Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάτη...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήγε το λαό στις εκλογές με ψηφισμένο το αντιλαϊκό μνημόνιο και με τη ...δέσμευση ότι θα ψάξει να βρει «ισοδύναμα», για να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από τα μέτρα που ήδη είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και είχε ψηφίσει στη Βουλή, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το ότι αυτό ήταν ένα ακόμα μεγάλο ψέμα, ήταν γνωστό.

Εσυραν, λοιπόν, το λαό σε μια αποπροσανατολιστική συζήτηση για το ποια θα είναι τα «ισοδύναμα» μέτρα, πώς θα εφαρμοστούν, πόσο θα ανακουφίσουν. Βέβαια, κάθε «ισοδύναμο» που εμφανιζόταν, ήταν το ίδιο ή και χειρότερο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Είτε αυτό λέγεται ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, είτε αυτό λέγεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα, είτε αύξηση του φόρου στο βοδινό κρέας...

Τα ψέματα φαίνεται πως τέλειωσαν και έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει τώρα: «ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΕΛΟΣ». Ολη αυτή η προπαγάνδα είχε στόχο να αποκοιμίσει, να εφησυχάσει, να δημιουργήσει μια φαντασιακή εικόνα του τύπου «διαπραγματευόμαστε σκληρά για να διορθώσουμε τις αδικίες του μνημονίου που ψηφίσαμε». Και τώρα αποκαλύπτεται πως δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της πολιτικής εξαπάτησης ενός λαού που υποφέρει εδώ και χρόνια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να παίζει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο άψογα...

Ας δούμε τι λένε τώρα:

«Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης είναι ασφυκτικά μικρά, με τους δανειστές να έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και με τους πολίτες να το έχουν υπόψη τους όταν την ψήφισαν» («Κυριακάτικη Αυγή», 1 Νοέμβρη). Τουτέστιν: Ας προσέχατε τι ψηφίζατε, τώρα αντέξτε τα αντιλαϊκά μέτρα για να την βγάλει καθαρή το μεγάλο κεφάλαιο. Και συνεχίζουν: «Σε ό,τι αφορά τα περίφημα ισοδύναμα, νομίζω ότι σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι απαιτείται φειδώς. Ο πληθωρισμός περί ισοδυνάμων δεν ωφελεί (...) δεν μπορείς να αναζητήσεις ισοδύναμα σε πενήντα θέματα (...) Δηλώσεις, πολύ περισσότερο αναρμοδίων, γύρω από ιδέες δεν ωφελούν» (Δ. Παπαδημούλης προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό). Τουτέστιν, ξεχάστε τα ισοδύναμα που υποτίθεται πως θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους, γιατί τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει. Ας μην ξαφνιαστεί κανείς εάν τελικά υλοποιηθούν και αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο και αυτά που έχουν εμφανιστεί ως ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα!

Το πραγματικό τους πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί. Η πολιτική τους οδηγεί το λαό στη φτώχεια και βοηθά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να ξελασπώσουν. Κόβουν συντάξεις, μοιράζουν εκατομμύρια σε μονοπώλια οπλικών συστημάτων. Επιβάλλουν φόρους στα λαϊκά νοικοκυριά, απαλλάσσουν από φόρους και πρόστιμα τα μονοπώλια. Αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, «τρέχουν» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μοιράσουν κρατικό χρήμα στους τραπεζικούς ομίλους που θα το επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα. Σχεδιάζουν να πετάξουν έξω από τα σπίτια τους φτωχούς ανθρώπους και παραδίδουν κρατική γη για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια από καπιταλιστές.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης σήμερα, για να αποκρούσει όλα όσα τού καταστρέφουν τη ζωή.

Η ΚΕΔΕ ζητά να εισπράττει τον ... ΕΝΦΙΑ

Αιχμή στην πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι η απόδοση σε αυτούς του ΕΝΦΙΑ. Για μια ακόμη φορά, η ΚΕΔΕ «βλέπει» «λύσεις» που ξεκινούν από την αποδοχή της φοροεπέλασης στα λαϊκά εισοδήματα. Και στο πλαίσιο αυτό ζητά να εισπράττουν οι δήμοι το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να παρουσιάσει η ΚΕΔΕ στη Γενική της Συνέλευση, στις αρχές Δεκέμβρη, οπότε και θα συζητηθούν τα οικονομικά των δήμων. Πρόταση που συνάδει απόλυτα με την επιλογή της για εξεύρεση πόρων πέρα από την κρατική χρηματοδότηση. Αλλωστε, από το αίτημα για αύξηση των κρατικών πόρων ώστε οι δήμοι να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, έχουν παραιτηθεί προ πολλού οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ. Θυμίζουμε ότι αποδέχτηκαν τις περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 70% τα χρόνια 2009 - 2013, την ίδια ώρα που επιχαίρουν με κάθε ευκαιρία για τη συμβολή των δήμων στους δημοσιονομικούς στόχους και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα. Την ίδια ώρα, μόνο για το 2015, τα έσοδα της Τοπικής Διοίκησης παρουσιάζουν υστέρηση κατά 30%.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πρόταση της ΚΕΔΕ στη Γενική της Συνέλευση, όπως αποφάσισαν ανάμεσα σε άλλα οι Επιτροπές Θεσμών και Οικονομικών, θα είναι «η απόδοση των νέων παρακρατηθέντων - θεσμοθετημένων - πόρων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησής της, όπως για παράδειγμα η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους». Θυμίζουμε ότι στις νέες πηγές χρηματοδότησης περιλαμβάνονται επιλογές που αποβαίνουν επίσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως: νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δανειοδότησης που ξεπουλούν υπηρεσίες των δήμων. Συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο για έργα και υπηρεσίες που θα χρυσοπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες - πελάτες. Ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας. Παράδοση υπηρεσιών σε τομείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, όπως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, επιλογή που πέρα από το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι αποδέκτες των υπηρεσιών, συμβάλλει στην αποδόμηση της όποιας κοινωνικής πρόνοιας παρείχαν οι δήμοι.

Αλλωστε, στις βασικές στοχεύσεις της Τοπικής Διοίκησης, όπως υπογραμμίζεται σε σεμινάρια επιμόρφωσης αιρετών που διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα από την ΚΕΔΕ από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η «εξοικονόμηση πόρων», σε μια συγκυρία που τα λαϊκά στρώματα στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών. Αυτός είναι ο ρόλος της ΚΕΔΕ, που μάλιστα κατά καιρούς εμφανίζεται δήθεν να διεκδικεί προς όφελος των λαϊκών νοικοκυριών.


Χ. Δ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org