Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποφασισμένοι...

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, είπε στον «ΣΚΑΪ»: «Είμαστε όμως αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε και μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, τις οποίες επίσης έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα για να ανακάμψει - αλλαγές στο κράτος, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στον τρόπο που λειτουργούν τα ΜΜΕ. Και για να εφαρμοστούν οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η βοήθεια του κόσμου». Αυτό που δεν είπε ο Π. Ρήγας είναι ότι αυτές οι «αναγκαίες αλλαγές» είναι αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου. Ακόμη πιο οργανική προσαρμογή της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των ΑΕΙ - ΤΕΙ και της έρευνας, με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ταχύτητα στην έγκριση καπιταλιστικών επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων, δηλαδή ακόμη πιο αποτελεσματικό κράτος για τους καπιταλιστές. Ζητά στήριξη από το λαό σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, με τυράκι τις υποσχέσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και το ξαναμοίρασμα της πίτας στα ΜΜΕ. Πρέπει, λοιπόν, και ο λαός να δείξει την αποφασιστικότητά του στο να παλέψει ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πλευρές της.

«Σε χλωρό κλαρί»

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Real news», είπε ότι οι δανειστές ζητούν συντάξεις κάτω από 300 ευρώ. Αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δε συμφωνεί και αντιστέκεται αλλά παλεύει για να «σώσει» την Κοινωνική Ασφάλιση. Τι δε λέει, όμως, ένας εκ των «σωτήρων της Ασφάλισης», ο πιο βασικός; Οτι αυτή η «σωτηρία» τσακίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα μειώνει τις συντάξεις. Αφήνει, δε, ανέγγιχτες τις αιτίες, η πιο βασική εκ των οποίων είναι η κλοπή των αποθεματικών από κράτος και καπιταλιστές, το PSI, αλλά και η τεράστια μείωση μισθών, τα χρέη κράτους και επιχειρηματικών ομίλων στα Ταμεία, η ανεργία κ.λπ. Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αιτίες, τσακίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Και προβάλλει ως μπαμπούλα τις συντάξεις κάτω των 300 ευρώ, για να πει ότι με συντάξεις πάνω από 300 ευρώ όλοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Ετσι κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, που δεν πρέπει να τους αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» και αυτούς και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί όλοι έχουν ευθύνη για το «τσεκούρι» στην Ασφάλιση.

Τους νοιάζουν μόνο τα κέρδη τους...

Ανησυχούν καθώς φαίνεται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προσβλέπουν στην επιχειρηματική εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, από τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ηδη, από την περασμένη βδομάδα, έχουν διαμηνύσει πως πρέπει άμεσα να μεταφερθούν από εκεί, ώστε να μην υποβαθμιστεί άλλο αυτό το τεράστιο «φιλέτο», που μπορεί να αποτελέσει χώρο για νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι, αφού δεν μπορεί να γίνει άμεσα κάτι και επειδή το προσφυγικό - μεταναστευτικό «κύμα» διογκώνεται, μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να αποτελέσουν φτηνά εργατικά χέρια για τα έργα που ετοιμάζονται στην περιοχή. Οπως και να 'χει, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, τους επιχειρηματικούς ομίλους και βέβαια τους ...εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση, είναι το πώς θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την τραγωδία αυτών των ανθρώπων.

«Ριψοκίνδυνοι» καπιταλιστές...

Στην κωμωδία «Get Hard», ένας μεγιστάνας του πλούτου δείχνει από τον ουρανοξύστη του την τεράστια επιχείρησή του και λέει στον μέλλοντα γαμπρό και συνέταιρό του: «Ολα αυτά τα δημιούργησα μόνο με το μυαλό μου, αυτό τον υπολογιστή και... 8 εκατομμύρια δολάρια από τον πατέρα μου». Ε, τη «δόξα» της κωμωδίας φαίνεται ότι ζήλεψαν τα λαγωνικά αστικής εφημερίδας, την περασμένη Κυριακή, που σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα - εικόνισμα που φιλοτέχνησαν για γνωστό μεγαλοκαπιταλιστή των αερομεταφορών, μεταξύ άλλων φαιδρών, αναφέρουν για το «ρίσκο που τον απογείωσε»: «"Ημουν τυχερός γιατί γεννήθηκα σε μια πλούσια οικογένεια. Πρέπει όμως να ξέρεις πότε να αγοράσεις και πότε να πουλήσεις. Να είσαι διορατικός και να παίρνεις ρίσκο". Και ο ίδιος ρίσκαρε όταν το 1995 δημιούργησε την (...) (με περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια) και από τη ναυτιλία, όπου η οικογένειά του είχε παράδοση, επένδυσε στον άγνωστο χώρο των αερομεταφορών. Τα χρήματα του τα έδωσε ο πατέρας του, Λουκάς, ένας από τους σημαντικότερους εφοπλιστές της γενιάς του, για τον οποίο αναφέρει: "Εκείνος ήταν πιο έξυπνος γιατί με εμπιστεύτηκε. Θέλει κότσια να δώσεις σε έναν 28χρονο 50 εκατομμύρια δολάρια για να τα επενδύσει σε κάτι που δεν γνωρίζεις..."».

Κι όμως, δεν είναι κωμωδία. Ολα αυτά τα λένε στα σοβαρά, επιχειρώντας να φυτέψουν στους αναγνώστες την μπαγιάτικη ιδέα των καπιταλιστών ότι τα κέρδη τα έκαναν με την αξία και την... τόλμη τους. Κρύβοντας ότι η μόνη «τόλμη» των καπιταλιστών είναι η εκμετάλλευση της ξένης εργασίας και του τεράστιου πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, και που κάνει τα 50 εκατομμυριάκια χαρτζιλίκι... για 28χρονους γιους εφοπλιστάδων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ