Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια οφειλόμενη απάντηση στο αυτοαποκαλούμενο Δίκτυο Νέων Στρατευμένων «Ο Σπάρτακος»

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την κατάθεση και την ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», έχει ξεκινήσει μια συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ από το λεγόμενο Δίκτυο Νέων Στρατευμένων «Ο Σπάρτακος» που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο χορό της συκοφάντησης μπήκε και η εφημερίδα «ΠΡΙΝ», με άρθρο που αναπαράγεται και από διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ας απαντήσουμε στα συγκεκριμένα και σε ορισμένα συνολικότερα ζητήματα.

Πρόκειται για δυνάμεις που στα κεντρικά - θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το χαρακτήρα του σημερινού στρατού και το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην καλύτερη περίπτωση, παίρνουν θέσεις πασιφιστικές. Δηλαδή θέσεις υπεράσπισης γενικά και αόριστα της ειρήνης, ενάντια στο στρατό, θέσεις που στην πράξη σημαίνουν υπεράσπιση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης «με το πιστόλι στον κρόταφο» και της μικροαστικής αυταπάτης πως μπορεί να υπάρχει καπιταλισμός σήμερα χωρίς αντιθέσεις και πολέμους. Συσκοτίζουν την αιτία της έντασης, των συγκρούσεων και των πολέμων, που δεν είναι άλλη από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε συνθήκες κρίσης, για το μοίρασμα της λείας των αγορών, της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων. Συσκοτίζουν πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής με άλλα μέσα, πως οι ίδιες κυβερνήσεις που στο εσωτερικό μιας χώρας τσακίζουν με την πολιτική τους τη ζωή του λαού και της νεολαίας, στη συνέχεια τους στέλνουν στη σφαγή του πολέμου για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αρνούνται πως η μόνη πραγματική διέξοδος από τον πόλεμο προς όφελος του λαού είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, η εργατική - λαϊκή εξουσία, που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ανάπτυξη της χώρας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, τεκμηριώνοντας πως οι όποιες μικροβελτιώσεις περιέχονται δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα, που είναι από τη μια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι και το μόνιμο προσωπικό και από την άλλη το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ. Δεν αντιμετωπίζει καν το ζήτημα των μεταθέσεων, δεν αναιρεί τη δυνατότητα ρουσφετολογικών και «βυσματικών» μεταθέσεων, αφού τελικά οι μεταθέσεις θα υλοποιούνται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού. Το ΚΚΕ υπερψήφισε ορισμένες διατάξεις που αντιμετωπίζουν επιμέρους αιτήματα του προσωπικού, χωρίς σε καμία περίπτωση να δίνουν λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες στη θητεία τους και οι στρατιωτικοί γενικότερα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε 3 τροπολογίες για το νομοσχέδιο. Οι τροπολογίες αφορούσαν:

  • Οι οπλίτες και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και προνοιακές παροχές. Σε αυτή τη ρύθμιση υπάγονται και όσοι οπλίτες, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, για οποιοδήποτε λόγο είναι ανασφάλιστοι, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
  • Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει αποκλειστικά το κράτος και τους εργοδότες.
  • Η υπηρεσία εξασφαλίζει υποχρεωτικά και επαρκώς όλα τα απαραίτητα είδη ρουχισμού, υπόδησης και τα συναφή διακριτικά τους που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας από τους οπλίτες. Η υπηρεσία αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις των οπλιτών λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης ή άδειας γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καλύπτεται από την υπηρεσία το σύνολο του τιμήματος των εισιτηρίων από τη μονάδα προς τον τόπο μόνιμης διαμονής του οπλίτη και αντίστροφα. Οι οπλίτες απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έκπτωση 50% στα εισιτήρια όλων των υπόλοιπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οπλίτες σε όλα τα στρατόπεδα να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, αίθουσες υπολογιστών. Εξασφαλίζονται με οικονομική επιβάρυνση της υπηρεσίας εισιτήρια για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες εκτός στρατοπέδων.

Τα αιτήματα αυτά δεν τα διατυπώνει πρώτη φορά το ΚΚΕ, είναι προβλήματα που «καίνε» την καθημερινότητα των φαντάρων, αποτελούν διεκδικήσεις των ίδιων. Με απύθμενο θράσος, ο «Σπάρτακος» κατηγορεί το ΚΚΕ πως «αφομοιώνει τα αιτήματα και μπλοκάρει κάθε αγωνιστική αμφισβήτηση»!!! Καταρχήν, τα συγκεκριμένα αιτήματα, ολοκληρωμένα όπως τα διατυπώνει το ΚΚΕ, δεν τα αναφέρουν ποτέ και πουθενά. Δεύτερον και ουσιαστικότερο. Μέσα στα στρατόπεδα είναι γνωστή η στάση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η ανυποχώρητη και πρωτοπόρα στάση τους και δράση τους για κάθε διεκδίκηση των στρατιωτών, απέναντι σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αφορά την καθημερινότητα και τη διαβίωση, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν το ρόλο και την αποστολή του ίδιου του στρατού. Οι κομμουνιστές φαντάροι είναι μπροστάρηδες στον αγώνα ακόμα και με προσωπικό κόστος πολλές φορές. Αντίθετα, τα «μέλη» του «Σπάρτακου» που είναι άφαντοι μέσα στα στρατόπεδα, επιδίδονται σε ένα χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων ανώνυμα στο διαδίκτυο, στο δια ταύτα όμως και στην πράξη μέσα στα στρατόπεδα «λουφάρουν», ενώ δεν είναι και λίγοι από αυτούς που είναι «βύσματα», για να μη μιλήσουμε με ονόματα...

Είναι ψεύτες και συκοφάντες όταν λένε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπλοκάρουν τα ψηφίσματα που καταθέτουν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ για το νομοσχέδιο. Αυτό που κρύβουν είναι πως οι δυνάμεις της ΚΝΕ καταψήφιζαν τα ψηφίσματα τα οποία αποδίδουν ευθύνες στο ΚΚΕ για το ότι κατατέθηκε το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση (!), λες και εξαρτάται από το ΚΚΕ το αν θα κατατεθεί ή όχι ένα νομοσχέδιο!

Θα θέλαμε να συμβουλέψουμε τους συγκεκριμένους να μην μπερδεύουν το μπόι τους με τη σκιά τους και όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ να είναι λιγότερο αμετροεπείς. Το ΚΚΕ υπάρχει κοντά 100 χρόνια σε αυτήν την κοινωνία, πολύ πριν κάποιος διανοηθεί την ύπαρξη του «Σπάρτακου». Από την εποχή που οι κομμουνιστές φαντάροι βασανίζονταν στο Καλπάκι μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει στιγμή - αγώνας - διεκδίκηση των στρατιωτών που να μην έχουν πρωτοστατήσει οι κομμουνιστές, χωρίς ποτέ να λογαριάζουν το προσωπικό κόστος και τις θυσίες. Σε αυτό το δρόμο του αγώνα θα συνεχίσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις σχολές Κατάρτισης, στους χώρους δουλειάς και στα στρατόπεδα.


Του
Αρη ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ*
*Ο Αρης Ευαγγελίδης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Μπίζνες, σκέτο «αριστούργημα»...

Εχουμε γράψει επανειλημμένως για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζει πιστά στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων την προώθηση της διείσδυσης των μονοπωλίων και στον πολιτισμό. Η λογική της, εξάλλου, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζει τον πολιτισμό σαν ένα «ιδιαίτερο» εμπόρευμα, «συγκριτικό πλεονέκτημα» στον ανταγωνισμό, και αναπόσπαστο τμήμα της «τουριστικής βιομηχανίας». Εξάλλου, με όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις της και σε αυτό το πεδίο ανοίγει το ένα πίσω από το άλλο νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, στο έδαφος πάντα της κρατικής υποχρηματοδότησης και με επιπλέον στόχο το «ξέπλυμα» των επιχειρηματικών ομίλων, που εμφανίζονται από πάνω και ως «ευεργέτες» στις λαϊκές συνειδήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου, που επισκέφτηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου «διαπίστωσε τον αριστουργηματικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων, τόσο από αρχιτεκτονικής άποψης όσο και σε σχέση με την περιβαλλοντική διαχείριση των εγκαταστάσεων και την ενσωμάτωση μοναδικών στην Ευρώπη καινοτομιών». Ακόμη πιο προκλητικά, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «μια πολύ σημαντική και γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" προς τον ελληνικό λαό και το ελληνικό Δημόσιο στην κτήση και τη διαχείριση των οποίων θα περιέλθει το Κέντρο Πολιτισμού μετά την ολοκλήρωσή του».

Τι δεν μας είπαν στην ανακοίνωση; Οτι με βάση το νόμο 3785/09 η πραγματικότητα είναι διαφορετική, διότι ο Οργανισμός που θα διαχειρίζεται το «Κέντρο Πολιτισμού», άρα και την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου. Ο νόμος αναφέρει συγκεκριμένα πως «δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του Δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα».

Επιπλέον, με βάση τον ίδιο νόμο, παρότι το Ιδρυμα εμφανίζεται να «αποχωρεί» από το ΔΣ του Οργανισμού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα έχει «δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου όλων των βιβλίων και στοιχείων του Οργανισμού οποτεδήποτε» και ο Οργανισμός θα παρέχει στο Ιδρυμα «οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με πράξεις του ελληνικού Δημοσίου του Οργανισμού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», και για «μεταβολή των χρήσεων, των όρων δόμησης, των υποδομών και λειτουργιών της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλλιθέας, των οδικών αξόνων και τεχνικών έργων που περιβάλλουν το "Κέντρο Πολιτισμού"».

Πρόκειται πράγματι για νόμο με «αριστουργηματικό χαρακτήρα» για την άλωση του πολιτισμού από τους επιχειρηματικούς ομίλους...

Οι ρίζες της σαπίλας...

Σε μία ακόμη αγωνιστική η σαπίλα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, προς λύπην των αρμοδίων, βγήκε στην επιφάνεια δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του ίδιου του οικοδομήματος. Οι καταγγελίες παραγόντων προκειμένου να προστατεύσουν την επένδυσή τους ή να δημιουργήσουν τα κατάλληλα άλλοθι, οι αμφισβητήσεις των διαιτητικών αποφάσεων και φυσικά η βία, με επεισόδια και τραυματισμούς οπαδών, ήταν μερικά από όσα συμπλήρωσαν την εικόνα στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας το Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή και στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία το σκηνικό δεν ήταν ...αγγελικό. Αγώνες να μη διεξάγονται αφού κάποιες ομάδες πέφτοντας θύμα των επιχειρηματικών παιχνιδιών... πλήρωσαν το μάρμαρο αποχωρώντας απ' το πρωτάθλημα εξαιτίας χρεών, καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας παίκτη ήταν τα υπόλοιπα κομμάτια που συνέθεσαν το παζλ της σαπίλας. Και μέσα σε όλα αυτά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να... εξοργίζονται, να επικαλούνται την «αμείλικτη» και «άμεση εφαρμογή» των νόμων και την επιβολή ποινών στους υπαίτιους, αρνούμενοι για μια ακόμη φορά να μιλήσουν για την ουσία του προβλήματος: Οτι όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνονται έχουν λόγο και αιτία, που έχουν να κάνουν με τις λογικές και τις πρακτικές που επιβάλλει το ίδιο το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

Είναι αυτές οι λογικές που θέλουν το ποδόσφαιρο να έχει μεταβληθεί σε πρόσφορο έδαφος για τα παιχνίδια συμφερόντων των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών, που με πρόσχημα την ενασχόλησή τους με την ομάδα επιδιώκουν να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους, που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα αγωνιστικά πράγματα. Είναι αυτοί οι επιχειρηματίες που ενώ κόπτονται για τα φαινόμενα βίας χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα εάν τα πράγματα ξεφύγουν εκτός ορίων, την ίδια στιγμή συντηρούν τους ...ιδιωτικούς στρατούς οργανωμένων οπαδών έτοιμους να επέμβουν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Είναι ακριβώς οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ενώ μπορεί να διεξάγουν τη δική τους εσωτερική μάχη για την απόκτηση του μεγαλύτερου κομματιού της πίτας των κερδών μέσω της κατάκτησης των πρωτείων, όταν το «προϊόν» κινδυνεύει με απαξίωση, πράγμα που σημαίνει και απώλεια κερδών, τότε εμφανίζονται ενωμένοι.

Την ίδια ώρα τα όποια επιχειρήματα όσων έχουν αποστολή στην προστασία του «εμπορεύματος», ότι αυτά «συμβαίνουν μόνο εδώ», διαψεύδονται πλήρως από τη διεθνή πραγματικότητα. Βέβαια, μπορεί ως «μικρομεσαία αγορά» στη διεθνή ποδοσφαιρική «βιομηχανία», η ελληνική να έχει τις δικές της παθογένειες με φαινόμενα που εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι αλλού. Η εικόνα όμως παντού είναι παρόμοια. Η αποχώρηση των οπαδών της Λίβερπουλ στον αγώνα με τη Σάντερλαντ ως διαμαρτυρία για τη (μια ακόμη) υπέρογκη αύξηση των εισιτηρίων από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της ομάδας, η βία στο ντέρμπι του Εσσεξ για τη γ' κατηγορία της χώρας με μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στους οπαδούς της Σάουθεντ και του Κόλτσεστερ, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για (νέα) στημένα στην Ιταλία και στην Ισπανία, δίνουν έναν ξεκάθαρο στίγμα του κόσμου του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Και αυτός δεν αλλάζει ούτε με ένταση της καταστολής ούτε με ευχολόγια και λεονταρισμούς εάν δεν χτυπηθεί στη ρίζα του.


ΜΠ. ΤΣ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org