Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤ. ΤΟΥΣΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Ενισχύεται η θέση της Τουρκίας με τις «πλάτες» της ΕΕ

Μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, συνεχίζοντας την περιοδεία του μπροστά στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας, συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, ενώ σήμερα θα δει και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Στη χτεσινή συνάντηση, ο Ντ. Τουσκ εκθείασε τη στάση της Τουρκίας για την πορεία υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης για το Προσφυγικό... Χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την αγορά εργασίας της για τους πρόσφυγες (δηλαδή την αξιοποίησή τους ως φτηνό εργατικό δυναμικό από το τουρκικό κεφάλαιο) και εκτίμησε ότι δήθεν συμβάλλει στην «πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, ζήτησε να «ενταθούν οι προσπάθειες της τουρκικής ακτοφυλακής, εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη σύσφιξη των απαιτήσεων θεώρησης», ενώ επαίνεσε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν χιλιάδες ξεριζωμένοι, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για πολλούς στην Ευρώπη, η πλέον υποσχόμενη μέθοδος φαίνεται να είναι ένας μηχανισμός ταχείας και μεγάλης κλίμακας για να στείλει πίσω τους παράνομους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα», ο οποίος όπως ισχυρίστηκε «θα σπάσει αποτελεσματικά το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».

Κατά τα άλλα, μίλησε για πρόοδο στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στη λυκοσυμμαχία, του «ενεργειακού διαλόγου υψηλού επιπέδου και του επερχόμενου υψηλού επιπέδου οικονομικού διαλόγου», που είναι φανερό ότι είναι πλευρές του ευρύτερου παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τον πόλεμο συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν τη διαδικασία είναι ενταγμένο και το Κυπριακό, δηλαδή επί της ουσίας η νέα διχοτομική «λύση», που προβλήθηκε ως «επωφελής για την ευρύτερη ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και ειδικότερα στη στρατηγική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ