Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Νέο αντιλαϊκό κύμα για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ψηφίζεται σήμερα με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος» από την Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Με την καθιερωμένη πια απαράδεκτη «fast track» διαδικασία του «κατεπείγοντος», η κυβέρνηση κατέθεσε το βράδυ του Σαββάτου με μορφή νομοσχεδίου ένα ακόμα αντιλαϊκό «πακέτο» προαπαιτούμενων μέτρων για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στο πλαίσιο αυτών των συνοπτικών διαδικασιών, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χτες αργά το βράδυ από την κυβερνητική πλειοψηφία των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ σήμερα το πρωί ξεκινάει η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για να παραδοθούν στα διάφορα επιχειρηματικά «αρπακτικά» τα «κόκκινα» δάνεια, ακόμα και για την πρώτη κατοικία, καθώς και διατάξεις που επιτίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους, αναθεωρούν συμβάσεις οδικών αξόνων, προβλέποντας μερικές ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους, καθιερώνουν κλειστούς προϋπολογισμούς στα φάρμακα και άλλα προκλητικά.

Τα κόμματα της αστικής διαχείρισης βρήκαν ευκαιρία για να δώσουν ένα ακόμα «ρεσιτάλ» δημαγωγίας. Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τη ΝΔ, εμφανίστηκαν ως... τιμητές των λαϊκών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα διαγκωνίζονταν με την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τον κοινό τους στόχο, την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, τοποθετούμενος για να στηρίξει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ανέφερε ότι «αν το 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί πριν από την 1-1-2016, επιστρέφει στον ESM και μετά πρέπει οι χώρες να ξαναπάνε στα κοινοβούλιά τους» και πως «το ποσό πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τέλος της εβδομάδος, γιατί μετά κλείνει η Κομισιόν» για τις γιορτές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, αν θα έρθουν με μορφή τροπολογίας το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συμπεριλάβει στα προαπαιτούμενα, ο υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι αναμένεται η απάντηση των «θεσμών» απέναντι στην ελληνική πρόταση.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η ΝΔ ψηφίζει κατά, διότι «το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων κατέστη ανεξέλεγκτο επί των ημερών σας. Μας λέγατε ότι είμαστε ξεπουλημένοι στις τράπεζες. Εσείς αποφασίσατε να ξεπουληθείτε στα κοράκια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία. Οσον αφορά το θέμα των ρυθμίσεων για το ενιαίο μισθολόγιο, ανέφερε ότι «οι διατάξεις αυτές θεωρητικά κινούνται σε θετική κατεύθυνση».

Από τη Χρυσή Αυγή, ο ειδικός αγορητής της, Ηλ. Παναγιώταρος, κρύβοντας την ταξική ουσία του νομοσχεδίου μέσω ενός ρατσιστικού παραληρήματος, ανέφερε για τα «κόκκινα» δάνεια ότι «παίρνετε τα σπίτια των Ελλήνων για να τα δώσετε σε Σύρους πρόσφυγες». «Προβαίνετε στον αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων» πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ότι «οι επενδυτές που έχουν πάρει εκτάσεις» περιμένουν δύο και τρία χρόνια για μια υπογραφή και δεν μπορούν να «κάνουν τις επενδύσεις τους»...

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, κατέκρινε την κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει στα «κόκκινα» δάνεια το «ισπανικό μοντέλο και όχι το ιρλανδικό».

Από το Ποτάμι, ο Χ. Θεοχάρης κατέθεσε πρόταση για «εταιρεία διαχείρισης των δανείων», ενώ από την Ενωση Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις για το Δημόσιο «αφαιρούνται πόροι από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σχολιάζοντας τις πρώτες τοποθετήσεις της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων του αντιλαϊκού μπλοκ, ανέφερε: «Τεκμαίρω από αυτά που ειπώθηκαν ότι υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση για την εκταμίευση της δόσης και τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων. Οι ενστάσεις εγείρονται για μία σειρά από συμπληρωματικά θέματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ