Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
MΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Αιματηρές επιθέσεις ενόπλων σε στρατόπεδα

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.--

Συγκεχυμένη και τεταμένη παρέμενε το περασμένο 24ωρο η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, καθώς από τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή η πόλη συγκλονίστηκε από εκρήξεις, ριπές πυροβόλων και συγκρούσεις του στρατού με ένοπλες ομάδες, που έως χτες το απόγευμα αναφέρθηκε πως προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στρατιώτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι επιθέσεις σε τρία στρατόπεδα της πρωτεύουσας και σε μία σχολή δοκίμων έγιναν από «ένοπλες συμμορίες» που επιδίωκαν την απελευθέρωση φυλακισμένων και την κλοπή όπλων και πυρομαχικών. Οι ίδιοι υποστήριξαν πως οι περισσότεροι δράστες σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν άλλοι 20 εξ αυτών και πως δεν κρίθηκε άμεσα απαραίτητη η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε διεθνή πρακτορεία πως η πόλη ήταν έρημη το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, εξαιτίας της ανταλλαγής πυρών και των εκρήξεων που ακούγονταν σε διάφορες περιοχές.

Το Μπουρούντι από τον περασμένο Απρίλη θυμίζει καζάνι που βράζει, εξαιτίας της επιλογής του Προέδρου της χώρας Πιερ Νκουρουνζίζα να θέσει (όπως και έκανε), παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υποψηφιότητα για τρίτη φορά (παρά τα συνταγματικά κωλύματα) και να συμμετάσχει στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, εξασφαλίζοντας για μία ακόμη φορά την παραμονή του στην εξουσία. Στις πολύμηνες συγκρούσεις στρατού, αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο εννιάμηνο δεκάδες άτομα και πολλές εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, επειδή αντιτίθενται στην παραμονή του Προέδρου Νκουρουνζίζα στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ