Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπόριο ... ελπίδων

Περίσσεψαν προχτές τα πανηγύρια στις τηλεοράσεις για την «ανάκαμψη» που καταγράφει η απασχόληση στο Εμπόριο, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε η ΕΣΕΕ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, το 2015 καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3%, αλλά για το 2016 προβλέπεται επιστροφή στη στασιμότητα. Ωστόσο, κανείς δε λέει ότι το Εμπόριο, όπως και ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού, είναι από τα κατεξοχήν «θερμοκήπια» για κάθε είδους ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, πριν αυτές γενικευτούν και σε άλλους χώρους. Ετσι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 70% των νέων εργαζομένων στο Εμπόριο το 2015 απασχολείται με συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Συγκεκριμένα, το 33,1% των εργαζομένων αυτών έχουν συμβάσεις εργασίας 4-6 μηνών και το 36,4% συμβάσεις 7-12 μηνών. Δηλαδή, η αύξηση της απασχόλησης πάει χέρι - χέρι με την παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και στο Εμπόριο, που δείχνει ακριβώς ότι η ανάπτυξη που υπόσχονται, μόνο τέτοιες θέσεις εργασίας μπορεί να «εγγυηθεί». Κι αυτές βέβαια σε μερίδα μόνο των ανέργων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίζει να φυτοζωεί χωρίς μεροκάματο.

Νόμιμο ξέπλυμα χρήματος...

Φορολογικές εκπτώσεις και μπόνους για κάθε είδους αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, θα προβλέπονται σε νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, οι παρεχόμενες εκπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στις περιπτώσεις «ενδιαφερομένων» που θα δηλώσουν ότι θα προχωρήσουν σε «επενδύσεις» στην Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, σε αγορές ακινήτων, μετοχών, και ακόμη σε όσους θα μεταφέρουν αδήλωτα κεφάλαια από το εξωτερικό στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.

Το ποιο είναι το περιεχόμενο των «ελκυστικών διατάξεων» που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση για την ενίσχυση του κεφαλαίου γίνεται κατανοητό και από τις προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου που είχε δώσει σε «δημόσια διαβούλευση» (Μάης 2015) η «πρώτη φορά αριστερά», χωρίς ωστόσο να κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτό σχεδίαζε την επιβολή συμβολικού φόρου επί των αδήλωτων εισοδημάτων, πλήρη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς επίσης και φορολογική ασυλία ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, όπως, για παράδειγμα, οι περιβόητες «λίστες Λαγκάρντ»...

Η νέα γενιά...

Το θράσος της νέας σοσιαλδημοκρατίας φαίνεται ότι δεν έχει όρια. Λογικό για μια κυβέρνηση, που έχει επιλεχθεί ακριβώς για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» του κεφαλαίου, ενσωματώνοντας παράλληλα τις αντιδράσεις λαού και νεολαίας, κάνοντας το μαύρο άσπρο. Ετσι, μετά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «προστατεύει τη λαϊκή κατοικία», την ώρα που ψήφιζε την κατάργηση της προστασίας της, μετά τους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι αποτελεί «επιτυχία» η φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, προχτές ο Αλ. Τσίπρας μάς ενημέρωσε ότι η τρέχουσα τετραετία είναι «τετραετία της νέας γενιάς»!

Κι αυτά έχει το θράσος να τα λέει στους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν με μισθούς - χαρτζιλίκι και χωρίς δικαιώματα, στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που η κυβέρνησή του τους προσφέρει για «μεζεδάκι» στους επιχειρηματίες με 5μηνα και λοιπά προγράμματα σκλαβιάς, στους σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ που άρχισαν μάθημα χτες, στους μαθητές που κάνουν μάθημα (λέμε τώρα) χωρίς καθηγητές, βιβλία και τα στοιχειώδη.

... και η νέα κοροϊδία

...Στους φοιτητές και σπουδαστές που τους κυνηγάει ακόμα και με εισαγγελείς, γιατί διεκδικούν το αυτονόητο, να επιστρέψει η κυβέρνηση τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων που τους βούτηξε, να κάνουν μάθημα και να έχουν στέγαση, στους νέους ερευνητές που δουλεύουν με άθλιους όρους για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κι όμως. Δεν είναι απλά αισχρή κοροϊδία. Είναι όλα αυτά που υπονοούνται πίσω από τη δήλωσή του για «αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας γενιάς στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», της καπιταλιστικής, δηλαδή, ανάπτυξης που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και που θα γίνει με τους βάρβαρους όρους του κεφαλαίου. Γι' αυτό και η νέα γενιά πρέπει, όντως, να κάνει «δικά της» τα χρόνια που έρχονται. Μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην αντεπίθεση για να κατακτήσει τα δικαιώματά της, ξεριζώνοντας το σύστημα της εκμετάλλευσης που της στερεί τα πάντα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1607 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζον Χάρβαρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου.

1812 Η αποδεκατισμένη μεγάλη στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντα διαβαίνει τον ποταμό Μπερεζίνα, επιστρέφοντας από τη Ρωσία. Δέχεται ρωσική επίθεση που κατέληξε σε γαλλική πανωλεθρία. Ο Ναπολέων σώθηκε κρυμμένος σε μια ταχυδρομική άμαξα.

1924 Πραγματοποιείται το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του Κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς). Αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.

1924 Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1927 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών» που είχε εμφανιστεί το 1926, περίοδο της διαπάλης με τους «λικβινταριστές», τοποθετούμενοι κατά και των «δύο κινδύνων» από «τα δεξιά και από τα αριστερά». Στη συνέχεια, οι «κεντριστές» και «λικβινταριστές» συγκρότησαν την «ενωμένη αντιπολίτευση» (που μεταξύ άλλων τασσόταν με τις θέσεις της ομάδας Τρότσκι - Ζινόβιεφ στην ΕΣΣΔ). Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις θέσεις της «ενωμένης αντιπολίτευσης» αντεπαναστατικές και κάλεσε τους κομμουνιστές να την αποκρούσουν περιφρουρώντας την ενότητα του Κόμματος.

1940 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, γράφει το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, καταδικάζοντας το συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία - Γερμανία (...) είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις». Ο Ν. Ζαχαριάδης, όντας κρατούμενος στις φυλακές της μεταξικής δικτατορίας στην Αθήνα, διαβίβασε το γράμμα στην «Προσωρινή Διοίκηση» του Κόμματος για δημοσίευση. Η «Προσωρινή Διοίκηση», όντας κατασκεύασμα της Ασφάλειας, κάτι που ο Ν. Ζαχαριάδης δεν είχε ακόμα αντιληφθεί (ή δεν ήταν ακόμα βέβαιος γι' αυτό), δεν το δημοσίευσε. Το παρέδωσε στον Μανιαδάκη, υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης Μεταξά. Το δεύτερο γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας το 1947.

1940 Οι ναζί σηκώνουν τείχος στο γκέτο των Εβραίων στη Βαρσοβία, εγκλωβίζοντας μέσα τους 400.000 κατοίκους του.

1943 Σε αντίποινα της δράσης του ΕΛΑΣ (που εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών), οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού, τους οποίους παρέδωσαν τα τάγματα ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης, που απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

1957 Πεθαίνει ο ναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8/7/1945 έως τις 17/10/1945.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ