Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στον προσανατολισμό της η μεγαλύτερη καταστολή για μετανάστες

Ανησυχούν για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στο κεφάλαιο από τη διαχείριση του Προσφυγικού

«Απαιτείται εθνική συνεννόηση μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Αυτό απαιτεί να σταματήσει η Αριστερά τις ιδεοληψίες από τις οποίες σήμερα διακατέχεται». Αλλωστε, «προέχει το εθνικό συμφέρον». Σε αυτές τις φράσεις, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια συμπυκνώνεται η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει (και) ο Κυρ. Μητσοτάκης, σήμερα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας, μεταξύ άλλων, και μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, αλλά και εναντίον όσων ξεχωρίσουν από τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «Σκάι», ο Ν. Δένδιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Οταν έφυγα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχα αφήσει το σχέδιο "Ιώνη" για την αντιμετώπιση προσφυγικών ροών έως 100.000 ατόμων, το οποίο δεν εφαρμόσθηκε. Εκτός από αυτό, υπήρχε και το Action Plan, που ήταν συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους και αφορούσε τους παράνομους μετανάστες. Είχαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής για τους πρόσφυγες. Ολα εγκαταλείφθηκαν».

Πρόσθεσε: «Η αντίληψη της κυβέρνησης πως υπάρχει χώρα της οποίας τα σύνορα είναι ανοιχτά και ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτη αντίληψη. Τα θαλάσσια σύνορα μπορούν, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του Πρωτοκόλλου της Ν. Υόρκης, να φυλαχθούν. Η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο των ιδεοληψιών της εγκατέλειψε τη φύλαξη των συνόρων».

Παραπέρα, εμφανίστηκε ανήσυχος για απώλεια θέσεων της ντόπιας αστικής τάξης στο διεθνή ανταγωνισμό, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στο Προσφυγικό: «Το ότι καταστήσαμε τα Σκόπια ζώνη αμύνης των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και εμμέσως οδηγήσαμε στην αναγνώρισή τους με το όνομα "Μακεδονία" από συμμάχους μας στην Ευρώπη είναι μια τεράστια διπλωματική αποτυχία». «Ο κ. Ερντογάν (...) έχει σαφείς διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας». «Η ΕΕ εμφανίζεται ως επαίτης απέναντι στον κ. Ερντογάν». «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για όσα κάνει τώρα η Τουρκία. Εγώ δεν είμαι αντι-ΝΑΤΟικός, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορώ και να μη βλέπω τις παγίδες για την πατρίδα μου», μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού, για την οποία, φυσικά, η ΝΔ δεν διαφωνεί, αλλά εκφράζει ενστάσεις για τους όρους...

Τέλος, τόνισε: «Μπορούμε να έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό για το τι κάνουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα. Πρέπει να υλοποιήσουμε, καταρχάς, σχεδιασμό που ήδη υπάρχει κι αν η κυβέρνηση δεν ξέρει, ας φωνάξει κάποιον που ξέρει». «Μπορούμε να διαχειριστούμε τον αριθμό των ατόμων που θα παραμείνουν με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Σύμφωνα με τις κοστολογήσεις, χρειαζόμαστε παραπάνω 1,6 - 1,8 δισ. για την περίοδο 2016 - 2020 για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, χρειαζόμαστε άμεση συνεισφορά σε είδη». Κι ακόμα, «υπάρχουν παιδιά στους δρόμους κι αυτά τα παιδιά πρέπει να τραφούν. Θα έρθει χειμώνας και θα πρέπει να πάνε σχολείο. Δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας και να πούμε ότι θα αφήσουμε τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας».

Διαφάνεια και λογοδοσία με το βλέμμα στραμμένο στους επιχειρηματίες

Σε ένα άλλο ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε χτες το σχέδιό του «για την οικονομική εξυγίανση» της ΝΔ, με βασικό ζητούμενό του να πείσει ότι μπορεί να «εξυγιάνει» και τα «οικονομικά» του τόπου.

Δημοσιοποίησε στοιχεία όπως ότι η ΝΔ έχει χρέη 214 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα προς τράπεζες και ένα μέρος προς προμηθευτές. Οι ετήσιες δαπάνες της είναι 8,2 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της 4,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, με βάση το νόμο, το 60% πηγαίνει για την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων. Στόχος του να πέσουν μέσα σε 3 χρόνια στα 2,5 εκατ. ευρώ οι τακτικές δαπάνες, μέσα κι από «ένα επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης».

Σημειωτέον, μιλώντας για «διαφάνεια» και «λογοδοσία» από τα κόμματα απέναντι στον «φορολογούμενο», είπε ότι στο επερχόμενο συνέδριο της ΝΔ θα εισηγηθεί «καταστατική πρόβλεψη η οποία να απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με βάση τα τρέχοντα έσοδά τους, είτε αυτή είναι κρατική επιχορήγηση, είτε αυτή είναι ιδιωτική χρηματοδότηση». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ ανά τρίμηνο θα δημοσιεύει στον ιστότοπό της όλες τις δαπάνες του κόμματος. «Εύχομαι πραγματικά να (...) ακολουθήσουν και άλλα κόμματα. Θυμάστε, όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα εισηγηθεί την πρόταση, οι δαπάνες των κομμάτων να εμφανίζονται επίσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τότε είχα δεχθεί πολλές αντιδράσεις και πολλή κριτική. Σε πρώτη φάση, εμείς θα ξεκινήσουμε μόνοι μας (...) Θέλουμε, με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ