Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μπροστά σε αποφάσεις για κλιμάκωση

Για κλιμάκωση του αγώνα τους ετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες

MotionTeam

Για κλιμάκωση του αγώνα τους ετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες
Με τη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα γίνει στις 6 Δεκέμβρη στη Λάρισα, κλείνει ένας πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει πλέον ο σχεδιασμός της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού.

Αυτό θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κάνοντας ταυτόχρονα τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα κατά περιοχή Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Συντονιστικές Επιτροπές των Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν στους δρόμους και εκφράζονται αγωνιστικές διαθέσεις, καθώς μια σειρά από εχθρικά γι' αυτούς μέτρα έρχονται να προστεθούν και να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα χρόνια προβλήματα που προκαλεί η ΚΑΠ της καπιταλιστικής ΕΕ, την οποία συναποφασίζουν και εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τέτοια μέτρα είναι για παράδειγμα οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις - μέχρι και 60% συνολικά έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ - και οι νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ' αυτές, οι νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή και η βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή έως και 33% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.

Αποκαλυπτικός ο προϋπολογισμός


Αλλωστε, ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στη Βουλή, περιγράφει ήδη το μέγεθος της επίθεσης στη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς προβλέπει πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα για το 2016, ύψους 125 εκατ. ευρώ! Συγκεκριμένα, από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής φόρου 79 εκατ. ευρώ και από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ.

Το αγροτικό εισόδημα επιβαρύνεται κι άλλο, από μέτρα όπως η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια και βέβαια ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, από τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει μόνο για το 2016 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα επίσης με τον προϋπολογισμό! Για να μη μιλήσουμε για τις αυξημένες δαπάνες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που «πλακώνουν» την αγροτική οικογένεια, συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι χαμηλές τιμές παραγωγού και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους εμποροβιομήχανους για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, οι αθρόες εισαγωγές, στο πλαίσιο της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και το κράτος, με τις τιμές που επιβάλλει για το αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, το αρδευτικό νερό και άλλα χαράτσια (δηλώσεις ΟΣΔΕ, αρδευτικές γεωτρήσεις, πιστοποίηση ψεκαστικών, σταυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

Προστίθενται ακόμα οι συχνές και μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής που έχει δημιουργήσει το εμπάργκο της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και δυνάμεις

Επομένως, υπάρχει αντικειμενικά υπόβαθρο για τη δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που μεγαλώνει απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, μιας και η επιβίωσή τους γίνεται πιο δύσκολη από χρόνο σε χρόνο, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο.

Αποδεδειγμένα, εξάλλου, αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και την παραπέρα συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Η διαδικασία αυτή εντείνεται με τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου, που υπηρετεί βέβαια την ίδια στρατηγική.

Απέναντί τους οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να περάσει τα μέτρα, πότε μέσω της «πονηρής και πλανεύτρας οδού», δίνοντας ψεύτικες και παραπλανητικές υποσχέσεις και ταξίματα για «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα», για «ισοδύναμα» κι «αντισταθμιστικά» μέτρα, που τάχα θα ελαφρύνουν τις βαριές επιπτώσεις στους αγρότες και πότε με τη τακτική των συκοφαντιών, όπως το «φιρμάνι» που έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο, το σύνολο σχεδόν των αγροτών δεν πληρώνουν φόρο, είναι δηλαδή κλέφτες κι απατεώνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Δεν λείπει βέβαια και η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους αγρότες, είτε με κρατική καταστολή, είτε με τα αγροτοδικεία που στήνονται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές, με κατηγορούμενους αγωνιστές της αγροτιάς που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες στέκονται και τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή), που στηρίζουν ή δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι' αυτό στηρίζουν επί της ουσίας και τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και γενικότερα, παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις τους από την κυβέρνηση και την κριτική που της ασκούν σε πλευρές των μέτρων.

Σε διαφορετικό μετερίζι απ' αυτό που στέκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες συντάσσονται και τα διάφορα αγροτοσυνδικαλιστικά «σχήματα», που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, στήθηκαν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και αξιοποιούνται για την πλαγιοκόπηση και την υπονόμευση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγώνας και συμμαχία με προοπτική

Με όλα αυτά τα εμπόδια και τις δυσκολίες αναμετριέται το οργανωμένο, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Το ξεπέρασμά τους προϋποθέτει ένταση των προσπαθειών για την ανασύνταξη και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και τη συγκρότηση νέων εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να δημιουργηθούν «γερά πόδια», πάνω στα οποία θα στηρίζεται και θα προχωρά το αγροτικό κίνημα.

Χρειάζεται παράλληλα ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς να εξασφαλίσει τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να αυξάνει η αποτελεσματικότητά του όχι μόνο ως προς το άμεσο, που είναι το εμπόδισμα των μέτρων, αλλά κυρίως για να δυναμώνει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας ο κοινωνικοποιημένος και συνεταιρισμένος αγροτικός τομέας θα εξασφαλίζει φτηνά, ποιοτικά και επαρκή προϊόντα για τη διατροφή του λαού, πρώτες ύλες για τη μεταποίηση, ασφάλεια και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Π. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ