Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Προκαλεί και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργικά στελέχη είχε ο ΣΕΒ το τελευταίο χρονικό διάστημα, θέλοντας να προωθήσει το νέο μοντέλο βιομηχανικής και γενικότερα της μεταποιητικής αδειοδότησης. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για την «απλοποίηση» της αδειοδοτικής διαδικασίας στη μεταποίηση με έμφαση στις εξορυκτικές δραστηριότητες, την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτο σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες συμμετέχουν σε ένα «στημένο» παιχνίδι, αφού οι θέσεις τους έχουν γίνει αποδεκτές εδώ και καιρό. Παρ' όλα αυτά, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας οι εκπρόσωποί τους εκφράζουν την ευχή να γίνουν δεκτές οι «προτάσεις» τους.

Με την «αποψίλωση» του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων και με ανάλογη, συνδυαστική δράση «συρρίκνωσης» όρων και προϋποθέσεων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αλλά και με τις άθλιες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσεγγίζουν με ταχύτητα την πραγματοποίηση του ονείρου τους για την «ανάπτυξη», η οποία θα επιτευχθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, στη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, συζήτησαν «την κατεπείγουσα και σε βάθος μεταρρύθμιση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης στη χώρα μας, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη για τη συνολική αναδόμηση του συστήματος αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, όπως η βιομηχανία».

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κρίνουν ως «πολύπλοκη» την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Γι' αυτό παρέδωσαν έκθεση που υλοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, όπου διατυπώνονται 35 προτάσεις στη βάση της εκτίμησης ότι η διαδικασία αδειοδότησης χαρακτηρίζεται από ζητήματα όπως «η πολυπλοκότητα, οι μεγάλοι πραγματικοί χρόνοι εφαρμογής, η έλλειψη τυποποίησης και πρότυπων κανόνων». Ο ΣΕΒ, για να χτυπήσει τη «γραφειοκρατία» ζητά μεταξύ άλλων: περιβαλλοντικά πρότυπα και δείκτες μέτρησης. Τυποποίηση των διαδικασιών. Τον ακριβή προσδιορισμό των απαιτήσεων για τους όρους σύνταξης των περιεχομένων κάθε άδειας. Πίσω από αυτές τις απαιτήσεις βρίσκεται η απαίτηση για την εφαρμογή ενός προτύπου που θα απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερη εξέταση του κάθε έργου. Και όχι μόνο συρρικνώνουν ουσιαστικά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αλλά θέλουν όλο αυτό να προχωρά και σε ελάχιστο χρόνο, με: τυποποίηση των γνωμοδοτικών επιτροπών ανά ομάδα έργων, πρόσβαση σε πληροφορίες για την εξέλιξη της άδειας μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονική μορφή εγγράφων και υπογραφών, αλλά και στελέχωση διαφόρων υπηρεσιών σε ένα δημόσιο τομέα που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες «κατακεραυνώνουν» ως «υπεράριθμο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα «ότι η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΚΑ θα εξετάσουν άμεσα τις προτάσεις μας και θα φροντίσουν μετά την απαραίτητη αλλά σύντομη διαβούλευση για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Χρόνος δεν υπάρχει». Ηδη ο Κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για επίσπευση της λήψης των απαραίτητων αποφάσεων, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, για το δικό του κομμάτι αρμοδιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ