Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με το ασφαλιστικό καθεστώς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πιστεύει ότι οι ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και όχι ψηφοθηρικές παροχές.

Γι' αυτό το ΚΚΕ παλεύει για Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση(συνταξιοδότηση, υγεία, πρόνοια) για όλους. Για τους αγρότες διεκδικεί ειδικό ασφαλιστικό φορέα, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εισφορές των αγροτών, με αναβαθμισμένες συντάξεις, υπηρεσίες και παροχές.

  • Σύνταξη στους αγρότες και στους απόρους υπερήλικες ανασφάλιστους στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη μηνιαία σύνταξη ίση με την ετήσια εισφορά του αγρότη για σύνταξη στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία (δηλαδή 463 ευρώ/μήνα για το 2005), που σημαίνει άμεσος διπλασιασμός της προνοιακής σύνταξης και μετατροπή της σε βασική σύνταξη που θα τη δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αγρότες και στους άπορους ανασφάλιστους από αποκλειστικά δημόσιο, αποκεντρωμένο και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας και κατάργηση της εισφοράς των αγροτών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως επίσης κατάργηση της καταβολής νοσηλίων από τον ΟΓΑ προς τα κρατικά νοσοκομεία, τα έξοδα των οποίων θα καλύπτονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βασικούς πυρήνες του δημόσιου συστήματος υγείας στην ύπαιθρο θα αποτελούν τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, στελεχωμένα και καλά εξοπλισμένα για να παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη.
  • Κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν. 3232/2004 και επαναφορά των εργατών γης στο ΙΚΑ από τον ΟΓΑ, όπως και της σχετικής διάταξης του Ν. 3050/2002, με την οποία απαλλάσσονται από εισφορές στο ΙΚΑ οι μεταποιητικές βιοτεχνίες που απασχολούν εποχιακά αγρότες.
  • Καθορισμό κοινωνικών κριτηρίων για τους δικαιούχους των παροχών της Αγροτικής Εστίας.

Η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ΚΑΠ, την πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η υπεράσπιση και η διεύρυνση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς απαιτεί μαζικό αγώνα, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Απαιτεί την οικοδόμηση του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης, για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία του λαού, για Οικονομία που θα έχει κίνητρο τα συμφέροντα, τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ