Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις με άξονα τα «κόκκινα» δάνεια

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου
Με άξονα τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, «κλείδωσε», προχτές, Παρασκευή, η συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ) σχετικά με το δεύτερο «πακέτο» με τα αντιλαϊκά μέτρα. Η κατάθεση νέου εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή αναμενόταν χτες, προκειμένου να ψηφιστεί μεθαύριο, Τρίτη, και μάλιστα με την απαράδεκτη και παγιοποιημένη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Στο επίκεντρο των συνεννοήσεων που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα βρέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, με έμφαση ουσιαστικά στην πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, και μάλιστα σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές», στη γραμμή του «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» και της «εξωστρέφειας». Σε αυτό το πλαίσιο, απελευθερώνεται η αγορά των «κόκκινων» δανείων, αίρονται οι όποιοι νομικοί περιορισμοί, ενώ τμηματικά στην εν λόγω διαχείριση θα ενταχτούν ακόμη και τα στεγαστικά δάνεια για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

-- Προχωρεί το σχέδιο της ομαδοποίησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που θα μεταβιβαστούν ανά κλάδο δραστηριότητας, με το βάρος να πέφτει σε κλάδους αιχμής, όπως τα ξενοδοχεία, το λιανεμπόριο, οι εταιρείες τροφίμων, η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.

-- Στο θεσμικό πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια, τα οποία δεν έχουν εγγραφή υποθήκης την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

-- Η αντιμετώπιση του ζητήματος των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών θα συζητηθεί το Γενάρη, μαζί με την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων. Για τα δάνεια πρώτης κατοικίας θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φλεβάρη. Στο ίδιο «πακέτο» θα ενταχθεί και το ζήτημα των «προβληματικών» δανείων για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «μικρές», ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τον προσδιορισμό των εν λόγω επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους ορισμούς και την πρακτική της ΕΕ, «μεσαία επιχείρηση» θεωρείται αυτή που απασχολεί μέχρι και 250 εργαζόμενους με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Μικρή επιχείρηση» αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

-- Οι εταιρείες που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, θα προβλέπονται έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση. Στόχος είναι να αποκλειστούν μέτοχοι και εταιρείες, που με όχημα τις υπό διαμόρφωση εταιρείες διαχείρισης θα εξαγόραζαν «μπιρ παρά» τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων επιχειρήσεών τους.

Ολα για το κεφάλαιο

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Η ενεργοποίησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο β' εξάμηνο 2016, χωρίς ωστόσο σε αυτή τη φάση να προσδιορίζεται ο ποσοτικός στόχος (αρχικά 50 δισ. ευρώ), προφανώς και λόγω των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, στο υπό διαμόρφωση Ταμείο θα περάσει το σύνολο της κρατικής περιουσίας. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το απόθεμα της κρατικής περιουσίας που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η κρατική περιουσία (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα, υποδομές κ.ά.) στο βαθμό βέβαια που δε θα έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους μέχρι την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου.

Να υπενθυμίσουμε ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ότι τμήμα των εσόδων του Ταμείου προβλέπεται να δοθεί τάχα στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και σε άλλες παρεμβάσεις, πέρα από την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, αλλά είναι κάλπικοι. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη μάζα της κρατικής περιουσίας θα έχει ιδιωτικοποιηθεί μέσω του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ και πριν από την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό και τις δεσμεύσεις. Να σημειωθεί ότι τα ποσά των ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τελευταίο σεντ, προορίζονται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Παράλληλα, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, πέρα από τα περιουσιακά στοιχεία που θα ξεμείνουν από το ΤΑΙΠΕΔ, θα περάσουν δημόσια ακίνητα και κάθε άλλο κρατικό περιουσιακό στοιχείο.

Εκτός των παραπάνω, η δέσμη με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει τα εξής:

- Εκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών. Πρόκειται για αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

- «Εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται το νέο καθεστώς στη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές, οι παρεμβάσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα, στο γάλα κ.ά.

- «Κλειστά» επαγγέλματα. Προβλέπονται αποτίμηση της κατάστασης, επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής και νέες παρεμβάσεις. Πρόκειται για απελευθέρωση σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας σε τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων.

- Συγχρηματοδοτούμενα έργα. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών, ειδικά σε αυτοκινητόδρομους, μετρό και διαχείριση αποβλήτων, έργα που θα εκμεταλλεύονται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.

- Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος. Αφορούν στο ζήτημα της «χρήσης γης» για επενδύσεις του κεφαλαίου σε διάφορες επιχειρήσεις, στις διευκολύνσεις για εγκαταστάσεις επιχειρηματικών ομίλων, έτσι που να μειώνεται το κόστος τους.

- Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις με εφαρμογή από την 1/1/2016.

Στην ημερήσια διάταξη οι ιδιωτικοποιήσεις

Μήνυμα στους «επενδυτές» και για την κλιμάκωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων απέστειλε προχτές η συγκυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του οποίου, Στ. Πιτσιόρλας, εκτίμησε ότι μέσα στο α' εξάμηνο του 2016 θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι 9 προβλεπόμενες εκχωρήσεις, δηλαδή περίπου στο ίδιο διάστημα με την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ:

-- 14 περιφερειακά αεροδρόμια: Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η συμφωνία με τη γερμανική «Fraport». Το τίμημα είναι 1,23 δισ. ευρώ και θα κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η παράδοση των αεροδρομίων στους ιδιώτες.

-- ΟΛΠ: Η τελική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τις 21/12. Για το λιμάνι του Πειραιά υποψήφιοι επενδυτές είναι τα μονοπώλια της κινεζικής «Cosco», της δανέζικης «APM Terminals» και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

-- ΔΕΣΦΑ: Σε σχέση με την εταιρεία διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου, της οποίας είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης και είχε ανακύψει πρόβλημα στην τελική του έγκριση και ολοκλήρωση από τις ευρωενωσιακές αρχές, αναφέρθηκε: «Θα πρέπει να μεταβιβάσει η SOCAR, που είχε κερδίσει το διαγωνισμό, ποσοστό τουλάχιστον 16% σε μια άλλη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, που να έχει εμπειρία στη διαχείριση δικτύου φυσικού αερίου». Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 16% του ΔΕΣΦΑ είναι η κοινοπραξία της βελγικής «Fluxys» με την ισπανική «Enagaz» και η ιταλική «Snap». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

-- ΟΛΘ: Η προετοιμασία προχωράει κανονικά και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τις αρχές Απρίλη.

-- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει ανακοινωθεί η 15η Γενάρη 2016, με πιθανότητα «μικρής καθυστέρησης». Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

-- Αστέρας Βουλιαγμένης: Τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί το νέο σχέδιο με βάση και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. «Εχουμε εργαστεί όλο αυτό το διάστημα και έχουμε διαπραγματευτεί μια νέα πρόταση με το fund αυτό, το οποίο προσπαθεί να ικανοποιήσει τα ζητήματα που έθετε η γνωμοδότηση του ΣτΕ και το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό», τονίζεται χαρακτηριστικά.

-- Ελληνικό: Εχει οριστεί από την κυβέρνηση κεντρικός συντονιστής για την υλοποίηση του έργου και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους «επενδυτές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «φουλ» οι μηχανές των ιδιωτικοποιήσεων(2018-01-05 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου(2016-08-07 00:00:00.0)
Χρυσώνουν τους «μνηστήρες» της ιδιωτικοποίησης(2013-07-13 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες με «αντίτιμο» 652 εκατ. ευρώ!(2013-05-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ(2012-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ