Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζονται οι παραστάσεις για την «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17»

Συνεχίζονται οι παραστάσεις «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», στη Σκηνή Black Box του θεάτρου «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Αθήνα) μέχρι και τις 26 Μάρτη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 18.30. Το τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων είναι 210 5138067.

Ενας μονόλογος για ένα υπαρκτό πρόσωπο, την ΕΠΟΝίτισσα Αθηνά Χατζηεσμέρ. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων, γεννημένη και μεγαλωμένη στα προσφυγόσπιτα των Νέων Σφαγείων, στον Ταύρο, μαθήτρια του Γυμνασίου και ράφτρα. Δέκα μέρες πριν την Απελευθέρωση, στα 17 της χρόνια και αφού βασανίστηκε για να καταδώσει τους συναγωνιστές της, στάθηκε αλύγιστη κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Μια παράσταση που απευθύνεται πρωτίστως στους νέους, άλλωστε κοινή συνισταμένη των συντελεστών είναι, μέσα από το έργο, να υπάρξει μια «συνομιλία» ενός νέου ανθρώπου του τότε, ενός αιώνια νέου ανθρώπου, με το νέο του σήμερα, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, γιατί όπως ακούγεται και στην παράσταση... «Ερχεται η απελευθέρωση, σιμώνει! Και τότε στα γαλάζια ταμπελάκια των δρόμων θα μπουν τα ονόματα των δικών μας ηρώων. Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου, οδός Ναπολέοντα Σουκατζίδη, οδός Γιάννη Ιωακειμίδη ετών 17. Και σαν περάσει λίγος καιρός ακόμη, θ' αλλάξουν κι αυτά μαζί μ' ολάκερο τον κόσμο. Ανάγκη για ήρωες δε θα υπάρχει πια. Τα παιδιά θα παίζουν μπάλα στη συμβολή των δρόμων ευτυχίας και λαού».

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου, Σκηνοθεσία: Φαίδρα Σούτου, Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ισίδωρος Πάτερος, Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Σάββας Στρούμπος, Πρωτότυπη μουσική: Ισίδωρος Πάτερος, Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου, Κοστούμια: Λένα Καφαντάρη, Φωτισμοί: Δημήτρης Σταμάτης.

Επί σκηνής: Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ισίδωρος Πάτερος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ