Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Την κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

-- Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από κινητοποιήσεις σε κλάδους και τόπους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

-- Αρθρογραφία και ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που κλιμακώνονται.

-- Παρουσίαση μέρους του αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει η έκθεση της ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα γίνει την Κυριακή, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία και η πρωτοπόρα συμβολή του στους αγώνες των ναυτεργατών».

Ολοι στη νέα πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη

Η κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Από το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 12 Νοέμβρη
Από το μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στις 12 Νοέμβρη
Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό μπροστά στη νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκέμβρη, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ. στην Ομόνοια! Απόφαση για απεργία εκείνη τη μέρα πήρε χτες και η ΓΣΕΕ, ύστερα από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Στην κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«3 Δεκέμβρη ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ! Να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία. Να σταματήσει η παραγωγή στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς. Κανείς στη δουλειά! Πανελλαδικός πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός. Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης! Οχι στη νέα φοροεπιδρομή! Να μην περάσουν οι νέες θηλιές στο λαιμό μας!

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,

Το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η ΕΕ προχωρούν σε ένα καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο έγκλημα, στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οσο περνούν οι μέρες, οργιάζει ακόμα περισσότερο η προπαγάνδα τους, προκειμένου να "πείσουν" τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα των νέων βάρβαρων αντιασφαλιστικών μέτρων. Οι εκβιασμοί, τα διλήμματα και οι δηλώσεις που εστιάζουν στη διάσωση δήθεν του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, φέρνουν νέο οδοστρωτήρα μέτρων, που στην ουσία διαλύουν και τα τελευταία εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!

Η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές, φέρνει νέα φοροκαταιγίδα, χαράσσει το δρόμο για σαρωτικά χτυπήματα συνολικά στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω!

  • Δήλωσε οργανωμένα, ταξικά και συλλογικά την ανυπακοή σου!
  • Να σπάσουμε το κλίμα ανοχής που ισχυρίζεται πως έχει η κυβέρνηση!
  • Να σπάσουμε το κλίμα της "κοινωνικής συνοχής" και του "εθνικού διαλόγου" που προβάλλει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τορπιλίσει τα δικαιώματά μας!

Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη παντού, στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές! Να μην αφήσουμε να απλωθεί η εξαθλίωση, να ξεσπιτωθούν εργαζόμενοι. Να αποκρούσουμε τα κοράκια που ακονίζουν τα νύχια τους.

Να μπλοκάρουμε τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης!

Διαλύουν συθέμελα ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καθώς η βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα στηρίζεται στο βασικό νόμο που ισχύει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην ιδιωτική υγεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή, στο δόγμα "όσα πληρώσεις τόσα θα πάρεις", που σημαίνει μηδενικές παροχές και συντάξεις - ξεροκόμματα για τη συντριπτική πλειοψηφία που σήμερα βρίσκεται στην ανεργία, που ψάχνει ανάσες στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που αμείβεται με τους απαράδεκτους μισθούς των 586 και 511 ευρώ, που εργάζεται χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με τσακισμένους τους κλαδικούς μισθούς! Στην πραγματικότητα, στο νέο σύστημα Ασφάλισης που προετοιμάζουν, θα είναι καθορισμένα τα ποσά που θα πληρώνουμε, αλλά δε θα γνωρίζουμε τι συντάξεις και παροχές θα έχουμε!

Να μην αφήσουμε την Ασφάλιση στα νύχια των αρπαχτικών!

Ο εργαζόμενος λαός έχει το δίκιο. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει και πληρώνουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών μας στα χρόνια της κρίσης, από την επιστροφή των αποθεματικών που λεηλατήθηκαν από το 1950 ως σήμερα! Εχουμε κάθε συμφέρον να αρνηθούμε το δρόμο που ενισχύει την κερδοφορία των μονοπωλίων, να αποτρέψουμε την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η Ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα! Είναι δικαίωμα!

Μονόδρομος για το λαό είναι να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους η Ασφάλιση θεωρείται δυσβάστακτο βάρος που πρέπει να αποτινάξουν! Μια άλλη ισχυρή μερίδα του κεφαλαίου (έμποροι Υγείας, κλινικάρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές) τρίβει τα χέρια της. Τα στοιχεία κερδοφορίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών είναι αποκαλυπτικά για την πολιτική κατεύθυνση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ που διαλύουν κομμάτι - κομμάτι την Κοινωνική Ασφάλιση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή που οι συντάξεις και οι παροχές συναντούν συνεχόμενες περικοπές, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τζίρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας άνοδο 1,8%.

Η Κοινωνική Ασφάλιση μάς αφορά όλους!

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν! Ηρθε η ώρα να σταματήσει το διαίρει και βασίλευε, οι λογικές "το Ταμείο μου", "η κατηγορία μου", οι διαχωρισμοί "νέοι - παλιοί". Αυτό είναι το δηλητήριο που έσπερναν και σπέρνουν χρόνια τώρα κεφάλαιο, κυβερνήσεις, αλλά και φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού, υψώνοντας τείχη στην ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η πραγματική αντίθεση δε βρίσκεται ανάμεσα στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο και τον τσεπώνουν οι μονοπωλιακοί και επιχειρηματικοί όμιλοι. Εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι - Λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία. Αυτές είναι οι πραγματικές αντιθέσεις.

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο όσους βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και βλέπουν καθημερινά αλλαγές στα όρια ηλικίας και στα ποσά, ούτε αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες περικοπές στις συντάξεις. Αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην παράγωγη με τους πλέον χείριστους όρους, που θα ασφαλιστούν με το νέο σύστημα.

Ενίσχυσε την πάλη σου! Οργανώσου στο σωματείο σου!

Κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται πως κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση, καμιά ατομική στάση δεν μπορεί να δώσει διέξοδο. Στον ολομέτωπο και άγριο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, χρειάζεται οργανωμένη, συλλογική αγωνιστική απάντηση. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς παντού. Να δυναμώσει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να συσπειρωθούμε περισσότερα σωματεία, συνδικαλιστές με το ΠΑΜΕ!

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με την κατάργηση των δικαιωμάτων τους, να μην αρκεστούν στα ελάχιστα! Να ξεπεράσουμε τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τα έχουν δώσει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο και έχουν βάλει πλάτη στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής που ακολουθούν, αποθαρρύνει την οργάνωση των εργαζομένων, οδηγεί στις μειωμένες απαιτήσεις. Οδηγεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου χωρίς εμπόδια, υψώνει τείχη στην ανάπτυξη αναγκαίων αγώνων της εργατικής τάξης, δυσκολεύει την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Δυνάμωσε τη γραμμή του ΠΑΜΕ, την κοινωνική συμμαχία!

Να παλέψουμε μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ, μαζί με τις γυναίκες και τους φοιτητές και τις οργανώσεις τους, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, για ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά θα υψώνει τείχη, θα καθυστερεί αντεργατικά μέτρα, θα οργανώνει τους αγώνες για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει επικεφαλής στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της πολιτικής που βάζει φραγμό στη λαϊκή ευημερία, στην αξιοπρεπή ζωή. Παράλληλα, θα δίνει προοπτική στην πάλη της καθημερινής δράσης για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες μας και όχι των μονοπωλίων.

Υπάρχει διέξοδος! Να βαδίσουμε στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξουμε το σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, να έχουμε ανάπτυξη που μοναδικό κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω κάτω!».

Συσκέψεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ στην Αττική

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετέχουν. Επίσης, σύσκεψη για την εκτίμηση της απεργιακής κινητοποίησης στις 12 Νοέμβρη και για την παραπέρα οργάνωση του αγώνα, με αιχμή τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκέμβρη, οργανώνει η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα που βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος). Καλεί Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστικά στελέχη που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ να πάρουν μέρος.

Συνεχίζονται οι κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις

Πανθεσσαλική σύσκεψη σήμερα και νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 6 Δεκέμβρη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ελασσόνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ελασσόνα
Μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Καρδίτσα, στον Τύρναβο, στην Αγιά και τα Τρίκαλα, στον αγώνα μπήκαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων των χωριών Τσαριτσάνη, Σαραντάπορος, Αραδοσίβια, Ολυμπος και Βαλανίδα.

Θυμίζουμε ότι σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας, θα γίνει πανθεσσαλική σύσκεψη που οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και στις 6 Δεκέμβρη θα γίνει στη Λάρισα νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα αποφασιστούν οι μορφές κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές Νοέμβρη σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Χτες, στη συγκέντρωση στην Ελασσόνα χαιρέτισαν ο Γιώργος Αποστόλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και η Αννέτα Ψωμιάδου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Ακολούθησε η ανάγνωση του πλαισίου των αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, από τον Γιάννη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενωση» Ελασσόνας, του Σωματείου Οικοδόμων κι άλλων φορέων της περιοχής.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας ανανέωσαν το ραντεβού τους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου δικάζονται πάνω από δέκα αγρότες της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο Μπλόκο της Μελούνας το 2013.

Στη Θεσσαλία, οι κατά τόπους κινητοποιήσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, με το συλλαλητήριο στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων.

Επίσης, σε μαζική συμμετοχή στο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας και Πρέβεζας, το Μπλόκο Ωρωπού Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας και η Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. Στις 2 Δεκέμβρη, θα γίνουν κατά τόπους κινητοποιήσεις ενάντια στο αποδυνάμωνα των Κέντρων Υγείας και γενικότερα για τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφαλιστικού. Επίσης, κινητοποιήσεις θα γίνουν τη μέρα κατάθεσης για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίσης, παναγροτικό συλλαλητήριο οργανώνουν η Γραμματεία Κοζάνης της ΠΑΣΥ και ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου, σήμερα Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει παρέμβαση στη ΔΟΥ Βέροιας, τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. και η Γραμματεία Πέλλας της ΠΑΣΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην Τράπεζα Πειραιώς στη Σκύδρα.

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μπροστά σε αποφάσεις για κλιμάκωση

Για κλιμάκωση του αγώνα τους ετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες

MotionTeam

Για κλιμάκωση του αγώνα τους ετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες
Με τη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα γίνει στις 6 Δεκέμβρη στη Λάρισα, κλείνει ένας πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει πλέον ο σχεδιασμός της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού.

Αυτό θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κάνοντας ταυτόχρονα τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα κατά περιοχή Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν στους δρόμους και εκφράζονται αγωνιστικές διαθέσεις, καθώς μια σειρά από εχθρικά γι' αυτούς μέτρα έρχονται να προστεθούν και να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα χρόνια προβλήματα που προκαλεί η ΚΑΠ της καπιταλιστικής ΕΕ, την οποία συναποφασίζουν και εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις - μέχρι και 60% συνολικά έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ - και οι νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ' αυτές, οι νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή και η βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή έως και 33% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.

Αποκαλυπτικός ο προϋπολογισμός


Αλλωστε, ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στη Βουλή, περιγράφει ήδη το μέγεθος της επίθεσης στη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς προβλέπει πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα για το 2016, ύψους 125 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα, από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου 79 εκατ. ευρώ και από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ.

Το αγροτικό εισόδημα επιβαρύνεται κι άλλο, από μέτρα όπως η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια και βέβαια ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, από τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει μόνο για το 2016 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα επίσης με τον προϋπολογισμό! Για να μη μιλήσουμε για τις αυξημένες δαπάνες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που «πλακώνουν» την αγροτική οικογένεια, συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι χαμηλές τιμές παραγωγού και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους εμποροβιομήχανους για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, οι αθρόες εισαγωγές, στο πλαίσιο της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και το κράτος, με τις τιμές που επιβάλλει για το αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό και άλλα χαράτσια (δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών, σταυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

Προστίθενται ακόμα οι συχνές και μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής που έχει δημιουργήσει το εμπάργκο της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και δυνάμεις

Επομένως, υπάρχει αντικειμενικά υπόβαθρο για τη δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που μεγαλώνει απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μιας και η επιβίωσή τους γίνεται πιο δύσκολη από χρόνο σε χρόνο, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο.

Αποδεδειγμένα, εξάλλου, αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και την παραπέρα συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Η διαδικασία αυτή εντείνεται με τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου, που υπηρετεί βέβαια την ίδια στρατηγική.

Απέναντί τους οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να περάσει τα μέτρα, πότε μέσω της «πονηρής και πλανεύτρας οδού», δίνοντας ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις και ταξίματα για «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα», για «ισοδύναμα» κι «αντισταθμιστικά» μέτρα, που τάχα θα ελαφρύνουν τις βαριές επιπτώσεις στους αγρότες και πότε με τη τακτική των συκοφαντιών, όπως το «φιρμάνι» που έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο, το σύνολο σχεδόν των αγροτών δεν πληρώνουν φόρο, είναι δηλαδή κλέφτες κι απατεώνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Δεν λείπει βέβαια και η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους αγρότες, είτε με κρατική καταστολή, είτε με τα αγροτοδικεία που στήνονται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές, με κατηγορούμενους αγωνιστές της αγροτιάς που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες στέκονται και τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή), που στηρίζουν ή δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι' αυτό στηρίζουν επί της ουσίας και τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και γενικότερα, παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις τους από την κυβέρνηση και την κριτική που της ασκούν σε πλευρές των μέτρων.

Σε διαφορετικό μετερίζι απ' αυτό που στέκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες συντάσσονται και τα διάφορα αγροτοσυνδικαλιστικά «σχήματα», που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, στήθηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και αξιοποιούνται για την πλαγιοκόπηση και την υπονόμευση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγώνας και συμμαχία με προοπτική

Με όλα αυτά τα εμπόδια και τις δυσκολίες αναμετριέται το οργανωμένο, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Το ξεπέρασμά τους προϋποθέτει ένταση των προσπαθειών για την ανασύνταξη και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και τη συγκρότηση νέων εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθούν «γερά πόδια», πάνω στα οποία θα στηρίζεται και θα προχωρά το αγροτικό κίνημα.

Χρειάζεται παράλληλα ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς να εξασφαλίσει τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να αυξάνει η αποτελεσματικότητά του όχι μόνο ως προς το άμεσο, που είναι το εμπόδισμα των μέτρων, αλλά κυρίως για να δυναμώνει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας ο κοινωνικοποιημένος και συνεταιρισμένος αγροτικός τομέας θα εξασφαλίζει φτηνά, ποιοτικά και επαρκή προϊόντα για τη διατροφή του λαού, πρώτες ύλες για τη μεταποίηση, ασφάλεια και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Π. Π.

Εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο, 28 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με θέμα «Τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις τους για τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση - Οργανώνουμε την πάλη μας». Εισηγήσεις θα κάνουν ο Θωμάς Κακαβάς και ο Παναγιώτης Ράμμος, στελέχη του ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Παρέμβαση στον ΕΔΟΕΑΠ για την αντιασφαλιστική επίθεση

Διαμαρτυρία στη διοίκηση του Οργανισμού και πλατιά ενημέρωση ασφαλισμένων, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού έγινε χτες

Από τη χτεσινή παρέμβαση στον ΕΔΟΕΑΠ
Από τη χτεσινή παρέμβαση στον ΕΔΟΕΑΠ
Παρέμβαση για την καταγγελία των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης έκαναν χτες μέλη του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης).

Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σε εργαζόμενους, υγειονομικούς και διοικητικό προσωπικό για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και συζητήθηκε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για γενικό ξεσηκωμό, ώστε να μπουν εμπόδια στη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, που πλήττει και τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Στις συζητήσεις καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις να μετατραπεί ο ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, που θα καλύπτει μόνο τους εν ενεργεία εργαζόμενους και όχι τους συνταξιούχους και τους ανέργους, όπως και το γεγονός ότι έχει ήδη γίνει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους του Οργανισμού (πληρώνονται με «έναντι»), αλλά και προς τους ασφαλισμένους για παροχές που σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καταγγέλθηκε, επίσης, η στάση της πλειοψηφίας στις Ενώσεων και τα Ταμεία του κλάδου, με επικεφαλής το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, που έχει συμβολή στη σημερινή κατάσταση σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ και τώρα που τα μέτρα είναι προ των πυλών, στέλνουν τον κλάδο στον «κοινωνικό διάλογο», με τα γνωστά από το παρελθόν αποτελέσματα.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν συνάντηση με μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, στους οποίους ξεκαθάρισαν ότι δεν θα γίνουν δεκτές νέες περικοπές και αυξήσεις εισφορών. Απαίτησαν κάλυψη των ανέργων, των εργαζομένων στα λεγόμενα «νέα μέσα», που πρέπει να εγγράφονται και στις συνδικαλιστικές ενώσεις, να επιστραφούν τα κλεμμένα από το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων και να πληρώσουν οι εργοδότες για την Ασφάλιση.

Η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης, ενώ αναγνώρισαν την άσχημη κατάσταση του Οργανισμού (μάλιστα δηλώθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ρευστοποίηση ομολόγου 6 εκ. ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και παροχές ασφαλισμένων) και τα χρέη των εργοδοτών που δεν αποδίδουν το αγγελιόσημο, επέρριψαν ευθύνες στις διοικήσεις των Ενώσων και κάλεσαν σε αναμονή (!) ωσότου φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν στη ΒΙΣ

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν κατά πλειοψηφία στην τελευταία γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στη ΒΙΣ (όμιλος Φιλίππου) στο Βόλο. Η απόφαση αυτή, σε τίποτα δεν μειώνει τη σημασία του αγώνα που έδωσαν για 56 μέρες μαζί με το σωματείο τους, διεκδικώντας να γυρίσουν στη δουλειά οι οκτώ συνάδελφοι που απολύθηκαν και να ακυρωθούν 23 ακόμα απολύσεις που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία, κλείνοντας το τμήμα χαρτοποιίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΒΙΣ και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Ο αγώνας που έδωσαν οι απεργοί της ΒΙΣ ήταν άνισος από την αρχή, μια και η εργοδοσία βρήκε στήριξη από τους άλλους καπιταλιστές του κλάδου που παρήγαγαν για λογαριασμό του ομίλου Φιλίππου, γνωρίζοντας πως αν σήμερα κερδίσουν οι εργάτες στη ΒΙΣ, ακολουθεί η δική τους σειρά. Βρήκε ακόμα στήριξη επί της ουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, μέσα από τον προσχηματικό "κοινωνικό διάλογο", εξάντλησε τους απεργούς. Από τη μία φορούσε φιλεργατικό προσωπείο κι από την άλλη κατηγορούσε τους εργάτες ότι δεν αποδέχονται την υποταγή τους.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να βρει τους εργαζόμενους της ΒΙΣ ενωμένους σε μια γροθιά, δίπλα στο σωματείο τους για να οργανώσουν τους αγώνες που έρχονται. Παίρνοντας υπ' όψη την πείρα, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία του σωματείου με την Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, να αξιοποιηθεί το όπλο της αλληλεγγύης με καλύτερο τρόπο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει με τη λήξη της απεργίας. Στο τέλος, οι εργάτες θα είμαστε οι νικητές».

«Στο πόδι» πάλι σήμερα για τα «πεντάμηνα»

Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα «πεντάμηνα»
Από παλιότερη κινητοποίηση με αιχμή τα «πεντάμηνα»
Σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα». Το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Τις επόμενες μέρες, ένας ακόμα γύρος του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» φτάνει στο τέλος του, που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες θα επιστρέψουν ξανά στην ανεργία και οι Δήμοι θα αποψιλωθούν κυριολεκτικά από προσωπικό. Από αυτήν τη σκοπιά, στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκεται το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα», αποφάσισαν στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει σήμερα και στην Πάτρα. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα» έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. και καλεί σε συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158).

Διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα

Από κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων
Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε μια σειρά πόλεις διοργανώνουν, σήμερα Πέμπτη, οι συνταξιούχοι, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μετά και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Στην Αθήνα, πανσυνταξιουχική συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, με αιχμή τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους και στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20).

Στη Χαλκίδα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο της πόλης. Συγκεντρώσεις, επίσης, σήμερα διοργανώνουν οι συνταξιούχοι στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο) στις 10.30 π.μ., στη Λαμία, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου, στη Λιβαδειά, στις 10.30 π.μ. μπροστά στα γραφεία του ΙΚΑ, στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 π.μ. μπροστά στο Επιμελητήριο, στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΙΚΑ, στην Τρίπολη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία και στην Καβάλα, στη 1 μ.μ. στο Νοσοκομείο.

Τέλος, την Κυριακή 29/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει η ετήσια καθιερωμένη σύσκεψη των ΔΣ των Συνταξιουχικών Σωματείων του ΟΑΕΕ Μακεδονίας - Θράκης και μεγάλων πόλεων. Θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Διονύση Σβορώνο.

ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τους ναυτεργάτες

Θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκθεση αρχειακού υλικού στο πλοίο «Hellas Liberty»

Εγγραφο του Λιμεναρχείου με το οποίο ενημερώνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει δύο στελέχη του ΚΚΕ
Εγγραφο του Λιμεναρχείου με το οποίο ενημερώνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει δύο στελέχη του ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, την Κυριακή 29/11, στις 11 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη ναυτιλία και η πρωτοπόρα συμβολή του στους αγώνες των ναυτεργατών». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο πλοίο «Hellas Liberty» (Ακτή Βασιλειάδη, λιμάνι Πειραιά - Πύλη Ε2), θα τιμηθούν πρωτοπόροι βετεράνοι ναυτεργάτες, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ και θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη, στο πλοίο «Hellas Liberty» θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού από την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στη δράση και τους αγώνες των ναυτεργατών, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από δίκες, ναυάγια κ.ά. Θα παρουσιάζονται γράμματα εξορίστων, φυλακισμένων, εκτελεσμένων ναυτεργατών προς το ΚΚΕ και τις οικογένειές τους, χειροποίητες κατασκευές, εργαλεία κ.ά.

Πολύτιμη προσφορά

Συνεχίζοντας την παρουσίαση αρχειακού υλικού από την έκθεση που θα γίνει στο «Hellas Liberty» κάνουμε σήμερα αναφορά στην περίοδο που αφορά το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα ως πρόσφατα (στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» είχαμε παρουσιάσει το πρώτο μέρος).

Η μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ και της ΚΟΝ στον αγώνα των ναυτεργατών, ευρύτερα του εργατικού - επαναστατικού κινήματος διαπερνάει κάθε περίοδο, συνεχίζεται τη δεκαετία του '50 και του '60. Συνεχίζεται στις συνθήκες μεγάλων διώξεων που πήραν και τη μορφή της «μαύρης λίστας», για να στερηθούν οι αγωνιστές το δικαίωμα στη δουλειά και να υποχωρήσουν. Συνεχίζεται με τη συγκρότηση του «Δημοκρατικού κινήματος των ναυτεργατών» στις αρχές της δεκαετίας του '60, την ίδρυση της «Ενιαίας Αντιδικτατορικής Κίνησης Ελλήνων Ναυτεργατών», της ΕΑΣΚΕΝ, το Σεπτέμβρη του 1967 που έδωσε σκληρές μάχες κατά της φασιστικής δικτατορίας.

Εσωκομματική αναφορά για σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ που δούλευαν σε διάφορα λιμάνια και βαπόρια, με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας
Εσωκομματική αναφορά για σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ που δούλευαν σε διάφορα λιμάνια και βαπόρια, με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας
Αλλά και ύστερα, στην περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, οι αγώνες που δόθηκαν, που δίνονται καθημερινά είναι πολύ σημαντικοί. Ξεχωρίζουν οι απεργίες στην ακτοπλοΐα το 1979, στα ποντοπόρα πλοία το 1981, το 1983, οι πολυήμερες απεργίες το 1986 και το 1987, οι απεργίες της δεκαετίας του '90 και του 2000.

Πρόκειται για σκληρές συγκρούσεις με την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναμετρήσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τον κατασταλτικό μηχανισμό για το δικαίωμα στη δουλειά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων κατά της μείωσης των οργανικών συνθέσεων και τα άλλα προβλήματα. Ταξικοί αγώνες που αντιμετώπισαν την πολιτική επιστράτευση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το 2002 και το 2006, προσφέροντας στο ναυτεργατικό, στο εργατικό κίνημα σπουδαία πείρα στην πάλη κατά της αντεργατικής πολιτικής και της αστικής νομιμότητας.

Σ' όλο αυτό το διάστημα, η δουλειά στην τραπεζαρία, στη γέφυρα, στη μηχανή και στις άλλες επιστασίες, η δουλειά με το «Ριζοσπάστη» και την εφημερίδα «Ναυτεργατική», οι νέοι συνδρομητές, η προσπάθεια εγγραφής νέων μελών στα σωματεία, η προσπάθεια οργάνωσης κομματικών πυρήνων, είναι συστατικά στοιχεία της δουλειάς των κομμουνιστών στα καράβια.

Στο στόχαστρο

Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 18-2-1950 διαβάζουμε: «Το ελληνικό γραφείο πληροφοριών του Λονδίνου πληροφορείται από την Αμερική ότι στις 30 Ιανουαρίου η αμερικάνικη αστυνομία επέδραμε σ' ένα ελληνικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης και συνέλαβε 15 ναυτεργάτες. Οι συλληφθέντες ναυτεργάτες είναι μέλη της ΟΕΝΟ και περιλαμβάνονται στο "μαύρο πίνακα" (μπλακ λιστ) που καταρτίσθηκε από τη μοναρχοφασιστική κυβέρνηση και τους εφοπλιστές και στάλθηκαν στο γνωστό νησί "Ελις Αϊλαντ" με την κατηγορία ότι έληξε η άδεια παραμονής τους. Η ΟΕΝΟ κατήγγειλε ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά τη διατύπωση των αιτημάτων των ναυτεργατών για αύξηση των αποδοχών τους κατά 40%. Ο Γραμματέας της ΟΕΝΟ στη Νέα Υόρκη Νίκος Καλούδης δήλωσε ότι οι συλλήψεις των 15 ναυτεργατών αποτελούν μια νέα προσπάθεια που έχει σκοπό να εκβιαστούν οι ναυτεργάτες να δεχθούν την πληρωμή των 27 σεντς την ώρα που προτείνουν οι εφοπλιστές. Οι συλληφθέντες ναυτεργάτες κινδυνεύουν τώρα να μεταφερθούν στην Ελλάδα και να υποστούν αντίποινα, λόγω του ότι είναι μέλη της ΟΕΝΟ. Υπάρχει ακόμα και κίνδυνος για τη ζωή τους».

Από την απεργία του 1987. Απεργοί στους κάβους
Από την απεργία του 1987. Απεργοί στους κάβους
Σε άλλο τηλεγράφημα με ένδειξη Αμβέρσα 14 Δεκέμβρη διαβάζουμε: «Ο πλοίαρχος του καραβιού Α. με ξένη σημαία αρνήθηκε να δώσει στον προξενικό λιμενάρχη τη λίστα του πληρώματος και να υποδείξει τους αγωνιστές ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος (...) του είπε: "εγώ είμαι πλοίαρχος και όχι ρουφιάνος της αστυνομίας και οι ερωτήσεις σου με υποτιμούν και δεν τις επιτρέπω"».

Την ίδια περίοδο, αποκαλύπτεται το ερωτηματολόγιο των αμερικανικών αρχών στα ελληνικά πληρώματα: «Είσαι μέλος της ΟΕΝΟ; Κάνετε συνελεύσεις; Ποιος ή ποιοι τις οργανώνουν; Κάνετε εράνους; Είσαι μέλος του ΚΚΕ; Δίνεις λεφτά; Πολέμησες στην κατοχή;».

Παράλληλα, η ευρισκόμενη στα χέρια των εφοπλιστών ΠΝΟ με προκήρυξή της κάνει καθαρό το ρόλο της. Διαβάζουμε: «Ελληνες ναυτικοί προσέξτε. Η αναρχική Κομμουνιστική οργάνωσις ΟΕΝΟ (...) είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ύπουλη και επικίνδυνη (...) πραγματικός σκοπός των ανθρώπων αυτών είναι (...) να σας παρασύρουν σε παράνομες ενέργειες και να προκαλέσουν ανωμαλίες και ταραχές στα πλοία».

Η ασφάλεια στέλνει στις 30 Δεκέμβρη του 1964 τηλεγράφημα με θέμα «Εκδοσις κομμουνιστικής Εφημερίδος», αφορά την «Ναυτεργατική Ενωση» και εντέλλει: «Παρακολουθήσατε καταλλήλως και αθορύβως, εάν η εν λόγω εφημερίς διοχετεύεται εις τα πληρώματα (...) αναφέρατε στοιχεία πλοίου και ατόμων άτινα επρομηθεύθηκαν ταύτην».

1981. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Αθήνα ενάντια στην καθαίρεση της ταξικής διοίκησης της ΠΕΜΕΝ
1981. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Αθήνα ενάντια στην καθαίρεση της ταξικής διοίκησης της ΠΕΜΕΝ
Η χούντα «απολύει» τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ και εγκαθιστά δική της. Αυτή με προκήρυξη αναγγέλλει το τέλος των «επιτροπών πλώρης»: «Τα ληφθέντα υπό της Εθνικής Κυβερνήσεως μέτρα υπέρ των ναυτεργατών έθεσαν εκτός μάχης τις περιβόητες "επιτροπές πλώρης" τις οποίες συνέστησε εις τα Ελληνικά εμπορικά πλοία και κατηύθυνε το υποκατάστατον του ΚΚΕ η ΕΔΑ διά του τυφλού της οργάνου του Τόνυ Αμπατιέλου».

Η μεταπολίτευση παραλαμβάνει αλώβητο το μηχανισμό των εφοπλιστών. Επί πρώτης κυβέρνησης ΝΔ το φακέλωμα βασιλεύει. Πλοίαρχος πληροφορεί με απόρρητο έγγραφο ότι «ο μηχανικός (τάδε) δεν επέδειξε καλή στάση κατά την περίοδο της απεργίας». Η «αλλαγή» με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνει τη σκυτάλη: Με απόρρητο έγγραφό τους οι «Μινωικές» στέλνουν σε ναυτιλιακούς πράκτορες την «μπλακ λιστ» με την υπόδειξη «να μην επαναπροσληθούν δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της εταιρείας».

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Στις 31 Μάη του 1952 διαβάζουμε: «Το πλήρωμα του καραβιού Κεχριά στην Αμερική όταν πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να μεταφέρει υλικό στην Κορέα αρνήθηκε να δουλέψει. Ολοι οι ναυτεργάτες εγκατέλειψαν σύσσωμοι το καράβι εκδηλώνοντας έτσι την αγανάκτησή τους για τα εγκλήματα των Αμερικάνων επιδρομέων στην Κορέα». Και στις 6 Σεπτέμβρη 1965 διαβάζουμε: «Το ένα μετά το άλλο τα πληρώματα ελληνικών σκαφών αρνούνται να μεταφέρουν πολεμοφόδια στο Νότιο Βιετνάμ εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την αμερικανική εισβολή και την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της πολύπαθης αυτής χώρας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ