Τρίτη 5 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρήκαν τον κατάλληλο «λαγό»

Απ' αφορμή των νέων δηλώσεων του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, και διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον «λιβανίζουν», συνεχίστηκε τις μέρες που μας πέρασαν το γαϊτανάκι των σεναρίων και των υποθέσεων για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Ενωση Κεντρώων σε μια πιο διευρυμένη κυβέρνηση ή αν ο πρωθυπουργός, με τις τελευταίες δηλώσεις του, «έκλεισε» οριστικά την πόρτα και άλλα παρόμοια. Αυτό που περνάει σε δεύτερη μοίρα στην όλη συζήτηση, ανεξάρτητα από το αν τελικά τα «αλισβερίσια» θα ευοδωθούν κι αν θα τελεσφορήσει μια κυβερνητική συνεργασία, είναι ότι με τις διθυραμβικές δηλώσεις τους για τον Β. Λεβέντη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν και καθιστούν αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου τις αντιδραστικές απόψεις της Ενωσης Κεντρώων, όπως ότι «όλοι οι συνδικαλιστές είναι σάπιοι», ότι ο λαός θα πρέπει να μάθει να ζει με τα ελάχιστα επειδή υπάρχουν και άλλοι που ζουν με μηδέν, ότι είναι αναγκαία η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Επομένως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος, η Ενωση Κεντρώων είναι «λαγός» όνομα και πράμα για αντιδραστικές αλλαγές και γι' αυτό την σιγοντάρουν με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ταραχή...

Οι καιροί είναι δύσκολοι ακόμα και για τη σοσιαλδημοκρατία, που δε διστάζει να καταφεύγει μέχρι και σε αστεία «επιχειρήματα» προκειμένου να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική. Χτες, ήρθε η σειρά του Μάρδα, του υφυπουργού Εξωτερικών, που σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανέλαβε να εξηγήσει πώς μια «αριστερή» κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Μιλώντας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ξεστόμισε το εξής απίθανο επιχείρημα: Μπορεί, είπε, η σύμβαση ιδιωτικοποίησης να μην είχε υπογραφεί όταν ανέλαβε η «αριστερή» κυβέρνηση, αλλά ήταν «στο παρά πέντε να υπογραφεί. Εκεί υπήρχαν δυο λύσεις: 'Η δεν υπογράφαμε και υπήρχε μια ολόκληρη ταραχή ή αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μια σύμβαση, η οποία όμως είχε πάρα πολλά ζητήματα για τα οποία διαφωνούσαμε και όχι μόνο εμείς αλλά και διεθνώς». Εντάξει, τώρα το καταλάβαμε. Τα αεροδρόμια ιδιωτικοποιήθηκαν επειδή αλλιώς θα γινόταν ...ταραχή! Και τέτοιες «ταραχές» που αφορούν τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, η ...«αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αντέχει.

Οι «συγγνώμες» της ΕΡΤ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, η ΕΡΤ φρόντισε να δείξει ότι δε θα αλλάξει και τίποτα με το νέο έτος, όσον αφορά την απαράδεκτη στάση της απέναντι στο ΚΚΕ.

Και αυτό γιατί ενώ από τις 10.00 το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άκουσε τα καθιερωμένα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από το Σύλλογο Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος», γεγονός που κάλυψε η ΕΡΤ, μέχρι αργά το μεσημέρι η κρατική τηλεόραση δεν είχε «μοιράσει», όπως ήταν υποχρεωμένη, το τηλεοπτικό υλικό στους άλλους σταθμούς, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα του Κόμματος και οι δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα να μην προβληθούν σε κανένα μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων.

Αλλά και στο δελτίο της ίδιας της ΕΡΤ στις 15.00, δεν προβλήθηκαν οι δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρά μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα γενικών πλάνων. Ευκόλως εννοούμενο είναι βέβαια ότι τα στελέχη της ΕΡΤ δε θα επέτρεπαν κάτι αντίστοιχο να συμβεί με κάποιο άλλο κόμμα.

Στη δε παρέμβαση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, η απάντηση της ΕΡΤ ήταν για πολλοστή φορά η ίδια: «Συγγνώμη λάθος». Ομως, όπως λέει κι ο λαός μας, «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση»...

Ανατροπές έτσι κι αλλιώς...

Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε συνέντευξή του ότι δε θα μειωθούν περαιτέρω οι κύριες συντάξεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, παραδεχόταν στο ρ/σ «Παραπολιτικά» ότι εάν οι δανειστές επιμείνουν, η κυβέρνηση θα αποδεχτεί νέες μειώσεις. Το έθεσε, βεβαίως, κάπως πιο εύηχα, αναφέροντας πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση «θα μιλήσει με την κοινωνία, θα συμβουλευτεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και θα θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Οργανα και αν χρειαστεί στο Eurogroup και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης»... Δηλαδή, θα κάνει τα γνωστά τρικ, ώστε να βάλει το λαό στην αναμονή και να του σερβίρει τελικά τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα σαν αναπότρεπτα ή αναγκαία ή καλύτερα από κάποια άλλα δήθεν χειρότερα. Αλλωστε, όπως ομολόγησε ο Σ. Φάμελλος, «δεσμευτήκαμε για μείωση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από τον προϋπολογισμό και μόνο αυτό θα υλοποιήσουμε». Οι συνταξιούχοι όμως και οι οικογένειές τους δεν έχουν καημό αν θα τους τα πάρουν από τη μία ή την άλλη τσέπη. Γιατί, για την κυβερνητική πρόθεση να τους τα πάρουν δεν υπάρχει αμφιβολία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος του 1807 - 1809.

1913 Στη ναυμαχία της Λήμνου τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά», μαζί με οκτώ αντιτορπιλικά, νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να περιοριστεί οριστικά στα Στενά.

1918 Ιδρύεται το διεθνικό σοσιαλιστικό κόμμα της Αργεντινής, που στις 6/12/1920 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα.

1919 Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλους των Ανεξάρτητων) Αϊχορν από τον Σοσιαλδημοκράτη Ερνστ στις 4 Γενάρη 1919. Εναντίον των εξεγερμένων κινητοποιήθηκαν ο στρατός και το πυροβολικό, ενώ τα σώματα παραστρατιωτικών ακροδεξιών εθελοντών (τα περιβόητα Freikorps) εξαπολύθηκαν στις εργατικές συνοικίες. Οι αιχμάλωτοι δέρνονταν και πολλοί εκτελούνταν επιτόπου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ (15/1).

1919 Ιδρύεται στο Μόναχο το λεγόμενο Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, από το 1920 Γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ναζιστικό).

1926 Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

1929 Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΕ (Εργατική Βοήθεια Ελλάδας) αναφέρει σχετικά με την αστική τρομοκρατία κατά των εργατών έως το 1928: Συλλήψεις 4.368, καταδίκες 330, εξορίες 481, τραυματισμοί 427, φόνοι 22, βασανισμοί 817. Στάλθηκαν στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι 136 στρατιώτες.

1930 Η ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδει απόφαση «Για το ρυθμό της κολεκτιβοποίησης και για τα μέτρα βοήθειας του κράτους στην κολχόζνικη οικοδόμηση».

1932 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ουμπέρτο Εκο.

1942 Οι πολωνικές κομμουνιστικές Οργανώσεις ενώνονται και συγκροτούν το Εργατικό Κόμμα Πολωνίας.

1945 Επειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά συμπτύσσεται σε θέσεις γύρω από την πρωτεύουσα. Ετσι, έληξαν οι μάχες του ηρωικού Δεκέμβρη του 1944.

1957 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στο Κογκρέσο το «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Ο Πρόεδρος εξουσιοδοτούνταν να «συνδράμει» με στρατό οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών χρειαζόταν βοήθεια «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχεται από το διεθνή κομμουνισμό».

1971 Η μαύρη κομμουνίστρια Αντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία. Η ίδια μιλά για πολιτική σκευωρία. Τελικά, το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και η Ντέιβις θα αφεθεί ελεύθερη.

1979 Πεθαίνει ο κορυφαίος μουσικός της τζαζ Τσαρλς Μίνγκους.

1980 Με φυλάκιση 15 - 45 ημερών χωρίς αναστολή και εξαγορά θα τιμωρούνται όσοι αναγράφουν συνθήματα, ή αναρτούν αφίσες χωρίς άδεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

2005 Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το μεγαλύτερο πλανήτη - νάνο του ηλιακού μας συστήματος, τον «Ερις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ