανικανότητα», εξαιτίας της «καθυστέρησης να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ