Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ
Επιταχύνει τη συγκέντρωση των βοσκότοπων στα χέρια λίγων

Καταψήφισε το ΚΚΕ και κάλεσε τους αγρότες, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, να αντιπαλέψουν την πολιτική που τους εξοντώνει

Ψηφίστηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο η κυβέρνηση αποχαρακτηρίζει δάση και δασικές εκτάσεις για να εξασφαλίσει βοσκήσιμες εκτάσεις στις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, παίρνει μέτρα, όπως η αύξηση του μισθώματος χρήσης γης, ώστε οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε βοσκοτόπια.

Το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων που περνάει κατά κύματα η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατέθηκαν συνολικά 24 άσχετες τροπολογίες, όταν τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι 21! Η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, για δημαγωγικούς λόγους κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε ορισμένα άρθρα και τροπολογίες του, ενώ για τους ίδιους ακριβώς λόγους αποχώρησαν χτες από την Ολομέλεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και είχαν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισε η Χρυσή Αυγή, με την αποκαλυπτική αιτιολογία ότι «είναι αμφισβητήσιμο αν έχει επιτυχία, αν είναι καλύτερο από την πρότερη κατάσταση», όπως είπε ο εκπρόσωπός της, Ηλ. Παναγιώταρος...

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που ανέδειξαν τους πραγματικούς στόχους του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισαν. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, επισήμανε ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι «η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της βοσκήσιμης γης σε λιγότερα χέρια». Οπως εξήγησε, με δεδομένο ότι με απόφαση της ΕΕ μειώθηκαν το 2012 οι βοσκήσιμες εκτάσεις από 50 εκατ. στρέμματα σε 14, πετσοκόβοντας έτσι τις επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους, έρχεται η κυβέρνηση και δίνει την εντύπωση στους αγρότες ότι επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος.

Αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και δάση προκειμένου να χαρακτηριστούν βοσκήσιμες περιοχές, όμως ταυτόχρονα προβλέπει μίσθωμα, το οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να το πληρώνουν, όμως για τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους είναι ένα ακόμα χαράτσι που προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα, αναγκάζοντας πολλούς να παραδώσουν κοψοχρονιά στάνες, ζώα και εργαλεία στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οπως τόνισε, «οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες επιδιώκουν να έχουν αύξηση στην κερδοφορία, χαμηλή τιμή στο γάλα και σταθερότητα στην παραγωγή», γι' αυτό θέλουν πλέον δικές τους εκτάσεις που θα έχουν ελεγχόμενα σταβλισμένα ζώα, καθώς προβλέπεται αύξηση της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά της φέτας, τα επόμενα χρόνια.

«Ετσι - με το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών - θα αποδεσμευτούν σημαντικές εκτάσεις από την κτηνοτροφική δραστηριότητα για να εξασφαλιστεί φτηνή γη για νέες κερδοφόρες επενδύσεις», είπε, και κάλεσε τους αγρότες σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κάνοντας αποφασιστικό βήμα με τη μαζική συμμετοχή στα μπλοκ του ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία. Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δασοκτόνο», τονίζοντας ότι προωθείται «με άλλοθι την κτηνοτροφία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασυζητητί στα ...αζήτητα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις του ΚΚΕ(2021-11-26 00:00:00.0)
Μεγάλες περικοπές με αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων(2014-08-12 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας από κτηνοτρόφους(2011-12-21 00:00:00.0)
Δε γίνονται συστηματικοί έλεγχοι(2001-07-04 00:00:00.0)
Καταστροφικό για τα δάση(1997-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ