Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κατά ΣΥΡΙΖΑ προστασία των αδυνάμων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμα και μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, συνεχίζει να ισχυρίζεται πως ναι μεν θα τηρήσει τη συμφωνία, αλλά θα φροντίσει η εφαρμογή της να μη θίξει τους «αδύναμους». Μόλις όμως προχτές, σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αφορά τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993 και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, 15ετία ή 20ετία, προβλέπει ότι όσοι απ' αυτούς δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, θα λαμβάνουν κουτσουρεμένες τις κατώτερες συντάξεις. Εκεί οδηγεί η σχετική διάταξη του νόμου 4336/2015 για τη μη καταβολή ολόκληρων των κατώτερων συντάξεων, αλλά μόνο του τμήματος που προέρχεται από τις εισφορές του ασφαλισμένου (οργανικό ποσό), αφού παρακρατείται το ποσό που προέρχεται από τη συμμετοχή του κράτους. Θύματα σε αυτή την περίπτωση είναι όσοι συνταξιοδοτούνται στα 62 με 15ετή συντάξιμο χρόνο, καθώς και όσοι συνταξιοδοτούνται στο 50ό ή 55ο έτος ηλικίας, με 20ετή συντάξιμο χρόνο, δηλαδή μητέρες ή χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα. Ετσι θα έχουμε περιπτώσεις όπου οι πιο αδύναμοι, γονείς με ανίκανα προς βιοπορισμό παιδιά, συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι με το καθεστώς που ίσχυε πριν το 3ο μνημόνιο θα λάβαιναν σύνταξη 486 ή 473 ευρώ, τώρα μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους θα λαμβάνουν σύνταξη μόλις 201 ευρώ! Αυτή είναι η προστασία στους αδύναμους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Οι «καθολικές»...

Για «καθολική ανάγκη και αγωνία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την άμεση και με επιτυχία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», μιλά ο ΣΕΒ, προκειμένου, όπως λέει «να αρθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Την... «αγωνία» της αστικής τάξης για τάχιστη ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» σπεύδει να καθησυχάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι υλοποιεί «κατά γράμμα» το αντιλαϊκό μνημόνιο. Ταυτόχρονα, κριτικάρει τη ΝΔ, λέγοντας ότι είναι αυτή που, βάζοντας θέμα απόσυρσης του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό (για να έρθει ένα... «άλλο», με τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους!), «αδιαφορεί για τις συνέπειες ή συνειδητά επιλέγει την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την επαναφορά της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία», όπως σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης.

... ανάγκες

«Η αξιολόγηση, η πρώτη αξιολόγηση, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015», φώναζε, με τη σειρά του, τις προάλλες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά» και «χάνει χρόνο. Αυτό έχει τεράστιο κόστος (...) Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην οικονομία από την αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί μαθηματικά στην ασφυξία».

Ετσι είναι... οι «καθολικές ανάγκες» του κεφαλαίου!

Διαπερνούν σαν μια κόκκινη κλωστή την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση: «Αμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», λέει ο ΣΕΒ, «άμεση ολοκλήρωση» φωνάζουν κυβέρνηση και ΝΔ! «Αρση της αβεβαιότητας στην οικονομία», αξιώνει ο ΣΕΒ, «άρση της αβεβαιότητας» υπόσχονται κυβέρνηση και ΝΔ!

Μόνο που η «άρση της αβεβαιότητας» για το κεφάλαιο, σημαίνει νέα ένταση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας για το λαό, με νέα χτυπήματα στις συντάξεις, στην Ασφάλιση, στο Φορολογικό κ.ο.κ., σημαίνει νέα προνόμια για τα μονοπώλια, τα οποία θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες του λαού...

Μαζί στο ψητό

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ για το 2015, η Stopanska Banka A.D. Skopje, που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αποτέλεσε, για μια ακόμη χρονιά, την πλέον κερδοφόρα τράπεζα του γειτονικού κράτους, με συνολικά κέρδη ύψους 31,2 εκ. ευρώ το 2015, έναντι 24,5 εκ. ευρώ το 2014 και αύξηση κατά 26,7%. Το ύψος των καταθέσεων στην τράπεζα Stopanska στις 31/12/2015 έφθασε τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις ανήλθαν σε 900 εκ. ευρώ. Αυτό ως άλλη μια απόδειξη ότι στο πλαίσιο των αντιφατικών σχέσεων που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι αστικές τάξεις των δύο πλευρών, μπορεί να καβγαδίζουν για το όνομα ή τη ροή προσφύγων στην Ειδομένη, αλλά στις μπίζνες του κεφαλαίου τα έχουν βρει μια χαρά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ