Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αξιωματούχοι της Κίνας και της Ταϊβάν εγκαινίασαν χτες την απευθείας γραμμή επικοινωνίας (hot line) που δημιουργήθηκε πριν μερικές βδομάδες. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι ανώτατοι ηγέτες των δύο πλευρών είχαν συνάντηση για πρώτη φορά από το 1949, σε μια εξέλιξη που πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια διμερούς προσέγγισης.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 2» μετέδωσε, επικαλούμενο Αιγύπτιους αξιωματούχους, πως το Κάιρο ανησυχεί για την έναρξη διαδικασίας αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να μην επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, στην Αγκυρα να αποκτήσει επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, η ισραηλινή εφημερίδα «Yediot Ahronot» υποστήριξε σε άρθρο της ότι η Τουρκία ζήτησε από το Ισραήλ να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την εξασφάλιση «ανθρωπιστικής» βοήθειας στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που «πάγωσαν» μετά την εισβολή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» το Μάη του 2010.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- «Προσδοκούμε ότι κάθε πλευρά θα παίξει το ρόλο της ώστε να διασφαλιστεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν θα προχωρήσει» δήλωσε χτες, ανώνυμα, Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς». Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει της συνάντησης που αναμένεται σύντομα (την επόμενη βδομάδα σύμφωνα με τον ίδιο), μεταξύ Αφγανιστάν - Πακιστάν, αλλά και τη συμμετοχή ΗΠΑ - Κίνας, ώστε να ξεκινήσουν πάλι επαφές ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους «Ταλιμπάν».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Με διάταγμα που υπέγραψε χτες η Πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, ανακοινώθηκε η αύξηση από την αρχή του χρόνου του κατώτατου μισθού κατά 11,6%.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Το Σουλτανάτο του Ομάν ανακοίνωσε περικοπές στις κρατικές δαπάνες, αύξηση στην τιμή των καυσίμων και της φορολογίας, εξαιτίας ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό που προκύπτουν από τις χαμηλές διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου.

ΜΑΝΑΜΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Αξιωματούχοι του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν χτες ότι τρεις στρατιώτες της χώρας που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, σκοτώθηκαν στα νότια σύνορα της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένας πιλότος του Μπαχρέιν επιβίωσε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του (τύπου «F-16»), την οποία απέδωσαν σε «τεχνικό λάθος».

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Πάνω από 6.000 παιδιά στη Γουινέα έχουν χάσει τουλάχιστον έναν από τους γονείς τους εξαιτίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» που χτύπησε πριν δύο χρόνια τη χώρα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της «Unicef».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το πρωί ανατολικά του Λος Αντζελες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόνο 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 4,8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ριάλτο, που βρίσκεται ανατολικά του Λος Αντζελες (Καλιφόρνια).

ΣΑΙΝΤ ΛΙΟΥΙΣ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 18 ατόμων έχουν προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα οι καταιγίδες, οι ανεμοστρόβιλοι και μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν την πολιτεία του Μισούρι στις ΗΠΑ. Επιπλέον, χτες, ανεστάλησαν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε ένα μεγάλο τμήμα του ποταμού Μισισιπή λόγω υπερχείλισης και οι τοπικές αρχές κήρυξαν μεγάλες περιοχές της πολιτείας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ