Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ψηφίδα στο «μωσαϊκό» ευρύτερων ανατροπών στην Υγεία

Την απαράδεκτη τροπολογία κατήγγειλε ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων

Από παλιότερη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών, με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους
Από παλιότερη κινητοποίηση των Λαϊκών Επιτροπών, με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους
Περίπου ως ...χάρη (!) στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης «που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μπορέσουν να στηρίξουν, να συμβάλουν, να συνεργαστούν στην ενίσχυση των δομών Υγείας στον τόπο τους» παρουσίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με την οποία «παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών της επιχορήγησης μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων Υγείας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «δεν υπήρχε μέχρι στιγμής το νομικό πλαίσιο για να μπορούν να το κάνουν. Η τροπολογία δίνει ακριβώς αυτήν τη δυνατότητα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος ο κάθε Δήμος ή η κάθε Περιφέρεια να το κάνει». Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «η τροπολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και «ενισχύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σχέση της με τις υποδομές της περιοχής της σε ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα ζητήματα υγείας και το σύστημα Υγείας σε κάθε περιοχή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση στο κατά πόσον οι Δήμοι ήταν ενήμεροι για την τροπολογία ή όχι, θέλοντας να κρύψει την ουσία, το γεγονός δηλαδή ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να περάσει στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης η λειτουργία των κρατικών δομών Υγείας (Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.ά.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφοροποίηση των παροχών από δήμο σε δήμο και βέβαια για την παραπέρα επιβάρυνση των εργαζομένων και του λαού με νέους φόρους και χαράτσια στο όνομα της ανταποδοτικότητας.

Στο μεταξύ, με παρέμβασή του, χτες, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατήγγειλε την τροπολογία και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την Υγεία του λαού, διεκδικεί πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανοίξει ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Καλούμε το λαό της Πάτρας να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ