Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να ξεχυθεί στους δρόμους για το Ασφαλιστικό

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Βουλή με τον υπουργό Εργασίας

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή
Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε χτες ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, για να τους παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εχουν μεγαλώσει οι ανησυχίες μας για την πορεία του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος με τη νέα χρονιά και με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται καμία επανάπαυση από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο από τους συνταξιούχους, όσους βρίσκονται σήμερα στη σύνταξη ή όσους ετοιμάζονται, αλλά συνολικά απ' όλο τον ελληνικό λαό. Πλήττει όλα τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων, που θα βρεθούν αύριο και θα χρειαστούν τη σύνταξή τους και που χρειάζονται και σήμερα ακόμα την ιατρική φαρμακευτική περίθαλψη, την Υγεία, γιατί το σύστημα αυτό αφορά όλο το πλέγμα αυτών των ζητημάτων.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δυστυχώς χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της, όλα αυτά δηλαδή που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, τις συντάξεις και συνολικά το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, εν ονόματι της βιωσιμότητας και όλα αυτά που έχουμε γνωρίσει κατά διαστήματα.

Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις και μέσα στη Βουλή, για να μην έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο και βεβαίως να καταψηφιστεί. Κυρίως όμως το λόγο, τον αποφασιστικό ρόλο τον έχει ο ελληνικός λαός, τον έχουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία μας, που πρέπει να ξεχυθούν στους δρόμους της πατρίδας μας και να βροντοφωνάξουν "κάτω τα χέρια απ' την Κοινωνική Ασφάλιση"».

Με τα άλλα κόμματα

Στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν να αντιδρούν σε νέα μείωση των συντάξεων, όταν οι ίδιοι επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια απανωτές μειώσεις συντάξεων και παροχών, με τα ίδια μάλιστα επιχειρήματα που το κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αλλωστε, οι ανατροπές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν όλοι από κοινού. Αυτό, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφορά και το Ποτάμι, ο πρόεδρος του οποίου, Στ. Θεοδωράκης, αρνήθηκε χτες δημαγωγικά να πάει στη συνάντηση, με το αιτιολογικό ότι είναι «χωρίς πρόγραμμα». Την ίδια ώρα, βέβαια, δήλωνε «παρών» «για τα σημαντικά» και καλούσε «να συνεννοηθούμε πώς θα σωθεί η χώρα»!

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο, δήλωσε ότι «είμαστε εναντίον της οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και βεβαίως εναντίον της οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τις απόψεις της». Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης (...) στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου, στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε όχι στη μείωση των συντάξεων, όχι στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε: «Λέμε ναι στην αύξηση των πόρων του Ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις». Η ίδια υπερασπίστηκε τον 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τον εφάρμοσε, όταν το σχέδιο που παρουσιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος είναι επέκταση προς το χειρότερο αυτού ακριβώς του αντιασφαλιστικού νόμου.

Τέλος, ο Β. Λεβέντης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το Ασφαλιστικό». Ωστόσο, με ψευτιές και επιλεκτικά στοιχεία, φρόντισε να της παράσχει άλλοθι για τις ανατροπές που σχεδιάζει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και ταυτόχρονα «να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ