Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Μέγαρο

Τη μετατροπή του Μεγάρου Μουσικής σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με τους εργαζόμενους σε καθεστώς μόνιμης σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το οποίο να λειτουργεί υπέρ του δικαιώματος του λαού στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία ήταν η απαίτηση που πρόβαλε το ΚΚΕ, με αφορμή την τροπολογία για το Μέγαρο που κατατέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης και ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία προβλέπει την ανάληψη από το Δημόσιο των χρεών του Μεγάρου, προς τράπεζες και τρίτους. Την αλλαγή της μεταβολής της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού του Μεγάρου (ΟΜΜΑ), ώστε από τα 11 μέλη τα 8 να διορίζονται πλέον από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών. Η παραχώρηση της χρήσης του Μεγάρου στον ΟΜΜΑ για άλλα 30 χρόνια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παίρνοντας το λόγο, δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» και τόνισε: «Κατ' αρχάς το κράτος είναι εγγυητής για τα δάνεια του Μεγάρου. Θα πληρώσει έτσι ή αλλιώς, είτε κλείσει είτε δεν κλείσει. Εγιναν εδώ κάποιες συζητήσεις για το πόσα χρωστάει, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός. Είναι πάνω από 300 εκατομμύρια.

Τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους ιδιώτες για την ανέγερση και τη λειτουργία του έχουν εξοφληθεί και θα εξοφληθούν πολλαπλά από το Δημόσιο. Μη μιλάμε λοιπόν για - εντός ή εκτός εισαγωγικών - αγαθοεργίες.

Δεύτερον, δεν συμφωνούμε να δοθεί η ελεύθερη χρήση του Μεγάρου για άλλη μία τριακονταετία στον ΟΜΜΑ, έστω και αν έχει πλειοψηφία το Δημόσιο, γιατί το Μέγαρο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους απαράδεκτους όρους που λειτουργεί και σήμερα, επιβάλλοντας ενοίκιο, παραδείγματος χάρη, στους δημόσιους φορείς όπως στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Λειτουργεί, δηλαδή, με τα ονομαζόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τρίτο είναι το θέμα των εργαζομένων. Θα υπάρξουν μειώσεις μισθών, χωρίς να διασφαλίζεται η σταθερότητα της εργασίας. Η δική μας πρόταση είναι: Αμεσα να περάσει στο Δημόσιο με τη μορφή ΝΠΔΔ, να δώσει τη δυνατότητα στους δημόσιους φορείς να κάνουν απρόσκοπτα τη χρήση των πολύ καλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων, εντάσσοντας όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και προσφέροντας μαζική πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στο σύνολο των δραστηριοτήτων του. Να μπορούν να έχουν πρόσβαση όχι μόνο εκείνοι που "έχουν" - γιατί γνωρίζουμε τις τιμές των εισιτηρίων και τα υπόλοιπα - αλλά, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και τα λαϊκά στρώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ