«Μονόδρομο» χαρακτήρισε το διάλογο με τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, και την ίδια ώρα συνέχισε να πετάει λάσπη σε βάρος τους, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ετσι, έκανε λόγο για «φοροδιαφυγή» των αγροτών, «επιβάρυνση» των υπόλοιπων πολιτών για τη βιωσιμότητα του ΟΓΑ, ακόμη και για «αύξηση του αγροτικού εισοδήματος» κατά 12,5% τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Β. Αποστόλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως υπάρχει φοροδιαφυγή στους αγρότες μιας και, όπως είπε, η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά, και πρόσθεσε πως ο αγροτικός κόσμος το 2014 και το 2015 αύξησε το εισόδημά του κατά 12,5%, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.
Πέρα από το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία απέχουν από την πραγματικότητα που ζουν σήμερα χιλιάδες φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει - κατά την πάγια τακτική των προκατόχων της - να ενοχοποιήσει συλλογικά τους αγρότες.
Προσπαθεί επίσης να ταυτίσει τη συντριπτική μάζα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τους καπιταλιστές αγρότες, που, πράγματι, αξιοποιώντας την πολιτική της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αυξάνουν τους κλήρους τους και τα εισοδήματά τους σε βάρος των μικρότερων αγροτών, που δεν τα βγάζουν πέρα και σταδιακά πετιούνται εκτός παραγωγής.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και με το νέο Φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οξύνει τα προβλήματα για τους μικρούς αγρότες και, παράλληλα, με την πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ενισχύει τους μεγαλοαγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου.
Παρ' όλα αυτά, ο Β. Αποστόλου δεν δίστασε χτες να πει ότι για την κυβέρνηση «...ο διάλογος είναι μονόδρομος και είναι ένας διάλογος που έχουμε ξεκινήσει από την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτήν την ώρα που ήδη βρισκόμαστε για διαπραγμάτευση και εννοούμε μόνο το ασφαλιστικό κομμάτι, γιατί είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση, έχουμε καταθέσει προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις δεν ξέρουμε αν ακόμα θα γίνουν αποδεκτές, εμείς έχουμε στο νου μας και βελτιώσεις γι' αυτές τις προτάσεις, θα το δούμε στη σχετική διαπραγμάτευση».
Με λίγα λόγια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απείλησε τους αγρότες ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα το τελικό σχέδιο που θα καταληχθεί με τους «θεσμούς» να είναι ακόμη χειρότερο από τις κυβερνητικές προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό, οι αγρότες θα πρέπει να το αποδεχτούν, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντάσσεται στη συμφωνία με τους δανειστές και «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».
Τέλος, με μπόλικη δόση παραπληροφόρησης, είπε για τον ΟΓΑ ότι σήμερα ενισχύεται ετησίως με 3,3 - 3,4 δισ. ευρώ, περίπου το 90% των δαπανών του, οι οποίες καταβάλλονται «από τον Ελληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα, εάν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027, σε μηδέν»...