Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νομιμοποιεί τις απώλειες μισθών και δικαιωμάτων

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ

Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, για τα έτη 2016 και 2017, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύμβαση προβλέπει διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων για το 2016 και «αύξηση» 1% από 1/4/2017.

«Πρόκειται για την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης που έγινε ξανά μακριά από τους εργαζόμενους του κλάδου, με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει τη μείωση της τάξης του 15% που επιβλήθηκε με τη σφραγίδα της Ομοσπονδίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους το 2012, διατηρήθηκε για τα έτη 2014 και 2015 με την προηγούμενη Σύμβαση, για να φτάσει και στη νέα Σύμβαση.

Θυμίζει, επίσης, τη δυνατότητα που έδωσε ήδη η Σύμβαση του 2014 στους ξενοδόχους να επιβάλουν 10ωρη δουλειά, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στο φόντο αυτό, χαρακτηρίζει κοροϊδία την «αύξηση» των μισθών κατά 1% από τον Απρίλη του 2017. Κυρίως, όμως, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι έστω κι αυτή η συλλογική ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ειδικά για το ζήτημα της εφαρμογής της Σύμβασης, η Ομοσπονδία προσβλέπει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «στη συνεργασία και επιρροή των εργοδοτικών οργανώσεων», βάζοντας δίπλα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων «την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων»!

Ολα τα παραπάνω είναι, όπως τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το αποτέλεσμα της γραμμής του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και στον κλάδο: «Οι μεγάλες απώλειες που είχαμε οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση των εισοδημάτων μας, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα δεκάδες χιλιάδες προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Αντίστοιχα, τα δεκάδες δισ. ευρώ που εξασφάλισαν οι ξενοδόχοι από τη μείωση των δικαιωμάτων μας και την αύξηση του τουρισμού θα γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα όταν για φέτος οι προβλέψεις μιλούν για 30 εκατομμύρια αφίξεις από εισερχόμενο τουρισμό», τονίζει.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους: «Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτήν την εξέλιξη. Κύρια, όμως, σε κανένα συνάδελφο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί καμιά διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των εργατικών οικογενειών, χωρίς να δοθεί έστω μια μάχη για τα δικά μας συμφέροντα.

Τα σωματεία που παραμένουν ζωντανά, που λειτουργούν ως εργατικές οργανώσεις με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες, οφείλουν να καταδικάσουν αυτή την εξέλιξη. Να οργανώσουν μάχες με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών μας, την κάλυψη των απωλειών που είχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια σε μισθούς και δικαιώματα, τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα(2022-12-16 00:00:00.0)
Απήργησαν ξανά για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις(2022-09-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην Αττική και άλλες περιοχές(2020-05-15 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη σύμβαση - καρμανιόλα(2013-12-31 00:00:00.0)
Προκαλούν χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους!(2005-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ