Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εξομολογήσεις

Ο «εκσυγχρονισμός» δεν πάει καλά. Εδώ και δυο, τρεις βδομάδες, έπεσε στο κρεβάτι με άσχημα συμπτώματα και ο «θεράπων ιατρός» είναι συνοφρυωμένος και περίσκεπτος, εκεί στου Μαξίμου. «Σκούρα τα πράγματα», μουρμουρίζει κάθε τόσο και ελάχιστες ελπίδες τρέφει πλέον ο «δόκτωρ» για το έκτρωμά του. Το γεγονός, άλλωστε, ότι πνέει τα λοίσθια το τερατούργημα, φαίνεται και από τα κρυφά χαμόγελα του Αρσένη, του Πάγκαλου και άλλων, καθώς και από το ότι έχει πλησιάσει στην επιθανάτια κλίνη ο παπά - Αντρέας ο νεότερος και το εξομολογεί συνεχώς. «Πες τα κρίματά σου, ευλογημένο, πες τα όλα να ξαλαφρώσει η ψυχή σου», του λέει ο «πνευματικός», που περιμένει πώς και πώς να τα τινάξει ο «ασθενής» για να διεκδικήσει μετά αυτός, με την ευλογία των Αμερικανών, την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα. Ο «εκσυγχρονισμός» κοιτάζει με θολό βλέμμα τον υστερόβουλο παπά και απαντά ήρεμα: «Για ποια κρίματα, μου μιλάς, άγιε; Εγώ, όπως ξέρεις, έζησα σε όλο το βίο μου, σύμφωνα με τις επιταγές της Βίβλου...».

- Σύμφωνα με την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, δηλαδή;

- Οχι, παπά μου. Δεν εννοώ την Ιερά Βίβλο, αλλά τη «Λευκή Βίβλο». Εγώ αυτήν ακολούθησα κατά γράμμα. Και εφαρμόζοντας τα κηρύγματά της, φούντωσα την ανεργία στο 11% και καθήλωσα τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα πείνας, με αποτέλεσμα να κάνω τους μισθοσυντήρητους και τους απόμαχους της βιοπάλης τόσο ευλαβείς, ώστε να μην περνάει μέρα που να μη νηστεύουν! Και δεν τους έκανα μόνο να νηστεύουν, αλλά και να σταυροκοπιούνται συνεχώς. Να, πήγαινε αν θέλεις μια βόλτα στην αγορά κι εκεί θα δεις άπειρους να κάνουν το σταυρό τους, καθώς βλέπουν τις τιμές των διαφόρων ειδών στα ράφια και τις βιτρίνες των μαγαζιών!

- Εκτός από αυτές τις άγιες πράξεις που μου περιέγραψες, τι άλλο έχεις να μου εξομολογηθείς;

- Πάλι για αγιοσύνες θα σου μιλήσω παπά μου. Ακολουθώντας πιστά το ευαγγέλιο, που λέει «να μη θησαυρίζουμε επί της γης», μοίρασα ό,τι είχε και δεν είχε το κράτος στους αναξιοπαθείς του τόπου. ΟΤΕ, τράπεζες, ναυπηγεία κλπ. Τα έδωσα σε κάτι φουκαράδες ιδιώτες. Εργο θεάρεστο έπραξα, δηλαδή, και αυτά περί «διαπλοκής» δήθεν και «ξεπουλήματος» τα λένε επίτηδες κάποιοι γνωστοί αντίχριστοι!

Σκοπός του παπά ήταν να κατακεραυνώσει τον εξομολογούμενο για τα ανομήματά του, αλλά, διάβολε, δεν μπορούσε να τον πιάσει πουθενά. Ξαφνικά, όμως, μια ιδέα άστραψε στο μυαλό του «πνευματικού» και γυρίζοντας προς τον «εκσυγχρονισμό». του είπε αυστηρά: «Λες πως δεν έχεις κρίματα, αλλά ο λαός φωνάζει πως τον έσφαξες χάριν της ΟΝΕ».

- Ε, όχι και τον έσφαξα, παπά μου! Απλώς την ...αγία ζώνη της λιτότητας του φόρεσα.

- Ναι, αλλά έτσι εδημιούργησες δυόμισι εκατομμύρια φτωχούς.

- Ε, και; Ξεχνάς το ευαγγέλιο που λέει ότι μόνον οι πεινώντες θα πάνε στον παράδεισο; Αρα, πάλι θεάρεστο έργο έπραξα!

- Χμ! Και για τη δήθεν «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που έκανες και έδιωξες από τα σχολεία χιλιάδες παιδιά, τι έχεις να πεις;

- Το έκανα για να μπορέσουν να κερδίσουν κι αυτά τον παράδεισο. Ξεχνάς το «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών;».

- Χμ! Και για το «ασφαλιστικό» που ξεφούρνισες, ώστε να μην παίρνει κανένας σύνταξη στο εξής, τι έχεις να πεις;

- Συκοφαντίες, πάτερ. Η μόνη αλλαγή του «ασφαλιστικού» μου είναι ότι αντί οι απόμαχοι να παίρνουν σύνταξη από τα Ταμεία τους θα την παίρνουν πλέον από τον ...Αγιο Πέτρο, μόλις τα τινάξουν. Κακό είναι αυτό;

Ο «πνευματικός» τα είχε χάσει πλέον με τις απαντήσεις του εξομολογούμενου. Δεν μπορούσε να τον βρει «σκάρτο» πουθενά. Είχε κινηθεί πράγματι σε όλο το βίο του σύμφωνα με το θέλημα των ...Κυρίων. «Αλλωστε - σκέφτηκε ο παπάς - κι εγώ να ανέλθω στην εξουσία ή ο άλλος της Ρηγίλλης που προαλείφεται για το θώκο, το ίδιο θέλημα των "Υψίστων" θα πράξουμε». Ετσι έδωσε άφεση αμαρτιών στο βαριά ασθενή. Ο ...αντίχριστος λαός, όμως, αντιδρούσε σφόδρα στους δρόμους, καθώς είχε αποφασίσει να «κόψει» τα συγχωροχάρτια σε όσους τον έχουν για τους «παράδεισους» της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Νισάφι πια!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org