Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12282

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Νέες διαδηλώσεις σήμερα για την «Παιδεία των αναγκών μας»

12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις.


ΣΕΛ.  24
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στην τελική ευθεία τα επόμενα αντιλαϊκά «πακέτα»

Αμεση εφαρμογή των συμπληρωματικών προαπαιτούμενων μέτρων και προετοιμασία της επόμενης δέσμης μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα.


ΣΕΛ.  5

Παζάρια στην πλάτη των προσφύγων και του λαού

ΚΚΕ: Να δημιουργήσει ο λαός το δικό του ποτάμι ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και πάλης

Οι φιέστες, τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Ελληνα πρωθυπουργού και η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα. Το όριο της «ανθρωπιάς» της ΕΕ, για την οποία μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, χωράει μόλις 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν επίσημα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, όσους δεν πνιγούν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τους περιμένουν ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση.

Τώρα, ο λαός πρέπει να δημιουργήσει το δικό του, πραγματικό λαϊκό ποτάμι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να απομονώσει το ρατσισμό, όπου και όπως εκδηλώνεται. Να διεκδικήσει την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με την ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

Ο ελληνικός λαός μαζί με τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που δολοφονούν και ξεριζώνουν τους λαούς, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών και αξιοποιούν τους πρόσφυγες στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  8   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλειστηριασμοί

«Κόκκινη γραμμή η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς». Αυτό είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους «εταίρους» της για το «κλείσιμο» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων που θα ψηφιστούν, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του δανείου από τον ESM και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενα σλόγκαν που κάποιος, για να αντιληφθεί τον εμπαιγμό στα χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που όλες αυτές τις μέρες ακούνε και διαβάζουν τους τρόπους που θα χάσουν τα σπίτια τους, πρέπει να αποκωδικοποιήσει.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως: συγκυβέρνηση, εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και θεσμών, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και εταιρείες, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει, έχουν ήδη σχεδιάσει το πώς και το πότε θα γίνουν πράξη τα σενάρια που οδηγούν στο ξεσπίτωμα των οικογενειών, αλλά και το ποιος θα πάρει αυτά τα σπίτια για να τα αξιοποιήσει όπως θέλει, προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες, αλλά και να τα κονομήσουν εκείνοι που βλέπουν μπροστά και θέλουν τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σε λίγα χέρια. Και μάλιστα, σε μια χώρα που το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Πρώτον: Η κυβέρνηση λέει ότι θα προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ναι, μόνο που τον εργάτη και την οικογένειά του τον ενδιαφέρει να μη χάσει το σπίτι του άμεσα ή έμμεσα, να μην το πληρώνει διπλό και τριπλό, να μη φτάνει μια ζωή για να το ξεπληρώσει. Και απέναντι σε αυτό δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση. Είτε γίνει είτε δε γίνει πλειστηριασμός του ακινήτου, χιλιάδες οικογένειες θα χάσουν το σπίτι τους με διάφορους τρόπους, αφού έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους για χρόνια στις τράπεζες. Ακόμα κι αν μεταφερθούν σε άλλα σπίτια - φτηνότερα και μικρότερα όπως λέγεται - που δε θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, αυτό είναι στην κυριολεξία πέταγμα στο δρόμο, διάλυση του οικογενειακού προγραμματισμού, χειροτέρευση του ήδη υποβαθμισμένου επιπέδου ζωής. Είτε γίνει είτε όχι πλειστηριασμός του ακινήτου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει ένα μέλλον στο οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους θα είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και θα δουλεύουν για να πληρώνουν το δάνειο στους τραπεζίτες που πήραν κάποτε, για να φτιάξουν με κόπους και βάσανα το σπιτικό τους, να μεγαλώσουν με δυσκολίες τα παιδιά τους.

Δεύτερον: Τους πλειστηριασμούς που η κυβέρνηση λέει ότι θα αποτρέψει, ο πρώτος που δεν τους θέλει είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Γιατί; Μα, διότι αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την καπιταλιστική οικονομική κρίση, κανένας σοβαρός τραπεζίτης δεν προσδοκά έσοδα από πλειστηριασμούς κατοικιών. Γιατί οι τιμές στην αγορά είναι πολύ κάτω από την αξία των σπιτιών. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ίδιοι οι τραπεζίτες λένε και ξαναλένε ότι το θέμα είναι να μπορέσουν να αυξήσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων. Λένε και ξαναλένε ότι πρέπει να ιδρυθεί φορέας που θα μελετήσει το τι μπορεί να πληρώνει ο καθένας, για να του τα παίρνουν μέχρι τρίτης γενεάς. Επισης, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος ορισμένων funds να επενδύσουν στην αξιοποίησή τους.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, ο λαός δεν μπορεί να μη βλέπει το κύριο. Δηλαδή, το ζήτημα της ζωτικής ανάγκης, εν έτη 2015, να υπάρχουν σύγχρονα και ασφαλή σπίτια για να ζήσει με την οικογένειά του, χωρίς να εξαρτάται αυτό από τον όποιο τραπεζίτη, το όποιο κοράκι, την όποια αστική κυβέρνηση και βέβαια το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι η πηγή του προβλήματος...ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα στην πανεργατική απεργία από τις καταλήψεις των δημαρχείων

Από τις δεκάδες συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων, που έγιναν χτες σε όλη τη χώρα, Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ έστειλαν μήνυμα αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και κάλεσαν εργαζόμενους και δημότες σε συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.


ΣΕΛ.  12   -   13


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Μαζικές παρεμβάσεις και αλληλεγγύη στους μετανάστες

ΣΕΛ.  9
Μέχρι τέλος Νοέμβρη το σχέδιο για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό

ΣΕΛ.  5
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Πρόσχημα οι πρόσφυγες για να σπάσει η απεργία των ναυτεργατών

ΣΕΛ.  12   -   13
ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σήμερα στη Θεσσαλία και αλλού

Με τους μικρομεσαίους αγρότες από τα χωριά του νομού να μπαίνουν με τα τρακτέρ τους στην πόλη της Καρδίτσας, για να πάρουν μέρος στο παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνει στις 11 το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ξεκινούν, σήμερα, στη Θεσσαλία οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.


ΣΕΛ.  14


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org