Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» τσακίζοντας λαϊκές ανάγκες

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει κατά, ανέφερε για τη διαδικασία του κατεπείγοντος: «Για ακόμα μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επαναλαμβάνει, θέτει και πάλι για ψήφιση τα προαπαιτούμενα όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κλέβει την μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό διαμαρτύρονται, «αυτή είναι η ουσία και όχι ότι διαφωνούν». Διαφωνίες στα επιμέρους εκφράζουν, σημείωσε, και κόμματα όπως το Ποτάμι που ψήφισε το μνημόνιο ή η Ενωση Κεντρώων, «που δέχεται τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου και των νέων δανειακών συμβάσεων και ό,τι από αυτά απορρέει».

Ειδικά για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» πέρα από τα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως «για την περιουσία και την πρώτη κατοικία, σε δεύτερη φάση, των λαϊκών στρωμάτων», που είναι και αυτά που ενδιαφέρουν το ΚΚΕ, όπως και τα δάνεια των αυτοαπασχολούμενων.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το ΕΣΠΑ σημείωσε: «Μπορείτε να μας πείτε πώς δικαιολογείτε την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών προς όλους τους δήμους της Ελλάδας με ημερομηνία 7/12 ότι πρέπει να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ευρώπη για τους πολίτες", το οποίο προβλέπει να διερευνήσουν τα αίτια των απολυταρχικών καθεστώτων και ειδικά του ναζισμού, του σταλινισμού και των κομμουνιστικών; Αυτό είναι το πρόγραμμά σας; Ασπάζεστε τη θεωρία των δύο άκρων;». Και απαίτησε: «Επιστρέψετε αυτό το πρόγραμμα ως απαράδεκτο που διαστρέφει την Ιστορία και τους αγώνες του ελληνικού λαού, την ταξική πάλη».

Μείωση μισθών, ενίσχυση κεφαλαίου

Για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο επισήμανε ότι «διευρύνει το πεδίο του φτωχολογίου της ΝΔ» και ότι αυξάνει το χρόνο της εξέλιξης στα τρία από τα δύο χρόνια, ενώ για το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ανέφερε πως θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς και κυρίως αυτοί με σοβαρές ασθένειες. Οσον αφορά την αναθεώρηση των συμβάσεων των οδικών έργων, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταγγείλει τις συμβάσεις ως «αποικιοκρατικές», έρχεται τώρα και επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με 330 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει ότι το κράτος αναλαμβάνει κάθε επιχειρηματικό ρίσκο. Ενώ δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στο νομοσχέδιο τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ανέφερε ότι συνεχίζει για 4 ακόμα χρόνια την καθήλωση των μισθών αναστέλλοντας τη μισθολογική εξέλιξη, δεν λέει κουβέντα για τις απώλειες των 6 μισθών που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα αντιλαϊκά μέτρα. «Μειώνει τους μισθούς των εργαζόμενων Υ/Ε και Δ/Ε με τη χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 3 χρόνια ενώ ήταν 2». «Βάζει τις βάσεις για τη σύνδεση του μισθού όχι μόνο με την αξιολόγηση του υπάλληλου αλλά και την αξιολόγηση της θέσης, η οποία οδηγεί σε εξατομικευμένο μισθό και σε διαχωρισμούς στον ίδιο κλάδο, ή στην ίδια κατηγορία ή ακόμα και στην ίδια υπηρεσία, το ίδιο γραφείο». Προβλέπει την έκδοση ΠΔ για τη σύνδεση αμοιβών με την αξιολόγηση του υπαλλήλου, προαναγγέλλει περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, αναφερόμενος στα άρθρα 37 έως 40 που αφορούν στην Ερευνα, σημείωσε ότι τα όσα προβλέπονται ενισχύουν «τον στρατηγικό πυρήνα που θέλει την Ερευνα ως εργαλείο για τη μεγιστοποίηση των κερδών και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών». Αυτό φαίνεται καθαρά από το άρθρο 39, που προβλέπει τη συμμετοχή των εκπροσώπων των επιχειρηματιών, των βιομηχάνων, των εμπόρων στην Επιτροπή αξιολόγησης των προγραμμάτων έρευνας που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που άλλωστε είναι στη λίστα με τα προαπαιτούμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ