Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Αντιτιθέμενα συμφέροντα και μπίζνες μαζί

ΣΟΤΣΙ.--

Συνάντηση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι είχαν χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισα αλ Χαλίφα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Οι δύο ηγέτες, όπως ανακοινώθηκε, συζήτησαν σε φιλικό κλίμα για σειρά διεθνών ζητημάτων και ιδιαίτερα για την «ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία», με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον ενδοσυριακό - διάλογο, όπως και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Οπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο χώρες «θέλουν να δουν τη Συρία, ως μια σταθερή χώρα με κοσμικό χαρακτήρα, όπου θα εξασφαλίζεται η εδαφική της ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση. Υπογραμμίστηκε ότι αυτές είναι οι αρχές που βλέπουν και για άλλες συγκρούσεις στην περιοχή, όπως στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα, για να συμβάλει στη διευθέτηση της διένεξης Παλαιστινίων και και Ισραήλ σε μια δίκαιη βάση». Και κατέληξε ο Λαβρόφ: «Εκκινούμε από την αρχή ότι οι λαοί πρέπει μόνοι τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους, ενώ η στήριξη και η βοήθεια της διεθνούς κοινότητα πρέπει να παίρνει υπόψη της τις παραδόσεις και την ιστορία αυτής της πλούσιας περιοχής».

Φυσικά, αυτά λέγονται ενώ από τη μια η μοναρχία του Μπαχρέιν έχει πρωτοστατήσει μαζί με άλλες μοναρχίες του Κόλπου, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, στην ενίσχυση των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους» και η Ρωσία στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ, για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.

Παρ' όλα αυτά, ο ανταγωνισμός αυτός δεν απαγορεύει μεταξύ αστικών κυβερνήσεων που εκπροσωπούν καπιταλιστικά συμφέροντα να αναπτύσσονται και συνεργασίες και μπίζνες. Ετσι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διευρύνουν τις εμπορικές συναλλαγές (η μοναρχία έχει επενδύσει πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια στις ρωσικές χρηματαγορές) και να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας με δύο μεγάλα πρότζεκτ που αφορούν στο φυσικό αέριο, των υποδομών, της πώλησης αγροτικών προϊόντων και διαφόρων ανταλλαγών που περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική και την τεχνολογική και στρατιωτική συνεργασία.

Ενδεικτικό του κλίματος «εκτίμησης» είναι και τα δώρα που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες: Ο Πούτιν χάρισε στον Χαλίφα ένα άλογο πρώτης κατηγορίας και εκείνος του ανταπέδωσε με ένα ...βασιλικό ξίφος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ