Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινοί σχεδιασμοί Γερμανίας - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξανά στην Τουρκία βρέθηκε χτες η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η οποία, το τελευταίο πεντάμηνο, έχει συναντηθεί τέσσερις φορές με την τουρκική ηγεσία, ενώ στο ίδιο διάστημα εγκαινιάστηκε και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Γερμανίας - Τουρκίας.

Βασικό θέμα στις συναντήσεις που είχε η Μέρκελ με τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Νταβούτογλου, και με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η λεγόμενη «αντιμετώπιση» της «μεταναστευτικής κρίσης», γύρω από την οποία ξεδιπλώνονται επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί τόσο στη Συρία και γενικά τη Μέση Ανατολή όσο και σε άλλα φλέγοντα «μέτωπα», όπως για παράδειγμα η «διαχείριση» του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα (βλέπε σχετικό θέμα σελίδες 8 - 9).

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, Νταβούτογλου και Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες θα πρωτοστατήσουν για την «εμπλοκή» του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της κατάστασης τόσο στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας όσο και στο Αιγαίο, σηματοδοτώντας και την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην περιοχή και την επιλογή των αστικών τάξεων των δύο χωρών να κινηθούν από κοινού σε κρίσιμες εστίες ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο μέλλον (χωρίς ασφαλώς να ακυρώνονται αντιθέσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ τους).

Και από τους δύο ηγέτες ιδιαίτερα αξιοποιήθηκε η κατάσταση στο Χαλέπι που ήλεγχαν έως πρόσφατα οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις και εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους» και δέχεται σφυροκόπημα από το συριακό στρατό με την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας. Ετσι φάνηκαν συγκλονισμένοι από τους νέους πρόσφυγες που δημιουργούνται και συσσωρεύονται στα σύνορα με την Τουρκία. Προς το παρόν, η Τουρκία οργανώνει καταυλισμούς μέσα στο συριακό έδαφος, αλλά δηλώνει ότι θα ανοίξει τα σύνορα «για να βοηθήσει τους αδελφούς της». Ταυτόχρονα, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την ανάληψη «μιας κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας, για να σταματήσει η επίθεση συριακής κυβέρνησης και Ρωσίας το Χαλέπι», καταγγέλλοντας ότι «η Ρωσία παραβιάζει και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πάντως, ενδεικτικό της σύνθετης κατάστασης είναι το άρθρο στο περιοδικό της Γερμανίας «Ταγκεσπίγκελ» όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ θα έπρεπε να πέφτει στα γόνατα του Πούτιν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, αντί του Ερντογάν».

«Μπηχτές» Ερντογάν στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε τη «συμπάθεια» των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα τις οργανώσεις PYD και YPG, που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» και παρακλάδια του ΡΚΚ. Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη επίσκεψη ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη σε περιοχές που ελέγχουν οι οργανώσεις αυτές, ο Ερντογάν «αναρωτήθηκε» την Κυριακή, απευθυνόμενος στη Δύση: «Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή είναι οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νόελ Κλέι, περιορίστηκε να επαναλάβει πως η Ουάσιγκτον θεωρεί το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις βίας, αλλά και ότι «η επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας (σ.σ. των διαπραγματεύσεων Κούρδων - κυβέρνησης) προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ