Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Με στρατιωτικά μέτρα προειδοποιεί την Τουρκία το Ιράκ

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκική ηγεσία
Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκική ηγεσία
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τριβές στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις εξακολουθεί να προκαλεί η παραμονή μερικών δεκάδων Τούρκων στρατιωτών σε στρατόπεδο έξω από τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Το ίδιο διάστημα, στο Ραμάντι του δυτικού τμήματος της χώρας, Αμερικανοί στρατιωτικοί προειδοποιούν για την ύπαρξη περίπου 700 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ στη Συρία, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες το θάνατο ορισμένων σημαντικών διοικητών του «Ισλαμικού Κράτους» στη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έξω από τη Ράκα, καθ' υπόδειξιν, όπως είπαν, της «συριακής πατριωτικής αντιπολίτευσης».

Βαγδάτη καλεί Αγκυρα...

Οι νέες αυστηρές προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, έγιναν χτες από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι, με αφορμή την παραμονή μερικών δεκάδων Τούρκων στρατιωτών και εκπαιδευτών στο βόρειο Ιράκ, η οποία συνεχίζει να υποδαυλίζει την ένταση στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις.

Ο Τζααφάρι σημείωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί «ειρηνική λύση στο ζήτημα». Απείλησε, ωστόσο, ότι ακόμη και με λήψη στρατιωτικής δράσης, εάν δεν αποχωρήσουν σύντομα όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες από το βόρειο Ιράκ (όπου μετέβησαν στις αρχές Δεκέμβρη με δικαιολογία την παροχή «στρατιωτικής εκπαίδευσης» σε δυνάμεις των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στο Ιράκ).

Στο δυτικό Ιράκ, πάντως, μετά την πρόσφατη ανακατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης Ραμάντι από τον ιρακινό στρατό, Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν χτες πως σε κεντρικές και ανατολικές συνοικίες της πόλης εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές εκατοντάδες τζιχαντιστές (τουλάχιστον 700). Ο εκπρόσωπος της διεθνούς συμμαχίας, ο Αμερικανός λοχαγός Τσανς Μακρόου, τόνισε ότι οι περίπου 400 ισλαμιστές μισθοφόροι βρίσκονται στο κέντρο του Ραμάντι και άλλοι 300 σε ανατολικά προάστια της πόλης, κυρίως προς τη μεριά της Φαλούτζα.

Στο Πεντάγωνο, πάντως, αξιωματούχοι που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, ανακοίνωσαν πως η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει, μέσα στους επόμενους μήνες, να ενισχύσει τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά στο Ιράκ με όπλα και πυρομαχικά αξίας 200.000.0000 δολαρίων...

Ρωσικές επιδρομές κατά διοικητών του «ΙΚ»

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε χτες πως «αρκετοί ηγέτες» του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομών που έγιναν τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές έξω από τη συριακή πόλη Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του λεγόμενου «χαλιφάτου».

Η ημερομηνία των ρωσικών επιδρομών δεν αναφέρθηκε. Ωστόσο, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι πριν γίνουν οι βομβαρδισμοί, η περιοχή παρακολουθούταν επί ένα 48ωρο. Πρόσθεσε, ακόμη, πως οι επιδρομές, που ήταν «αποτελεσματικές» επειδή κατάφεραν σημαντικό χτύπημα στα ανώτερα κλιμάκια της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν καθ' υπόδειξη της συριακής «πατριωτικής αντιπολίτευσης».

Διαφορετική διάσταση στα αποτελέσματα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία έδωσαν χτες, εκ νέου, εκπρόσωποι του συριακού αντικυβερνητικού «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο. Επικαλούμενοι τοπικές πηγές, υποστήριξαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν προκαλέσει το θάνατο 2.371 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 655 ήταν τζιχαντιστές του ΙΚ, οι 924 τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και οι 792 άμαχοι, εκ των οποίων 180 παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, που επικαλούμενος «αξιόπιστες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε επίσης πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν ως «παράπλευρη απώλεια» αρκετές εκατοντάδες αμάχους σε ιατρικά κέντρα, σχολεία και αγορές. Παρόμοιες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει κατά της Μόσχας στις 23 Δεκέμβρη και εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία», προκαλώντας την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που τις χαρακτήρισε «ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες».

Κλίντον για «ΙΚ»

Από την άλλη, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, εκτίμησε ότι οι βιαιοπραγίες των τζιχαντιστών εναντίον της εθνότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ και σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι Ασσύριοι Χριστιανοί, συνιστούν «γενοκτονία». Η ίδια, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο δημαρχείο της πόλης Μπερλίν στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ, υποστήριξε ότι πλέον «υπάρχει αρκετή τεκμηρίωση (ότι) αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία που συνειδητά στοχεύει στο να καταστρέψει ζωές και να απαλείψει την ύπαρξη των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων». Βεβαίως, για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που συνέβαλε στο μακελειό που συντελείται από τους εγκληματίες - δημιουργήματά τους, αξιοποιούν τα έργα τους για τη συνέχιση των επεμβάσεών τους. Δεν τους πήρε ο πόνος για τα θύματα, τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν, που σχετίζονται με το σφοδρό ανταγωνισμό στην ευρύτερη Μέση Ανατολή για την Ενέργεια, τους αγωγούς, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ