Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Διεργασίες για ενδυνάμωση του ρόλου της

Συνεχίζονται οι διεργασίες και στην - πέραν του ΣΥΡΙΖΑ - «παραδοσιακή» εγχώρια σοσιαλδημοκρατία - κεντροαριστερά, με ζητούμενο να ξαναφανεί ικανή στα μάτια του κεφαλαίου να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της εξουσίας του, στο σχηματισμό κυβερνήσεων σε συνεργασία και με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Σε αυτή τη βάση, με άρθρο της στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ημερών της «η χώρα (βλ. η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία) πισωγύρισε, βρέθηκε στα πρόθυρα του grexit. Αντί να βγούμε από το μνημόνιο, παραλίγο να βγούμε από το ευρώ (...) Η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία μεγαλώνει, το χρέος εκτινάσσεται. Οι τράπεζες δόθηκαν αντί "πινακίου φακής" σε ξένα funds».

Σαν αντίδοτο, η Φ. Γεννηματά ζητά «να προχωρήσουμε μπροστά, με εθνική συνεννόηση και ενότητα. Είναι ώρα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προγραμματική συμφωνία για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης και της σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση».

Προς ισχυροποίηση του δικού τους ρόλου στις τέτοιες διεργασίες, επανέλαβε ότι το κάλεσμα για «ενότητα και κοινή δράση στις ευρύτερες δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι διαρκές. Οι πρωτοβουλίες μας είναι συνεχείς και πιστεύουμε πως το εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις της κεντροαριστεράς, σύντομα θα οδηγήσει στο μεγάλο και ισχυρό πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας».

Αναζητώντας τη δική του θέση στις τέτοιες διεργασίες, το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του ζητά: «Εθνικό διάλογο και συνεννόηση, με στόχο την εξεύρεση αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση», «σχέδιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων» με «συγκεκριμένο πλαίσιο» και «χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», «συγκρότηση εθνικού σχεδίου για την ανασύνταξη της διεθνούς εικόνας της χώρας και τη διαμόρφωση αξιόπιστου και σταθερού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ