Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Από ρίψη πυραύλων κατά στόχων στη Συρία από το ρωσικό υποβρύχιο «Ροστόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο
Από ρίψη πυραύλων κατά στόχων στη Συρία από το ρωσικό υποβρύχιο «Ροστόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Σας διατάζω να δράσετε πολύ σκληρά! Οποιοι στόχοι απειλούν τις ρωσικές δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας στο (συριακό) έδαφος, θα πρέπει να καταστραφούν αμέσως» προέτρεψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους και στελέχη του υπουργείου Αμυνας, αναφερόμενος στην εξέλιξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στη Συρία, με φόντο την ένταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από πύραυλο τουρκικού «F-16» στις 24/11.

Σε μία προσπάθεια να δείξει πως η εντολή του έχει κύριο αποδέκτη την Αγκυρα, ο Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατιωτικά επιτελεία να «συντονίσουν τις ενέργειές τους στη Συρία για τον έλεγχο των πτήσεων» με τα κέντρα διοίκησης του ισραηλινού στρατού και το διεθνή συνασπισμό των ΗΠΑ, αναφέροντας πως είναι «σημαντική η συνεργασία με όλες τις χώρες που έχουν πραγματικό συμφέρον στην καταπολέμηση των τρομοκρατών». Παρά τον υποτιθέμενο συντονισμό, είναι καθαρό ότι τέτοιες κινήσεις κλιμακώνουν την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνας, Σεργκέι Σόιγκου, που απαρίθμησε με νόημα τις σημαντικές ενισχύσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων με σύγχρονα όπλα «μεγάλης ακρίβειας», αναφέροντας (σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ») την παραλαβή 35 νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, 243 αεροσκαφών, 90 σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, 1.172 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, δύο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με διηπειρωτικούς πυραύλους, δύο συμβατικών υποβρυχίων και οκτώ νέων πολεμικών πλοίων. Παράλληλα, σημείωσε τη σημαντική ενίσχυση και των ρωσικών αεροπορικών και στρατιωτικών δυνάμεων στη βάση της Ρωσίας στη Συρία και την επιτυχή επαναλειτουργία εργοστάσιου επισκευής αρμάτων μάχης στη Χομς της Συρίας, χάρη στις προσπάθειες Ρώσων τεχνικών.

Μήνυμα Ασαντ προς την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας ότι ένας στρατιωτικός σχηματισμός δε θεωρείται αντιπολίτευση πουθενά στον κόσμο, αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά «ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες από τη μια πλευρά και της αντιπολίτευσης από την άλλη».

Αφορμή για τη δήλωση Ασαντ θεωρείται το προχτεσινό κοινό ανακοινωθέν και οι αποφάσεις εκπροσώπων συριακών πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι κατάφεραν να εκλέξουν μία 15μελή ομάδα εκπροσώπησής τους σε μελλοντικές συνομιλίες με τις συριακές αρχές. Οι οργανώσεις αυτές απέρριψαν οποιοδήποτε ρόλο του Σύρου ηγέτη σε μία μεταβατική πολιτική φάση.

Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε πως μεταβαίνει σήμερα στη Δαμασκό ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό της Εκτακτης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Στίβεν Ο' Μπράιεν, για να συζητήσει τρόπους προώθησης βοήθειας σε 13.500.000 ανθρώπους.

Δεκάδες νεκροί στη ΒΔ Συρία

Στις παραπάνω πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες στη Συρία προστέθηκε χτες και το μακελειό που προκάλεσε στη βορειοδυτική (υπό κουρδικό έλεγχο) πόλη Ταλ Ταμέρ η τριπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών με φορτηγά, που προκάλεσε το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 80.

Εκπρόσωπος των συριακών κουρδικών δυνάμεων δήλωσε ότι η μια από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από νοσοκομείο, η άλλη σε αγορά και η τρίτη σε κατοικημένη περιοχή.

Πιέσεις Μπάιντεν στην Αγκυρα

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εξελίξεις στη Συρία που εντείνουν την κρίση στην περιοχή, αλλά και η ένταση στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις με αφορμή την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων έξω από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ασκώντας πιέσεις για εκτόνωση της έντασης που καταγράφεται εδώ και μία βδομάδα. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε το «σεβασμό» που τρέφει η χώρα του «στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ» και διαβεβαίωσε ότι στέκεται «στο πλευρό της Βαγδάτης» έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ισχυριζόμενος ότι βρίσκονται εκεί για να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές και όχι για να εμπλακούν σε μάχες. Ανήγγειλε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Κούρδων στο βόρειο Ιράκ στις 21 Δεκέμβρη.

Η τουρκική στάση προκάλεσε χτες την αντίδραση του ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, που στο κήρυγμα της Παρασκευής τόνισε ότι η Τουρκία «δεν έπρεπε να στείλει στρατό στο έδαφος μίας άλλης χώρας υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ