Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Τουφεκιές στον αέρα»

«Για την τιμή των όπλων ή για τα μάτια του κόσμου». Διαλέξτε και πάρτε. Αμφότερες οι γνωστές ρήσεις αντικατοπτρίζουν την ουσία του χτεσινού μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού (ΓΓΑ) και της «Αθήνα 2004» για τη φαρμακοδιέγερση. Ακόμα και αν δεχτούμε ως ειλικρινείς τις προθέσεις περί «καθαρών αγώνων», το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Πρόκειται για «τουφεκιές στον αέρα» απλά γιατί δεν έχουν στόχο την αιτία αλλά τη μερική καταστολή με κύριο σκοπό την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Περιχαρείς οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν επιθυμίες και ευχές, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του εργαστηρίου αντιντόπινγκ. Η αναβάθμιση του υπάρχοντος στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου θα κοστίσει 1,5 δισ. δρχ. (850 εκατ. δρχ. θα διατεθούν από την πολιτεία και 628 εκατ. δρχ. από την «Αθήνα 2004»). Το ποσό θα δαπανηθεί για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου με σύγχρονα μέσα και την πρόσληψη περίπου εκατό επιστημόνων. Στόχος είναι η δυνατότητα διενέργειας περίπου 4.500 ελέγχων στη διάρκεια των αγώνων της Αθήνας. Το εργαστήριο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 180 δειγμάτων σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα για όσους αθλητές βρέθηκαν θετικοί θα ανακοινώνονται μέσα σε 36 ώρες και για όσους βρέθηκαν αρνητικοί το πολύ μέσα σε 24 ώρες.

Και; Οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές» αναγνώρισαν πως πρόκειται για «στρουθοκαμηλισμό». Οπως παραδέχτηκε ο Π. Φασούλας, «είναι σίγουρο ότι δε θα είναι "καθαροί" αγώνες. Δυστυχώς η μέθοδος της ανίχνευσης των ουσιών έπεται της μεθόδου ανακαλύψεων νέων ουσιών. Η ίδια η ΔΟΕ προωθεί ουσιαστικά αυτή την υποκρισία που υπάρχει παγκόσμια: Οτι "ναι, δε θέλουμε αναβολικά, αλλά συνεχώς κυνηγάμε το ρεκόρ"». Ενώ η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είπε: «Δυστυχώς η αλήθεια είναι διεθνώς γνωστή. Δεν είναι σύμπτωση ότι το θέμα του συναγωνισμού (σ.σ. ανταγωνισμού μάλλον είναι το σωστό), δυστυχώς, συνδυάζεται με το συναγωνισμό (σ.σ. ανταγωνισμό) φαρμάκων. Μιλάμε για ρεκόρ, μιλάμε για τους αθλητές που υφίστανται μια μαζική πίεση (ανέφερε σχεδόν τους πάντες εκτός από τις κάθε είδους εταιρίες που "επενδύουν" στο αφύσικο ή υπεράνθρωπο αποτέλεσμα) για την επιδίωξη του ρεκόρ»... Αρα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ