Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- «Για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θα ζητήσει τη διεξαγωγή ανοικτής ψηφοφορίας με τη συμμετοχή των πολιτών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στη διάρκεια σεμιναρίου του κόμματός του. «Δεν υποφέρονται, πια, οι τεχνοκράτες οι οποίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει σχέση με τους πολίτες», έσπευσε να προσθέσει ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης, υποστηρίζοντας ακόμα ότι «η Ευρώπη βρίσκεται, στη φάση αυτή, υπό την ομηρία του φόβου και σε αυτό δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε σοσιαλιστές και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», αφού - συνέχισε - «οι σοσιαλιστές των πρώην ανατολικών χωρών είναι πιο σκληροί από τα μέλη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς των ίδιων κρατών». «Η Ευρώπη μοιάζει να έχει περιορισθεί σε ένα σύνολο αριθμών, περιορισμών και παραμέτρων. Πρέπει, όμως, να ξαναδώσουμε ζωή στο ευρωπαϊκό όραμα», κατέληξε.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν στο βόρειο Αφγανιστάν, μετά από επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν». Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε λεωφορείο που μετέφερε προσωπικό του στρατού. Η νέα επίθεση έγινε, ενώ αναμένεται η επόμενη συνάντηση εκπροσώπων από Αφγανιστάν - Πακιστάν - Κίνα - ΗΠΑ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και «Ταλιμπάν».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εννιά νεκροί και 35 τραυματίες προκάλεσε μια επίθεση αυτοκτονίας που έγινε το Σάββατο στην Κουέτα του δυτικού Πακιστάν. Την ευθύνη ανέλαβαν εκπρόσωποι των «Ταλιμπάν» στο Πακιστάν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αστυνομική επιχείρηση στα διαμερίσματα δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με «τζιχαντιστική οργάνωση» έκανε η γερμανική αστυνομία, στη Μάιντς της δυτικής Γερμανίας. Την προηγούμενη Πέμπτη αστυνομικές έφοδοι είχαν γίνει και στο Βερολίνο και άλλες περιοχές στα βόρεια, όπου συνελήφθησαν δύο άντρες ύποπτοι για σχέσεις με το «ΙΚ» και για προετοιμασία επιθέσεων στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Μια οργάνωση που έχει αποσχισθεί από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) ανέλαβε την ευθύνη για το επεισόδιο με τους φονικούς πυροβολισμούς που σημειώθηκε την Παρασκευή σε έναν ιρλανδικό αγώνα πυγμαχίας, κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας άνδρας και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

ΡΙΑΝΤ.-- Εκρηξη που σημειώθηκε νωρίς χτες το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, δίχως ωστόσο να προκαλέσει τον τραυματισμό διερχόμενων διαβατών.

ΝΤΟΧΑ.-- Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ, «Qatar Petroleum», ανακοίνωσε χτες συμφωνία με την πετρελαϊκή πολυεθνική CHEVRON - TEXACO για την απόκτηση του 30% υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ανοικτά του Μαρόκου, σε απόσταση έως 200 χλμ. βορειοδυτικά της μαροκινής πόλης Αγαντίρ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πάνω από 50.000 παιδιά στη Σομαλία λιμοκτονούν, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που πλήττει κυρίως τις βόρειες περιοχές της χώρας.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Το κοινοβούλιο της Αλγερίας ενέκρινε την Κυριακή πακέτο συνταγματικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται ο περιορισμός δύο θητειών (διάρκειας πέντε ετών έκαστη) για τον πρόεδρο της χώρας (σε αντιδιαστολή με τον 79χρονο σημερινό Πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα που έχει εκλεγεί στο ίδιο αξίωμα τέσσερις φορές), εκλογή του πρωθυπουργού από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου (και όχι από τον πρόεδρο της χώρας) και η αναγνώριση της γλώσσας των Βερβέρων ως δεύτερης επίσημης γλώσσας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ζήτησε χτες από το κογκρέσο η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ως έκτακτη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του ιού «Ζίκα» στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ