Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καθήλωση μισθών, προαναγγελία νέων μειώσεων

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που περιέχεται στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στα μισθολογικά δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων, που, μόνο στα χρόνια της κρίσης, με αλλεπάλληλες περικοπές και φόρους, έχουν χάσει έξι μισθούς το χρόνο.

Η κατρακύλα αυτή συνεχίζεται, καθώς στο νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από 1/1/2016, επεκτείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια η καθήλωση των μισθών, με την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 26. Κυνικά, μάλιστα, ομολογείται στην Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, ότι το νέο μισθολόγιο «στοχεύει στη μισθολογική αποσυμπίεση σε συνάρτηση με δεξιότητες, επιδόσεις, αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού...».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μειώνει τους μισθούς της Υποχρεωτικής και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπαλλήλων με τη χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε τρία χρόνια, από δύο που ήταν με τον ν. 4024/2011 και θέτει τις βάσεις για τη σύνδεση του μισθού όχι μόνο με την αξιολόγηση του υπαλλήλου, αλλά και με την αξιολόγηση της θέσης, που οδηγεί σε εξατομικευμένο μισθό και σε διαχωρισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους στον ίδιο κλάδο, στην ίδια κατηγορία, ακόμα και στην ίδια υπηρεσία και γραφείο!

Το νομοσχέδιο που συζητιέται και ψηφίζεται σήμερα διευρύνει επίσης το πεδίο εφαρμογής του μισθολογίου, βάζοντας ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ στο τωρινό μισθολόγιο, με τσεκούρι στις αποδοχές, ιδιαίτερα των Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, καταργεί το άρθρο 31 του ν. 4024/2011 και κατατάσσει αυτούς τους εργαζόμενους στο μισθολόγιο χωρίς την όποια προσωπική διαφορά παίρνανε αυτά τα χρόνια. Τέλος, προβλέπεται ότι έως τις 31/12/2017 θα «ευθυγραμμιστεί» το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν περικοπές σε κλάδους και ποσά...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ