Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπόριο ... ελπίδων

Περίσσεψαν προχτές τα πανηγύρια στις τηλεοράσεις για την «ανάκαμψη» που καταγράφει η απασχόληση στο Εμπόριο, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε η ΕΣΕΕ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, το 2015 καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3%, αλλά για το 2016 προβλέπεται επιστροφή στη στασιμότητα. Ωστόσο, κανείς δε λέει ότι το Εμπόριο, όπως και ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού, είναι από τα κατεξοχήν «θερμοκήπια» για κάθε είδους ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, πριν αυτές γενικευτούν και σε άλλους χώρους. Ετσι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 70% των νέων εργαζομένων στο Εμπόριο το 2015 απασχολείται με συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Συγκεκριμένα, το 33,1% των εργαζομένων αυτών έχουν συμβάσεις εργασίας 4-6 μηνών και το 36,4% συμβάσεις 7-12 μηνών. Δηλαδή, η αύξηση της απασχόλησης πάει χέρι - χέρι με την παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και στο Εμπόριο, που δείχνει ακριβώς ότι η ανάπτυξη που υπόσχονται, μόνο τέτοιες θέσεις εργασίας μπορεί να «εγγυηθεί». Κι αυτές βέβαια σε μερίδα μόνο των ανέργων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίζει να φυτοζωεί χωρίς μεροκάματο.

Νόμιμο ξέπλυμα χρήματος...

Φορολογικές εκπτώσεις και μπόνους για κάθε είδους αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, θα προβλέπονται σε νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, οι παρεχόμενες εκπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στις περιπτώσεις «ενδιαφερομένων» που θα δηλώσουν ότι θα προχωρήσουν σε «επενδύσεις» στην Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, σε αγορές ακινήτων, μετοχών, και ακόμη σε όσους θα μεταφέρουν αδήλωτα κεφάλαια από το εξωτερικό στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.

Το ποιο είναι το περιεχόμενο των «ελκυστικών διατάξεων» που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση για την ενίσχυση του κεφαλαίου γίνεται κατανοητό και από τις προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου που είχε δώσει σε «δημόσια διαβούλευση» (Μάης 2015) η «πρώτη φορά αριστερά», χωρίς ωστόσο να κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτό σχεδίαζε την επιβολή συμβολικού φόρου επί των αδήλωτων εισοδημάτων, πλήρη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς επίσης και φορολογική ασυλία ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, όπως, για παράδειγμα, οι περιβόητες «λίστες Λαγκάρντ»...

... και η νέα κοροϊδία

...Στους φοιτητές και σπουδαστές που τους κυνηγάει ακόμα και με εισαγγελείς, γιατί διεκδικούν το αυτονόητο, να επιστρέψει η κυβέρνηση τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων που τους βούτηξε, να κάνουν μάθημα και να έχουν στέγαση, στους νέους ερευνητές που δουλεύουν με άθλιους όρους για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κι όμως. Δεν είναι απλά αισχρή κοροϊδία. Είναι όλα αυτά που υπονοούνται πίσω από τη δήλωσή του για «αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας γενιάς στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», της καπιταλιστικής, δηλαδή, ανάπτυξης που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και που θα γίνει με τους βάρβαρους όρους του κεφαλαίου. Γι' αυτό και η νέα γενιά πρέπει, όντως, να κάνει «δικά της» τα χρόνια που έρχονται. Μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην αντεπίθεση για να κατακτήσει τα δικαιώματά της, ξεριζώνοντας το σύστημα της εκμετάλλευσης που της στερεί τα πάντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ