Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΑΠ
Στους ιδιώτες με «αντίτιμο» 652 εκατ. ευρώ!

Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού στην 6ετία 2007-2012

Στους ιδιώτες και το επιχειρηματικό σχήμα Εmma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη και άλλων «επενδυτών) πέρασε το 33% του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε χτες από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ).

Η συγκυβέρνηση με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έσπευσε να διαφημίσει την «επιτυχία», κάνοντας λόγο για την «πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση» που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποδεικνύει την «εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία». Με κράχτη τη διάλυση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων στέλνουν το σινιάλο στα μονοπώλια και άλλους καραδοκούντες «επενδυτές» για την «αποφασιστικότητα» της συγκυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να «επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική οικονομία». Το σύνολο των «εισπράξεων», μέχρι και την τελευταία δεκάρα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους, διασφαλίζοντας τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ, στους οποίους, κατά κύριο λόγο, έχει περιέλθει η εμφανιζόμενη «οφειλή». Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών, αποδίδει το αντίτιμο κάθε ιδιωτικοποίησης σε «ειδικό ταμείο», προκειμένου στη συνέχεια να το περάσουν στους μεγαλοπιστωτές τους.

Το αντίτιμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των τελευταίων ετών τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού (μετά από φόρους) εμφανίζονται ως εξής: 2012: 508,5 εκατ. ευρώ, 2011: 524,6 εκατ,. 2010: 572,4 εκατ., 2009: 598,7 εκατ., 2008: 728,5 εκατ., 2007: 571,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στην εξαετία 2007 με 2012 ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ και μάλιστα αποδείχνονται απόλυτα ανθεκτικά ακόμη σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης.

Η «Emma Delta», που ήταν και η μόνη που πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, αποτελεί σύμπραξη του μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μελισσανίδη με την τσεχικών συμφερόντων «PPF Group», ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν η ιταλική «Lottomatica» και ο όμιλος Κοπελούζου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ