Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μέτρα από το «Μπολιβαριανό» Κοινοβούλιο

Μετά το αποτέλεσμα στις εκλογές της 5ης Δεκέμβρη στη Βενεζουέλα, το «Μπολιβαριανό μπλοκ» σπεύδει τώρα να πάρει κάποια μέτρα για να αποτρέψει να παρθούν πίσω δικαιώματα που κατακτήθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια. Θυμίζουμε ότι, για πρώτη φορά, η αντιδραστική αντιπολίτευση κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή που πρόκειται να συγκροτηθεί στις 5 Γενάρη. Συγκεκριμένα, η συμμαχία των 21 κομμάτων, ένα συνονθύλευμα «κεντροδεξιών» και «κεντροαριστερών» κομμάτων με την επωνυμία «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) πήρε το 56,2% των ψήφων ή 7.707.422 και αντίστοιχα το 67,07% της Βουλής των 167 εδρών, δηλαδή τα 2/3 ή 112 έδρες. Ενώ η εκλογική συμμαχία «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ» (GPP - SB) (όπου κυρίαρχο είναι το κυβερνών διαταξικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και το ΚΚ Βενεζουέλας, (το οποίο στηρίζει κριτικά τη Διαδικασία) πήρε το 40,8% ή 5.599.025 ψήφους και αντίστοιχα το 32,93% των εδρών ή 55 έδρες (2 του ΚΚ Βενεζουέλας).

Ετσι την προηγούμενη βδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, επαναδραστηριοποίησε το λεγόμενο «Εθνικό Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων» για να «υπερασπιστεί το σύνταγμα και τις κατακτήσεις του λαού». Το όργανο αυτό, με βάση νόμο που προώθησε η δεύτερη κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες σχετικά με τις κοινότητες, ουσιαστικά είναι η ανώτατη δομή όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων των κοινοτήτων από όλη τη χώρα, ως μια μορφή της λεγόμενης «συμμετοχικής δημοκρατίας», που δεν είναι οι τυπικές τοπικές δημοτικές αρχές.

Οπως υπογράμμισε το στέλεχος του PSUV, το κοινοβούλιο αυτό «θα είναι το αντίβαρο στο κοινοβούλιο όπου πλειοψηφεί η αστική τάξη, για να προωθήσει παραπέρα την επανάσταση, να εξασφαλίσει πόρους και ο λαός να αποφασίζει για την περιοχή του».

Ταυτόχρονα, η παρούσα Βουλή όπου πλειοψηφεί το «Μπολιβαριανό μπλοκ», αναμενόταν χτες να εγκρίνει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, αλλά και άλλους νόμους που είχαν ετοιμαστεί και όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προωθούνταν. Επίσης, το Πανεθνικό Μέτωπο Πάλης της Εργατικής Τάξης, το ταξικό μέτωπο συσπείρωσης όπου δρουν και οι κομμουνιστές είχε καλέσει χτες σε διαδήλωση προς τη Βουλή, προβάλλοντας το αίτημα να ψηφιστεί άμεσα ο λεγόμενος «Οργανικός Νόμος για τα Εργατικά Σοσιαλιστικά Συμβούλια». Πρόκειται για νόμο που επίσης έχει καθυστερήσει για χρόνια και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την εργοδοτική ασυδοσία στους τόπους δουλειάς.

Ολες αυτές οι κινήσεις «για να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι» και η αυτοκριτική που γίνεται για διόρθωση λαθών, καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία, παρά τα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με διατάγματα και νόμους, αλλά με πέρασμα της πραγματικής εξουσίας και των μέσων παραγωγής στους εργάτες.


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ