Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε εκτόξευση δορυφόρου

Οι ΗΠΑ ήδη συζητούν την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην περιοχή

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα ώθηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έδωσε η προχτεσινή ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ένας δορυφόρος παρακολούθησης. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα έκαναν λόγο για παραβίαση διεθνών συμφωνιών, υποστηρίζοντας ότι η εκτόξευση συνιστά χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας και αποτελεί συγκαλυμμένη απόπειρα ακόμα μιας πυρηνικής δοκιμής ή προετοιμασία για μια τέτοια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και με ομόφωνο ψήφισμά του καταδίκασε «με δριμύτητα» την εκτόξευση πυραύλου, συμπληρώνοντας πως «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υιοθετήσουν σύντομα μία νέα απόφαση, που θα επιβάλλει σημαντικά μέτρα σε απάντηση επικίνδυνων και σοβαρών παραβιάσεων».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας, που σταθερά πρωτοστατούν στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Ηδη, Ουάσιγκτον και Σεούλ ξεκίνησαν να εξετάζουν την ανάπτυξη στη Χερσόνησο του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), «στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας Νότιας Κορέας - ΗΠΑ», κατά τα λεγόμενα του εκπροσώπου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Ράι Τζε-Σέουνγκ.

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υποστήριξε πως «τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας - περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», ενώ η Ουάσιγκτον διαμήνυσε και την ετοιμότητά της να «υπερασπιστεί» τους συμμάχους της στην περιοχή. Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Τζεμπ Μπους, που δήλωσε: «Ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να τις θέσει ξανά στο παιχνίδι και αν ένα προληπτικό χτύπημα είναι απαραίτητο για την ασφάλειά μας, τότε θα πρέπει να το κάνουμε».

Η Ιαπωνία είχε σειρά διπλωματικών επαφών, μεταξύ άλλων με Ρωσία και Βρετανία, θέτοντας με έμφαση το ζήτημα της ανάγκης «ισχυρής δράσης» κατά της Πιονγιάνγκ. Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας.

Για «απειλή σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας όλης της Βορειοανατολικής Ασίας» έκανε λόγο η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ παρέμβαση έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τη ΛΔ Κορέας μεταξύ άλλων «να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες».

Την εκτόξευση καταδίκασε από τη μεριά της και η Κίνα, λέγοντας ότι το δικαίωμα της Πιονγιάνγκ «σε μια ειρηνική χρήση του διαστήματος... περιορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο επισήμανε ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να ανταποκριθούν στην κατάσταση αυτή με ηρεμία» και δεν παρέλειψε να εκφράσει τη «βαθιά του ανησυχία» για την εγκατάσταση συστημάτων όπως αυτά που συζητούν ΗΠΑ - Ν. Κορέα. «Στην προσπάθεια προάσπισης της δικής της ασφάλειας, μία χώρα δεν πρέπει να καταπατά τα συμφέροντα ασφάλειας άλλων χωρών» ανέφερε σχετικά η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, ενώ σε κρατικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν σχόλια με τίτλους όπως «η συζήτηση για την ανάπτυξη του THAAD αποτελεί κοντόφθαλμη κίνηση της Σεούλ και της Ουάσιγκτον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ