Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12346

«Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο»

Την ώρα που στη Βουλή πραγματοποιούνταν συζήτηση για το Ασφαλιστικό χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν μαχητικά με το ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Η μαζική κινητοποίηση αποτέλεσε απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να ξεγελάσουν το λαό, τους εργαζόμενους ότι η πρότασή τους για το Ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να διορθωθεί προς όφελος του λαού.

  • Οι χιλιάδες εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών, μπροστά στη μάχη για την πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

ΣΕΛ.  4   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Δικαιοσύνη» και «αναδιανομή»

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της για το Ασφαλιστικό επιφέρει «δικαιοσύνη στο σύστημα» και «αναδιανομή υπέρ των αδύνατων».

Να ένα παράδειγμα της «δικαιοσύνης» που εννοεί η κυβέρνηση, όπως το περιέγραψε τις προάλλες μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό σταθμό: Ενας μηχανικός παίρνει σήμερα σύνταξη περίπου 1.300 ευρώ. Προκειμένου ένας φτωχός των 400 ευρώ το μήνα να τρέχει στα συσσίτια και στην ελεημοσύνη, «δεν είναι καλύτερο να κόψω εγώ 100 ευρώ από τη σύνταξή μου για να πάρει αυτός 500;», αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Επομένως, «δικαιοσύνη» και «αναδιανομή» είναι το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους περισσότερο και στους λιγότερο φτωχούς, αφού αυτές μόνο οι κατηγορίες συνταξιούχων απαντιούνται σήμερα ως επί το πλείστον, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, που στα χρόνια της κρίσης έφτασαν σωρευτικά το 40%.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, επίσης, ότι με τη μεταρρύθμιση που προωθεί, διασφαλίζει τη σύνταξη για τις επόμενες γενιές και ότι αυτό είναι απόδειξη της δικαιοσύνης με την οποία αντιμετωπίζει τάχα το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκρατεί, δηλαδή, τις σημερινές συντάξεις στα άθλια επίπεδα που τα άφησαν οι προηγούμενοι, μειώνει τις συντάξεις για τους από δω και πέρα και μ' αυτό τον τρόπο κομπάζει ότι αποτρέπει την κατάρρευση των Ταμείων!

Αντί να αυξήσει τις συντάξεις, αντί να αποσυνδέσει την Υγεία από τις ασφαλιστικές εισφορές και το φορέα Ασφάλισης, αντί να εξασφαλίσει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, η κυβέρνηση ονομάζει «δικαιοσύνη» τη διαβίωση όλων στα όρια της φτώχειας που διαμορφώνουν σήμερα οι κοινωνικο-ασφαλιστικές παροχές και οι συντάξεις. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει για ιδιωτική ασφάλιση, σε όλες τις μορφές, θα έχει και μια δεκάρα παραπάνω στα γεράματα.

Η κυβέρνηση επικαλείται γι' αυτό τη βιωσιμότητα του συστήματος και τα μεγάλα ελλείμματα, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί δεν παίρνει από το μεγάλο κεφάλαιο τα δισ. ευρώ που καταλήστευσε από τα Ταμεία από το 1950 έως σήμερα; Γιατί δεν επιστρέφει στα Ταμεία τα χρήματα που οφείλει το κράτος; Ακόμα και τώρα, γιατί δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων με τα χρήματα που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Ρητορικά τα ερωτήματα. Η «δικαιοσύνη» της κυβέρνησης έχει ταξικό πρόσημο και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Για να απαλλάξει το κράτος από έξοδα που στερούν κονδύλια, προνόμια και επιδοτήσεις από το κεφάλαιο, κόβει το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους! Αυτό είναι δικαιοσύνη!

Για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, στερεί ακόμα και τους καρκινοπαθείς από τα αναγκαία φάρμακα, δυσκολεύει τους όρους για την παροχή αναπηρικής σύνταξης και μειώνει κατακόρυφα το ύψος της. Αυτό είναι δικαιοσύνη!

Για να απαλλάξει το κράτος από τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ και να περισσέψει περισσότερο χρήμα για την «επιχειρηματικότητα», τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές της μικρομεσαίας αγροτιάς και με μαθηματική ακρίβεια θα εκτοξεύσει τον αριθμό εκείνων που δεν έχουν Ασφάλιση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Αρα, δεν έχουν και στοιχειώδεις παροχές Υγείας. Αυτό είναι δικαιοσύνη!

Ας αφήσει το δούλεμα και τις προκλήσεις η κυβέρνηση. Οσο και να το μερεμετίσει, το σχέδιο που παρουσίασε δίκαιο δεν γίνεται επειδή είναι βαθιά ταξικό υπέρ του κεφαλαίου, όπως και το σύνολο της πολιτικής της. Σ' αυτήν πρέπει να στρέψει τα πυρά του το κίνημα, μέχρι να την ανατρέψει.


Eurokinissi


ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Δεν πέφτουμε στην παγίδα του «διαλόγου» Κλιμακώνουμε τον αγώνα

Εκπρόσωποι από 37 μπλόκα επιβεβαίωσαν το πλαίσιο πάλης και κατέληξαν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με ορόσημο την απεργία στις 4 Φλεβάρη

  • Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε.
  • Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης.

ΣΕΛ.  10,    15


ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προτείνουν στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα

ΣΕΛ.  20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Πληθαίνουν τα πάρε - δώσε για λογαριασμό του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών

ΣΕΛ.  3
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Ετοιμοι να ανοίξουν μέτωπο και στα Εργασιακά

ΣΕΛ.  16

Eurokinissi


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν διορθώνεται Να αποσυρθεί τώρα

Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών.

Η κυβέρνησή σας ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά, που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Η «κοινωνική δικαιοσύνη» της κυβέρνησης είναι η εξομοίωση προς τα κάτω, ο φτωχός να πληρώνει για το φτωχότερο και το κεφάλαιο να μένει στο απυρόβλητο.

Η λύση είναι μία: Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα στα Ταμεία: Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία.


ΣΕΛ.  4   -   5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org