Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Βιτρίνα του προγράμματος «Πολιτεία»

Στη συνήθη πρακτική της να καλύπτει την ουσία της αντιλαϊκής της πολιτικής με την κατάλληλη δελεαστική βιτρίνα ασκήθηκε για μια ακόμη φορά, χτες, η κυβέρνηση, όταν με κοινή τους συνέντευξη η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής και ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής επιχείρησαν να εμφανίσουν ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο επικαλούμενοι μια σειρά απλουστεύσεις διαδικασιών στο δημόσιο τομέα. Απέφυγαν όμως να πάρουν την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός ότι οι απλουστεύσεις διαδικασιών στις οποίες αναφέρθηκαν, όπως και αυτές που αναμένεται να προκύψουν, ή είναι δευτερεύουσας σημασίας ή έπρεπε να είχαν λάβει σάρκα και σωστά εδώ και δεκαετίες και όχι φυσικά να γίνονται σήμερα το προπέτασμα καπνού για να περνάει απαρατήρητη η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική λαίλαπα μέτρων ιδιωτικοποίησης, ουσιαστικά, του δημοσίου τομέα. Βέβαια, σε μια αποστροφή του λόγου της η Β. Παπανδρέου ανέφερε το γνωστό στους μυημένους, ότι οι απλουστεύσεις διαδικασιών στο δημόσιο είναι «ένα μέρος του προγράμματος Πολιτεία». Ομως δεν έδωσε συνέχεια, ούτε αυτή ούτε οι συνάδελφοί της, αν και εδώ βρίσκεται η ουσία: στο πρόγραμμα «Πολιτεία» και στο κόστος που θα έχει για τα λαϊκά συμφέροντα η εφαρμογή του.

Οι κυριότερες, πάντως, απλουστεύσεις διαδικασιών που ανακοίνωσαν οι τρεις υπουργοί εν συντομία έχουν ως εξής:

Μειώνονται - από τρεις - σε δύο οι μήνες για τη χορήγηση σύνταξης από το ΝΑΤ και στον ενάμιση μήνα ο χρόνος καταβολής νοσηλίων από τον Οίκο του Ναύτου. Καταργείται ο έλεγχος για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ. Από την 1η Σεπτεμβρίου καταργείται η χορήγηση ανταλλακτικών πινακίδων για τα Ι.Χ. σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής, φθοράς ή και καταστροφής γιατί θα χορηγούνται νέες με καινούριο αριθμό κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχουν προστεθεί 21 νέες διαδικασίες, όπως: Χορήγηση αντίγραφου βεβαίωσης ισοτιμίας ΔΙΚΑΤΣΑ, χορήγηση και ανανέωση άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου έως 50 κυβικών εκατοστών, χορήγηση αντίγραφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής και άδειας οδήγησης ισχύος εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκδοση και ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου έως 50 κυβικά εκατοστά, μεταβίβαση μοτοποδηλάτου έως 50 κυβ. εκατ., αντικατάσταση άδειας οδήγησης κοινοτικού τύπου σε ελληνική, χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος BAR και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος καφετερίας, χορήγηση άδειας εργασίας σε BAR - καφετερία, χορήγηση άδειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας και «επάρκεια» διδασκαλίας ξένης γλώσσας, εξασφάλιση ασφαλιστικού συμβούλου, χορήγηση πιστοποιητικού περί μη αμφισβητήσεως κληρονομικού δικαιώματος, πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα Αρρένων, χορήγηση άδειας λειτουργίας ψητοπωλείου - οβελιστηρίου, άδειας λειτουργίας κομμωτηρίου, κρεοπωλείου και γυμναστηρίου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org