Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει την καταστολή και κλείνει τα σύνορα

Σχεδιασμοί για αλλαγή ρόλου στη FRONTEX, ώστε να κυνηγά τους πρόσφυγες

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα

Eurokinissi

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα
Την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας - FYROM, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε χτες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να δεχτούν άλλους πρόσφυγες. Εδωσε, έτσι, το μήνυμα για ενίσχυση της πολιτικής καταστολής τους στα σύνορα της ΕΕ, προσθέτοντας πως η ύπαρξη ή μη ελέγχου στα σύνορά της θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι πολίτες θα πουν: Τέρμα με την Ευρώπη», ισχυρίστηκε, δείχνοντας, έτσι, το ...φιλικό πρόσωπο της ΕΕ στους εξαθλιωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκοσμιοποιημένης εξαθλίωσης.

Αυτήν τη στιγμή, κατά την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 1.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βασικό σημείο εισόδου στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα. Περίπου 200 άτομα διαμαρτύρονται, κυρίως Ιρανοί, Μπαγκλαντέζοι και Πακιστανοί και περίπου 60 άτομα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ υπάρχουν αναφορές για έντεκα άτομα που έχουν ράψει το στόμα τους. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, περίπου 150 άνθρωποι έχουν επιστρέψει τις τελευταίες ώρες με τη θέλησή τους στην Αθήνα, όπου όπως έχουν ενημερωθεί έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε και αυτή στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σε συνεργασία με την Τουρκία, ενώ όσον αφορά τα κέντρα διαλογής ανθρώπων (hot spots), είπε πως δεν αρκεί μόνο η καταγραφή αλλά πρέπει από εκεί να γίνεται και επαναπροώθηση «εφόσον οι πιθανότητες παραμονής είναι μικρές». Με άλλα λόγια, να «εκπαραθυρώνονται» από την ΕΕ όσοι κρίνονται ανεπιθύμητοι. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα για την άρνηση διέλευσης από την ΠΓΔΜ σε αλλοδαπούς που δεν προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, έκανε, υποκριτικά, αναφορά στο διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί είσοδο σε κάποιο άτομο που ζητά άσυλο και επιθυμεί να εξεταστεί το αίτημά του στη συγκεκριμένη χώρα, ωστόσο, εάν δεν προβεί στο εν λόγω αίτημα, δύναται να μην του επιτρέψει την είσοδο.

Στο μεταξύ, σε μετασχηματισμό του παραρτήματός της στον Πειραιά προσανατολίζεται η Frontex, που συνεδρίασε χτες στη Βαρσοβία, προκειμένου να εξετάσει τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και στα θαλάσσια σύνορα με τις μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές και τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το γραφείο της Frontex στον Πειραιά λειτουργεί σε πιλοτική βάση από το 2010 και αξιωματούχοι της προσανατολίζονται στο να προτείνουν το μετασχηματισμό του σε μια νέα δομή που δεν θα ασχολείται με τη διαχείριση των συνόρων, αλλά με την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και των μεταναστών. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θεωρείται αυθαίρετη και αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό γίνεται σε μια στιγμή που στις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διεργασίες για νέες πιο αυξημένες αρμοδιότητες του Frontex μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το Δεκέμβρη.

Σε εξέλιξη ήταν χτες η μεταφορά ανθρωπιστικού και υγειονομικού υλικού από το ολυμπιακό γυμναστήριο Γαλατσίου στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο θα λειτουργήσει ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ