Τρίτη 26 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάνουμε τη νύχτα μέρα για την απεργία στις 4 Φλεβάρη

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Icon

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα
Την κεντρική ομιλία στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, έκανε ο Μανώλης Καραντούσιας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά. Μεταξύ άλλων είπε:

«Χωρίς χάσιμο χρόνου, κάνουμε τη νύχτα μέρα με στόχο η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη να είναι η πιο αποφασιστική και καθαρή απάντηση του εργαζόμενου λαού: Ο νόμος Κατρούγκαλου να μη φτάσει καν στη Βουλή. Να αποσυρθεί. Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις και τροπολογίες, δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει. Μόνο ανατρέπεται!

Οσοι μιλούν για τροποποιήσεις και αλλαγές έχουν λερωμένη τη φωλιά τους! Είναι οι ίδιοι που έχουν στηρίξει την ουσία των μέτρων. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που έχουν συνδιαμορφώσει και στηρίξει διαχρονικά την αιματηρή επίθεση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Είναι τα κόμματα που μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και τώρα κάνουν πως διαφωνούν. Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!

Με μια φωνή απαιτούμε: Να πληρώσει η πλουτοκρατία, η μεγαλοεργοδοσία. Αυτοί που κατάκλεψαν τα Ταμεία, αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, την ανεργία, τα άθλια μεροκάματα, την ανασφάλιστη δουλειά, τη φτώχεια. Να πληρώσουν αυτοί που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν "υπεύθυνη" στάση, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν θα μας γυρίσουν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα!

Επίθεση με καρότο και μαστίγιο

Είναι βέβαιο ότι κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, τα κόμματα που τους υπηρετούν θα επιδιώξουν να μας διασπάσουν, να νοθεύσουν το στόχο και τα αιτήματά μας, να σβήσουν τη φωτιά που ανάβει. Ηδη ξεκίνησαν. Τάζουν τροποποιήσεις στους αγρότες, παρατάσεις, μεταβατικά στάδια, όφελος για τους μισθωτούς, ρυθμίσεις για άλλους. Φανερώνουν τον πραγματικό τους φόβο, που είναι η άνοδος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η συμμαχία του λαού με στόχους ενάντια στη στρατηγική των μονοπωλίων.

Γι' αυτό και η βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης ώστε να σπείρουν διχόνοια, αμφιβολίες ανάμεσα στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Λοιδορούν τις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων, ότι καλώς γίνονται αφού πλήττονται αυτοί που τις κάνουν και από την άλλη στέλνουν τα ΜΑΤ εναντίον των απεργών, των διαδηλωτών, όπως στους αγρότες στην Κομοτηνή, στον "Ζούρα", στη "ΣΚΟΤ", στην "Ανακύκλωση" στα Γιάννενα. Οταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να τους υποτάξουν με το καρότο χρησιμοποιούν το μαστίγιο.

Προχωρά συντονισμένα να ολοκληρώσει το έγκλημα καθώς, μαζί με το Ασφαλιστικό, έφερε νομοσχέδιο με προνόμια υπέρ της ιδιωτικής Ασφάλισης, ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία των ασφαλιστικών, των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία.

Το ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτό δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη μεγαλύτερη κατάκτηση που γνωρίσαμε, την Κοινωνική Ασφάλιση. Η σύγκρουση είναι ταξική και θα την πάμε μέχρι τέλους. 'Η εμείς, ή τα παράσιτα της κοινωνίας, οι καπιταλιστές. Οι μέρες έως την απεργία είναι πολλές αλλά ταυτόχρονα και λίγες. Στα πολλά που έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ξεσκεπάζουμε τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας που έχουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι εμπόδιο και πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με αυτόν μια ώρα αρχύτερα. Καμία εμπιστοσύνη στα παιχνίδια του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορεί να μεγαλώσει και να θεριέψει ένα μεγάλο εργατικό - λαϊκό μπλόκο που θα βάλει εμπόδια στο νόμο - λαιμητόμο. Δεν θα είναι ίδια η επόμενη μέρα. Αυτή θα είναι μια σημαντική επιτυχία. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με αυτοθυσία, ικανότητα και τέχνη. Κάνουμε στην άκρη τη μοιρολατρία, προσέχουμε τις παγίδες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, δίνουμε περισσότερο θάρρος σε όσους ακόμα φοβούνται.

Εχουμε μια μεγάλη μάχη σε έναν πόλεμο που είναι μπροστά μας. Μπορούμε να την κερδίσουμε! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά το Ασφαλιστικό θα ανοίξει ξανά τα Εργασιακά, θα βάλει εμπόδιο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη επικύρωσε στη Βουλή τον "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη" που δίνει το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες και απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία για Εργασιακά και ΣΣΕ.

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλους και όλες να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των ΜΜΕ και των παρατρεχάμενών τους. Να συστρατευθούν στον αγώνα μαζί μας, να συμπορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και περνά από το δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας αναγκών.

Αλλη λύση δεν υπάρχει: 'Η τα κέρδη των μονοπωλίων, ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να φτάσει παντού το σύνθημα: "Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο!"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ