Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Κανείς νέος εργαζόμενος δεν μπήκε χτες για δουλειά

Οι νεοπροσληφθέντες αρνήθηκαν να μπουν σε αντιπαράθεση με τους απολυμένους, που παραμένουν στην πύλη του εργοστασίου

Από παλιότερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Ανακύκλωση», στο πλαίσιο στάσης εργασίας
Από παλιότερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Ανακύκλωση», στο πλαίσιο στάσης εργασίας
Η οργάνωση και η αλληλεγγύη αναδείχνονται στα πιο δυνατά όπλα των 42 εργαζόμενων στην «Ανακύκλωση», στο Ηράκλειο Κρήτης, που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στη δουλειά με όλα τα δικαιώματά τους. Θυμίζουμε ότι η νέα εργοδότρια εταιρεία «Waste Solutions», στην οποία κατοχυρώθηκε η διαχείριση του εργοστασίου για τα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε στους 42 εργαζόμενους ότι απολύονται και ότι στη θέση τους σκοπεύει να προσλάβει νέους, με μισθό 586 ευρώ μεικτά και φυσικά κανένα επιπλέον δικαίωμα (ΒΑΕ κ.ά.).

Οι 42 εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης», που με τον αγώνα τους έχουν κατακτήσει να εργάζονται με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, με κλιμάκωση προς τα πάνω, αντέδρασαν κατευθείαν, κλείνοντας τη Δευτέρα την πύλη του εργοστασίου. Οργανωτής του αγώνα τους είναι η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και συμπαραστάτες τους τα άλλα ταξικά συνδικάτα του νομού.

Προχτές, η νέα εργοδοσία προσπάθησε με μηνύσεις και την παρουσία της αστυνομίας να αναλάβει τη διαχείριση του εργοστασίου, χωρίς να το καταφέρει. Χτες, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει σαν «πολιορκητικό κριό» τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, για να τους φέρει σε αντιπαράθεση με το παλιό προσωπικό και να σπάσει την κινητοποίηση.

Η προσπάθεια αυτή γύρισε μπούμερανγκ στην εργοδοσία. Οι λίγοι που πήγαν το ξημέρωμα για να πιάσουν δουλειά, συνοδεία αστυνομικών, έφυγαν όταν ενημερώθηκαν για την κινητοποίηση των εργαζομένων. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς παρέμειναν στο χώρο για συμπαράσταση, κάνοντας σμπαράλια την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει σκηνικό έντασης και προπηλακισμών.

Οπως μεταφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από τους δεκάδες νέους που έστειλαν βιογραφικά για τις λίγες θέσεις εργασίας στην «Ανακύκλωση», η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται να έρθει σε αντιπαράθεση με τους παλιούς εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να μην μπορεί να βρει προσωπικό για να λειτουργήσει το εργοστάσιο!

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι παραμένουν στην πύλη της «Ανακύκλωσης», ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας τους θα λήξει μόνο όταν μπουν ξανά για δουλειά με τους μισθούς και τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει με το σπαθί τους. Καλούν τους φορείς του νομού να πάρουν θέση και όλα τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Στα Γιάννενα

Την ίδια ώρα, στα Γιάννενα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» ξεκίνησαν από χτες 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στις 15 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι και στην Ελλάδα σφάζονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι για το ποιος θα πρωτοπάρει τη χοντρή μπίζνα με τα σκουπίδια και ότι με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν αυτοί τα θύματα αυτής της σφαγής.

Το σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμιά απόλυση και καταλήγει: «Φάνηκε ότι μόνο ο ενωμένος ταξικός αγώνας των εργατών μπορεί να βάλει εμπόδια, να αποσπάσει κατακτήσεις. Ξέρουμε ότι η εργοδοσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, θα προσπαθήσει να ξεμοναχιάσει, να τάξει ατομικά και κάποιους να τους φοβίσει, θα πει για τεμπέληδες, γιατί ξέρει ότι μόνο οι εργάτες ενωμένοι μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδιά της. Τώρα όλοι για έναν και ένας για όλους. Ούτε βήμα πίσω γιατί πίσω είναι ο γκρεμός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ