Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ

Ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις στο Κυπριακό για λύση κομμένη και ραμμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας (μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) Γι Γκουάνγκ.

Ο Κινέζος αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας με την Κύπρο στον τομέα του τουρισμού, της ναυτιλίας, στην κατασκευή λιμανιών και οικοδόμησης βιομηχανικών περιοχών γύρω από τα λιμάνια. Μίλησε, επίσης, για την προοπτική προώθησης τεχνογνωσίας και υψηλής τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τις υποδομές μετά τη λύση του Κυπριακού και στην ανάπτυξης της συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου φαίνεται ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα κινέζικά μονοπώλια στους λεγόμενους σύγχρονους εμπορικούς «δρόμους του μεταξιού».

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι ο Κινέζος καπιταλιστής κατασκευαστής επενδυτής, Γιουφέι Μα θα κατασκευάσει χωριό στα κατεχόμενα εδάφη στην περιοχή Τρικώμου, κοντά στο «φιλέτο» των Βαρωσίων. Εχει υπογράψει συμφωνία με την τουρκοκυπριακή εταιρεία «Noyanlar» για την κατασκευή σπιτιών και 52 επαύλεων που θα πωλήσει μόνο σε Κινέζους.

Χτες το βράδυ, επίσης έφτασε στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ