Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υπεύθυνη» αντιπολίτευση, «εναλλακτική» για το κεφάλαιο...

...αλλά και «πλάτη για το εθνικό καλό», όπου επιβάλλεται από τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης

Το πώς θα επιδιώξει να ισορροπήσει μεταξύ του στησίματος νέων κάλπικων διπόλων και της «συναίνεσης» στη στρατηγική του κεφαλαίου περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

Το πώς θα επιδιώξει να ισορροπήσει μεταξύ του στησίματος νέων κάλπικων διπόλων και της «συναίνεσης» στη στρατηγική του κεφαλαίου περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Με τη γραμμή της «αυστηρής, σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης», που θα καταθέτει «εναλλακτικές προτάσεις» για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, αργά προχτές βράδυ, στο «MEGA».

Είπε, συγκεκριμένα, για το κόμμα του και για τον ίδιο: «Είμαστε η σοβαρή, υπεύθυνη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη (...) Εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος είμαι ευπρεπής, είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μου αρέσει η δύναμη των επιχειρημάτων, όχι οι φωνές και όχι ο λαϊκισμός και νομίζω ότι αυτό θέλει να ακούσει και η ελληνική κοινωνία (...) Εγώ πιστεύω ότι κάνουμε μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

«Εχουμε κάθε λόγο να κλιμακώνουμε την έντασή μας για ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι μείζονα (...) και κάθε λόγο σε αυτά τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να βάζουμε πλάτη για το εθνικό καλό, να το κάνουμε» πρόσθεσε, περιγράφοντας ουσιαστικά πώς θα επιδιώξει να ισορροπήσει ανάμεσα στο στήσιμο νέων κάλπικων διπόλων, αλλά και την περιβόητη «συναίνεση» στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Απαντώντας στο ερώτημα «οικουμενική ή εκλογές», απάντησε «εκλογές» και εξήγησε: «Αν ο κ. Τσίπρας, εν προκειμένω η κυβερνητική πλειοψηφία, απολέσει αυτήν την πλειοψηφία στη Βουλή, επιστρέφουμε στη Βουλή για να δούμε αν μπορεί να συγκροτηθεί άλλη κυβέρνηση. Εμείς με τον κ. Τσίπρα σε κοινό σχήμα δεν πρόκειται να συμμετέχουμε και δεν πρόκειται να συμμετέχουμε (...) διότι μας χωρίζει πραγματική ιδεολογική άβυσσος (...) ως προς την άποψή μας για την οργάνωση της οικονομίας, την οργάνωση της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος, εξάλλου, μάλλον σε κύκλους και επιτελεία που ίσως προέκριναν ένα εγχείρημα οικουμενικής, τους έβαλε το εξής ερώτημα: «Γιατί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δυσκολία να ψηφίσει το Ασφαλιστικό και ενδεχομένως να μην το ψηφίσει - διότι για να πέσει αυτή η κυβέρνηση πρέπει κάποιοι να μην ψηφίσουν κάποια μέτρα - δεν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, τον αρχηγό του δηλαδή, και θα ψηφίσει το οποιοδήποτε Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό κάποιον τρίτον; Δεν το καταλαβαίνω».

Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν ζητώ εκλογές (...) Εχω αρθρογραφήσει και έχω μιλήσει συστηματικά υπέρ της ανάγκης να έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους. (...) Εγώ δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου και την ενέργειά μου να βαράω ένα ταμπούρλο και να βγαίνω να ζητάω εκλογές. Θα κάνω πολύ υπεύθυνη και σκληρή αντιπολίτευση, θα προτείνω εναλλακτικές προτάσεις. Εάν ο κ. Τσίπρας πέσει, τότε θα είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε εκλογές, θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα γίνουμε κυβέρνηση».

«Υπευθυνότητα» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» την βασίζει στο ότι η ΝΔ καταθέτει τις δικές της «δύσκολες» προτάσεις για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις: «Εμείς αντιπροτείνουμε. Εμείς στο Ασφαλιστικό προτείναμε δύσκολα πράγματα και όταν με ρωτάτε γιατί δεν ψηφίζω το Ασφαλιστικό, είναι γιατί θεωρώ ότι είναι το λάθος Ασφαλιστικό όχι γιατί δεν χρειάζεται Ασφαλιστικό. Διότι θεωρώ ότι αυτή είναι η λάθος μεταρρύθμιση».

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της ΝΔ στο πλαίσιο των διεργασιών αναδιάταξης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ανέφερε πως «και αυτοδύναμη να ήταν η ΝΔ, πάλι θα επιχειρούσα να κάνω πολιτικά ανοίγματα σε άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου». Επέμεινε, άλλωστε, ότι θέλει να κάνει «ένα γενναίο άνοιγμα στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου».

Αναφερόμενος, τέλος, στο Προσφυγικό, είπε ότι στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, «το βασικό το οποίο ζητήσαμε ήταν να πάει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, είτε αυτοί είναι από την Ελλάδα, είτε αυτοί είναι από την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία δυστυχώς τέτοια αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Το αντίθετο, μάλιστα, υπάρχει μία αναφορά, η τελευταία πρόταση του κειμένου, η οποία λέει ρητά ότι δεν αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες καμία πρόσθετη δέσμευση (...) Επειδή η διαπραγμάτευση ακόμα συνεχίζεται, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Δεν μπορώ να σας πω, όμως, ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα πρώτα συμπεράσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ